półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTroszkę mrożonych warzyw, kilka ogórków kiszonych, ziemniaki , rybka ..i oto smaczna zupka. 300 g filetu np. z morszczuka 4 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 pietruszki 10
Moje domowe kucharzeniedomu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis . Zaczynamy: Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i brokuł pół główki
Smaki EdytyMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.Całość w śmietanowym sosie.Pycha!Składniki:250 g
Gospodyni MiejskaDzisiejsza, ekspresowa propozycja: zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną, zabielana mlekiem kokosowym (rzadszą częścią, gęstą część mleka można wykorzystać np. do warzyw z basmati w mleku kokosowym ). Smaczne połączenie i odpowiednie dla osób mających alergię lub nietolerancję na białka mleka krowiego. Dodatkowo: bezglutenowe. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 łyżki oleju roślinnego 1 duży kalafior 1/3 szklanki kaszy jaglanej
Qlinarnie i Qlinarnietajska zupa. Polecam ją każdemu kto lubi pikantne, kwaśne, lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów(...)minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki, kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być bardzo chrupiące. Na koniec, już po wyłączeniu dodać pokrojone na pół pomidorki koktailowe. Jeśli jest taka
Jemy Pijemyobiad jest jakaś zupa. Jeśli jednak akurat na obiad mamy mięso (smażone, duszone itd.) z kartoflami, obowiązkowo musi być też jakiś dodatek. Zimą najczęściej przynosimy z piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki, fasolka szparagowa, kapusta lub kalafior z bułką tartą
blog.moje-pasje.infoPanissa ricette, pizza na cieście z kalafiora, polpette di polo, minestrone z pesto i zdrowa pasta alfredo – tak wygląda menu na ten tydzień. Buon appetito! Nasze
Niedzielny kucharzktóra poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie(...)ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże
Sajkofanka smakukońcu mogę zasiąść przed komputerem i w spokoju coś skrobnąć. Choć co do tego spokoju miałabym pewne wątpliwości. Wracając z pracy przytargałam ze sobą jeszcze jedną dynię i dużego kalafiora. A dodatkowo dostałam duuuuży worek pigwy od ciotki. Co ja zrobię z tak dużą ilością? Jeśli mam być szczera nie mam bladego pojęcia. Może pomysły by się znalazły ale brak(...)ciągle pod wiatr... Jednak przejdźmy do zasadniczej kwestii mojego wywodu, czyli przepisu. Jeśli w mojej kuchni pojawia się już dynia to na pewno nie może się obejść bez zupy dyniowej. Tym razem wybrałam jej pikantniejszą i bardziej aromatyczną wersję. Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, po której został mi tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja na 4 osoby Składniki
My simple kitchenGotując zupkę dziecku równolegle ugotowałam dla nas podobną :) tylko w wersji bardziej dorosłej, a więc przyprawionej i zabielonej :) bardzo zdrowa, bez sztucznych dodatków, niskokaloryczna. Składniki: 1/2
Kolorowy Przepisownikżółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym sosie lutenica Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem Klopsiki z ryżem i natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupy, czy innego dania. Wygodny, nowoczesny i wielofunkcyjny. Idealny również do mleka. Średni talerz Sistema Microwave – pojemnik, w którym można przechowywać żywność, odgrzewać rozmaite dania, a nawet gotować. Pokrywka wyposażona w poręczne uchwyty, które nie nagrzewają się oraz zawór ciśnieniowy, który zapewni gotowanie bez pryskania i ochlapywania. Świetnie się sprawdza do przyrządzania większych porcji: ziemniaków, brokuł, kalafiora
Moje domowe kucharzeniezupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam: Składniki: około litr rosołu pół litra wody 4 jajka pręga z rosołu mrożona mieszanka warzyw brokuł - marchew - kalafior
Taste Therapy