która nadaje całości koloru. U nas w domu calo verde pojawiła się już jakiś czas temu i szczególnie przypadła do gustu Eugeniuszowi, miłośnikowi zawiesistych zup i ziemniaków. Miała nawet trafić na bloga, ale przegrała z kremem z groszku (który z kolei kocham ja). Zainspirowani parzuchą Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim(...)usmaż na złoto z obydwu stron. Dodaj do zupy. Zupę z młodej kapusty podawaj z dobrym pieczywem. Smacznego! Szukasz więcej wyjątkowych przepisów na zupy – sprawdź 5 pomysłów na zupę krem. Artykuł Czwartek: Calo verde po polsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharznadaję do Was z zupełnie innej części Polski - siedząc na parapecie, słuchając muzyki relaksacyjnej i wyglądając na morze i port :) Idealny chill :) Postanowiłam więc przysiąść do zaległej zupy krem z czerwonej papryki i wreszcie podać Wam na nią przepis - szkoda marnować czasu - musicie ją wypróbować ! - 6 dużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2 główki(...)łyżkami przyprawy do bruschetty, pieprzem i solą. Pieczemy do lekkiego zarumienienia :) Następnie blendujemy i dodajemy do bulionu. Dodajemy duuuużo pieprzu i soli - aby zupa nabrała wyrazistości. Na talerzach układamy ser, zalewamy naszym kremem, ozdabiamy rozmarynem Wszystkiego smacznego
dlaSmaQZupa krem z marchewki z dodatkiem startego imbiru, skórki i soku z pomarańczy jest moj ą propozycj ą na rozgrzewającą zupę na zimowe, długie wieczory. Zupa nie tylko cieszy oko swoim pięknym, żywym kolorem, ale również podniebienie słodko-pikantnym smakiem. Krem jest idealny w sezonie grypowym, sprawdza si ę przy przeziębieniach(...)czosnku, starty imbir oraz marchewkę . Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Przygotowaną zupę miksujemy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przed podaniem oprószamy natką pietruszki oraz ziarnami czerwonego pieprzu. **** PREPARAZIONE Pelate le carote, poi tagliatele a cubetti. In una grande casseruola riscaldate
La grande e la piccola cuocawłożyć do lodówki. Rano będą rozmrożone. Potem możecie je podgrzewać jak świeże. Zamrozić bez problemu możecie też gotowe burrito. Postępowanie jest takie samo jak z plackami. Czwartek – Zupa krem z dyni Coraz więcej herbaty zamiast wody, długie skarpetki zamiast piętek, nowa ramówka w telewizji, a za oknem szaro – to najbardziej oczywiste znaki, że jesień w pełni Haloweenowy karnawał(...)rozrzedzić bulionem, wodą, mlekiem, mlekiem kokosowym i… można wcinać Zamiast pomidorów można upiec antonówki, a później przyprawić krem dużą ilością korzennych przypraw: gałką, cynamonem, imbirem oraz kuminem, kurkumą i na koniec podlać cydrem. Uzyskamy niesamowicie lekką, pachnąca późnym latem zupę. Piątek – Makaron z sosem pomidorowym z trzech składników To najprostszy sos pomidorowy na świecie. Składa się z trzech
Niedzielny kucharzszparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko bez glutaminianu sodu
Truskawkowa Fiestaprosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki dodatkom zyskuje na smaku. Składniki: 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 por (biała część) 1 średni ziemniak 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku około 600 ml bulionu 0,5 szkl śmietany kremówki(...)chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Zupę zdjąć z ognia wlać śmietanę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku. Proponuję podać z grzankami podpieczonymi n a maśle
Ala piecze i gotujenadrabiam zaległości. Wraz z nastaniem pierwszych szaro- burych dni, zabrałam się za odgruzowywanie tego bloga. Tego ponieważ jak wiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć
bastalenaWiosenna,zielona zupa krem na pozegnaie zbiorow czosnku niedzwiedziego.Koniec zachwytow nad jego urokami.Czosnek przekwitl bezpowrotnie,liscie zaczynaja zolknac.Zdazylam zebrac doslownie ostatnie kwiatki,sa jadalne tak jak liscie. Nastepne zbiory w przyszlym roku. Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna,wlasnie dzieki zielonym listkom czosnku. Skladniki na 4 porcje: 50-60 g lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc) 3-4 ziemniaki(...)minut,az ziemniaki beda miekkie w miedzyczasie przygotowac czosnek niedzwiedzi.Umyc,oberwac ogonki.pokroic na mniejsze kawalki i zmiksowac.Kilka listkow zostawic do przybrania zupy gdy ziemniaki beda miekkie,wywar przy pomocy blendera zmiksowac na gladki krem dodac sol,pieprz,odrobine galki muszkatalowej i zmiksowany czosnek niedzwiedzi.Juz nie gotowac na talerzach przybrac kleksami smietany i pokrojonym w cieniutkie paseczki listkami zielonego czosnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!week-end nie byl dla mnie szczegolnie udany gdyz poddalam sie chorobie. Zanim na dobre poleglam udalo mi sie przygotowac na szybko krem z pieczarek, ktory przy okazji stal sie kolejna propozycja w ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy. Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie
Przysmaki KarolkiCzas na dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne. Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico. Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic. Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki. Polecam
Moje Małe CzarowanieRodzice obdarowali mnie ogromnymi dyniami:) Bardzo się z nich ucieszyłam, więc trzeba było coś z nich wykombinować:) Na pierwszy rzut poszła zupa z dyni. W zupie
Z miłości do słodkościdziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich serc(...)bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawimy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do misek wsypujemy makaron i pokruszony ser, zalewamy zupą. Można zupę jeszcze skropić odrobiną oliwy
Kardamonovydziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali :D. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich(...)miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do misek wsypujemy makaron i pokruszony ser, zalewamy
Kardamonovynią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis TU KLIK! ). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około 800-900 g 1 duży batat(...)Dodajemy obraną dynię i batata - pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu prze 7-10 minut. dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Miksujemy na gładki krem - podajemy posypane nasionami lub grzankami. Smacznego! Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjekilka chwil przywołać smaki Maroka, Tajlandii i Południa USA. Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki(...)Kurkumę z Indii Knorr oraz dodaj masło orzechowe. Wszystko gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie wymieszaj. Potrawę serwuj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni
Ugotowane pozamiatane