zupa kalafior - 1218 przepisów (strona:53/82)

Zupa krem z białych warzyw 181

być dokładnie bulionu / wody. Zamiast śmietanki możecie dodać mleka. Gotową zupę można udekorować natką pietruszki, szczypiorem, bazylią, parmezanem, świetnie pasują także chipsy z warzyw, np. z pietruszki lub selera. Składniki: 4 pietruszki 3 ziemniaki 2 nieduże selery 1 nieduży kalafior 1 kalarepa 2 pory - tylko biała część 3 ząbki czosnku bulion warzywny lub woda(...)chwili dodajemy różyczki kalafiora i białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. 3. Następnie zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu. 4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki

Zasmakuj Kuchni
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 273

bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem

Walijskie Pichcenie
Wegetariańska zupa jarzynowa z tofu 274

mojej strony ,który się powiódł. Składniki -mieszanka warzywna mrożona z dużą ilością kalafiora -marchewka w kosteczkę -ziemniaki w kosteczke -czosnek -papryka -cebula -oliwa z oliwek, sól, pieprz -tofu tradycyjne Polsoja -mielone siemię lniane Wsypałam mrożonki do garnka i podlałam wodą, następnie dodałam pozostałe jarzyny, przyprawiłam i ugotowalam zupę. Odlałam trochę wywaru do garnka i dodałam pokrojonego w kostke tofu Polsoja

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa jarzynowa 110

Zupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka z kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy

Smaczne Potrawy
Zupa pomidorowa z warzywami. 146

zupa powstała przy sprzątaniu lodówki. Więc jeśli i Wy macie w planach porządki to polecam tą  zupę. Składniki; 6 pomidorów 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 marchewki kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 mały kalafior 2-3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka do smaku liśc laurowy, ziele angielskie świeży tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu

Radość kipiąca uśmiechem.
Kalafiorowo cukiniowy krem 108

Zupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco  który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu

wesoła kuchnia
Kapuśniak szlachcica 140

talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić

Ukojenie Podniebienia
49 przepisów z cukinią 235

fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba

Moja smaczna kuchnia
Pomarańczowy krem z warzyw 138

które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki curry, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo

Moniki Smakołyki
Zupa jarzynowa z jarmużem 118

przeróżnych warzyw. Im więcej różnego rodzaju warzyw w zupie tym jest bardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał mi w lodówce. Wyszła bardzo smaczna zupka, którą p odałam ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, tak lubię najbardziej! Składniki: ziemniaki 3 szt, kalafior 200 g, jarmuż 100 g, marchew 2 szt, fasolka szparagowa 100 g, seler naciowy 2 łodygi(...)pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy

kulinarne odsłony pati
Zupa jarzynowa 149

warzyw, wiec jest odpowiednia dla wegetarian. Zimow ą  por ą  uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść(...)kalafiora i zalewamy całość zimn ą  wod ą . Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywn ą  kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde, dodajemy mrożony groszek i zioła prowansalskie.  Śmietanę łączymy z m ą k ą  i odrobin ą  zimnej wody. Mieszamy  mątewk ą , aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy

kulinarne odsłony pati
Chowder z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i z kalafiorem 166

kukurydza w kolbach 3 sztuki por (biała część) 1 sztuka kalafior 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki sól do smaku 1 łyżeczka papryczka chili 1/2

AZgotuj!
ZAPIEKANA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA 181

pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych

OliveandThyme