dań możesz przygotować własne posiłki – równie smaczne i aromatyczne. Chana dal z batatami, szpinakiem i pomidorami Chana dal to rodzaj łuskanej ciecierzycy, która bardzo często jest podstawą gęstych zup. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z pomidorami i szpinakiem, a dodatek batatów dodaje jej słodkiego charakteru. 220 g suchego chana dal przepłucz kilkakrotnie ciepłą wodą. Umieść w garnku, zalej zimną wodą(...)szpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora to indyjska przekąska, która wyróżnia się doskonałym smakiem i prostotą przygotowania. Sekretem jest chrupiąca panierka, w której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania panierki będziesz potrzebować: mąki z ciecierzycy, przypraw (chili, nasiona adżwanu, kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki
CookMag8WBT Takie risotto to świetne rozwiązanie dla diabetyków. Kleisty ryż ma wysoki indeks glikemiczny, więc jest niewskazany w dużych ilościach, a tutaj został zamieniony na zdrowego kalafiora. Do tego sandacz, chyba nie muszę specjalnie zachwalać Wam tu ryb (znacie zresztą moje zdanie na ten temat) i kolacja idealna gotowa. Na prawdę polecam Wam danie Wita, ja na pewno będę wracać(...)dynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś dobrego. Nie mówię, że to jest niemożliwe, jadłam pyszne rzeczy z dyni – np. aromatyczną zupę z mleczkiem kokosowym i imbirem czy obłędnie pomarańczowe kluski z dynią, jednak sama niespecjalnie lubię się za nią zabierać. Tym bardziej chętnie wybrałam się na warsztaty, których tematem przewodnim była
DietologKiedy przychodzą zimowe dni w mojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru. Niedawno dzieliłam się przepisem na rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy idealny na zimową porę. Dziś(...)podanych składników wyszły 2 duże porcje 60 g czerwonej soczewicy 60 g zielonej soczewicy Pół puszki mleczka kokosowego dobrej jakości Mieszanka warzyw (u mnie mrożona mieszanka z papryką, brokułem, kalafiorem, kukurydzą i fasolką szparagową) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku 2 cm imbiru Płatki chili, kumin, kurkuma, wędzona papryka, kardamon, curry Sok z połowy limonki Bulion warzywny Soczewicę dokładnie wypłukać
HealthyCreationskażdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych(...)syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść
Plate of JoySmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Yorku, w hotelu Waldorf-Astoria w roku 1896. Jej bazą są jabłka – czerwone i zielone, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie i majonezowy sos. Seler zamieniony w tej sałatce na kalafiora to już inna sałatka – Emerald. Mój Waldorf na surowym brokule to w zasadzie oszukana sałatka Emerald. Suszone owoce świetnie równoważą smak: rodzynki dodają słodyczy, żurawina odrobiny cierpkości, a podprażone włoskie(...)orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł i jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy od brokułu podstawę – grubą łodygę – i odrzucamy, albo zachowujemy sobie do zupy. Brokuł dzielimy na różyczki, a je dzielimy dalej odcinając same wierzchnie części z kawałkami łodyg. Wsypujemy naszykowane brokuły do miski. Jabłko zostawiamy skórce, dzielimy je na ćwiartki, pozbawiamy gniazda nasiennego
Karo in the Kitchensulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz wielu cennych składników zawiera(...)56/0,24 mg Jarmuż w kuchni i na blogu Jarmuż możemy jeść na surowo, możemy go gotować na parze, blanszować, smażyć dusić, zapiekać... Wykorzystajmy go do przygotowania zup, sałatek, dań wegetariańskich, koktajli. Pyszne są też chipsy z liści i zdecydowanie zdrowsze niż te ziemniaczane ! Tarta z jarmużem i mangoldem Chłodnik z jarmużem Zielony koktajl z jarmużem i granatem Koktajl
Kulinarne przygody GatityTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej(...)LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron
Ola la LCHFczosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą(...)kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniametabolizm egzogennych kwasów tłuszczowych (pochodzących spoza ustroju) sztuczne dodatki do żywności, pestycydy, występujące w żywności nieorganicznej, przetworzonej alkohol osłabiający układ odpornościwy margaryna, sztuczne (z torebki, kostki) sosy sałatkowe, pieczeniowe, zupy, oleje do gotowania ( z wyjątkiem oliwy extra vergine, olejów tłoczonych na zimno, lnianego , konopnego , rzepakowego) azotany zawarte w sklepowych wędlinach, boczkach, kiełbasach, które w organizmie ulegają przekształceniu w kancerogenne związki(...)jarmuż (1 szklanka to 2 540) Najlepsze składniki soków wspomagających odporność: OWOCE: owoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado, kapustowate (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, pok choy), grzyby shiitake, pomidory, warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. ZIOŁA: traganek, korzeń, liść i nasiona łopianu*,jeżówka*, goździki, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, żeń-szeń
Naturalna KuchniaBrokuł jest warzywem z rodziny kapustowatych. Można również spotkać się z nazwami: kapusta szparagowa i zielony kalafior. Czyż nie brzmi to mega apetycznie?! To wyobraźcie sobie psa Pluto nad kością, z szeroko rozdziawionym pyskiem i cieknącą śliną - tak mniej więcej reaguję na widok brokułu :-). Wy też? Brokuł uwielbiam nie tylko(...)Prawidłowo ugotowany brokuł ma intensywny, zielony kolor, nie rozpada się, jest jędrny i chrupki. Wywaru z gotowania nie wylewaj. Możesz go wypić lub wzbogacić nim smak zupy. Uwaga: Brokuły szybko więdną i tracą chlorofil (zaczynają żółknąć). Przechowywane w chłodnym miejscu wytrzymają max. 3 dni. Kupując brokuł, zawsze wybieraj jędrny, intensywnie zielony (czasem lekko fioletowy
Szybko Szybkowarawokado, wasabi, sok z ½ cytryny, olej lniany, sól, pieprz i miód. Ukręcamy blenderem na gęsty, jednolity mus. Śledzie kroimy na małe kawałki. W misce delikatnie mieszamy odcedzone kawałki marynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku(...)biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu
karmelowySałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!