Przedwiośnie przywitało nas mglistym porankiem i mżącym deszczem. Idealny dzień, by oddać się kuchennemu szaleństwu :) Na rozgrzewkę proponuję mocno pieprzną zupę. W zapasie dobrze jest mieć
Lawendowe Niebojedzenie po kilku godzinach od przygotowania bez możliwości włożenia go do lodówki lub podgrzania staje się nijakie. Znacznie bardziej wolę wyskoczyć gdzieś w trakcie przerwy i wszamać jakąś ciepłą zupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe(...)wersji raw, zainspirowane przepisem z książki My New Roots Sarahy Britton. Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób Ryż z kalafiora i słonecznika: 1 szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli 2 szklanki zimnej wody
Food SquareKalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji. Składniki 500 g batatów 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1/2
R'n'G Kitchendzieci, w różnych kolorach i kształtach. Makaron do zupy może być nawet w kształcie literek J Dziś zapraszam Cię na lekki przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu spaghetti z dodatkiem warzyw, oliwek oraz pieczonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Jest łatwy w przygotowaniu, a do tego zaskakująco pyszny. makaron z pieczonym kalafiorem Składniki: – 250 g makaronu pełnoziarnistego – 5 dużych pomidorów
nietylkopasta.plZupa z białych warzyw jest kremowa i delikatna. Świetnie się sprawdzi w diecie małego dziecka. Bez dodatku pora taką zupkę można podać maluszkowi już od 6 miesiąca życia. Po 8 miesiącu życia można ją zabielić odrobiną domowego mleczka kokosowego . 4 różyczki kalafiora pół średniego ziemniaka 1 średnia pietruszka mały kawałek pora mały kawałek selera 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy
Dieta bez mlekastanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże ziemniaki 1/3 niedużego kalafiora 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Posadzone i zjedzoneZupka jarzynowa z dodatkiem rzodkiewki..rzodkiewki dodajemy na samym końcu - nie trzeba długo ich gotować. 1-2 marchewki 1/2 pietruszki 10-15 dkg fasolki szparagowej kilka
Moje domowe kucharzeniekorzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan(...)zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych przypraw...). Przygotowałam specjalną, zdrową wersję tej przyprawy. Sprawdź domową vegetę bez glutaminianu sodu
IzaGotujePrzekąski, zupy, dania główne i desery. W tej małej książce pełno jest inspiracji do wegańskiej diety. Ze wszystkich książek jakie mam na półce, ta zajmuje najmniej miejsca. A ma w sobie wiele ciekawostek. Autorką przepisów jest Iwona Czarkowska. Znajdziecie tu przepis na falafel z kalafiora z ostrym sosem pomidorowym, burritos z tofu z warzywami czy curry z ciecierzycy. Samych przepisów
Fleksitarianizm.plkalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodajemy do garnka z cebulą i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną, po chwili wlewamy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucamy ser. Zupę bardzo dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy solą. Podajemy
KuchcikoweLoveSałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy(...)fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniaczerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro
Chilli Czosnek i Oliwasmakiem. Tym razem padło na zupę kalafiorową :) Składniki: 0,7 l. wywaru z gotowania warzyw lub wody z domową kostką rosołową warzywną 3 ząbki czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy jeśli nie było ich w Waszym wywarze) mały kalafiorek Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki kalafiora, doprawiamy do smaku i gotujemy
chwile dla mniełyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus(...)będą już miękkie dodać końcówki szparag. Gotować minutkę. Wlać mleczko kokosowe, dodać makaron ryżowy, wymieszać i gotować następne kilka minut na bardzo małym ogniu. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Zupa była super
Kuchnia Pokoleń