zupa kalafior - 1218 przepisów (strona:66/82)

DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 185

ograniczeń ilościowych. Żeby ułatwić Wam ogarnięcie tematu do dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!!  - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka(...)ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY TŁUSZCZU,  NIE JEMY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy 142

Czosnek niedźwiedzi to roślina najzasobniejsza w siarkę. Ma jej sporo kapusta, kalafior, jarmuż, chrzan i rzeżucha, ale czosnek niedźwiedzi to prawdziwy rekordzista. Warzywa bogate w siarkę dostarczają energii mitochondriom, wspomagają efektywne wydalanie toksyn z organizmu i leczenie chorób skóry, mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, obniżają stres oksydacyjny oraz wspomagają oczyszczanie i pracę jelit oraz wątroby. Więcej przeczytasz tutaj . Najlepiej(...)oczyścić nasz organizm. Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa. Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej jest przygotowanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 177

każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na  al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania(...)Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku

Moniki Smakołyki
Skomponuj swój idealny lunch! 177

wody, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę i duszę kilka minut pod przykryciem. Na koniec doprawiam i posypuję serem feta. Gotowe. Potem po prostu pakuję do pudełka. :)  kasza gryczana + kalafior + papryka + cebulka + kurczak + przyprawy (papryka ostra, sól, pieprz) Przepis identyczny jak powyżej. Zazwyczaj używam wcześniej upieczonej piersi z kurczaka, ale jeśli mam świeżą - kroję w kosteczkę(...)pudełek po dwu i trzykomorowe. Takie są idealne na dania obiadowe, bo umożliwiają umieszczenie wszystkiego w oddzielnych komorach. W sprzedaży są także specjalne pojemniki na płatki z jogurtem, czy zupy. Przy wyborze warto sprawdzić, czy pojemniki mają możliwość podgrzewania w mikrofalówce

Kuchnia Ellie
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 334

bazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku(...)lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę

Cooking Monster
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 363

Kochani! Dziś proste warzywne curry - ulubione danie (o dziwo!) mojego mięsożernego M. Danie jest pikantne, sycące, i meeega zdrowe;-) Jednego dnia serwuję je samo, drugiego dnia

Restauracyjka Literacka
Orzeźwiająca sałatka z kuskusem,truskawkami i miętą 166

sałatkę mają jeść dzieci, to mięty dajemy mniej. Wykonanie całej sałatki zajęło mi jakieś 15 minut. Jak na obiad, to chyba niedużo? Jeśli lubicie eksperymentować, to polecam dodanie surowego kalafiora drobno posiekanego lub brokuła też surowego. Świetnie będą chrupać. Drukuj Sałatka z kuskusem, miętą i truskawkami Pyszna, szybka i orzeźwiająca sałatka. Idealna na letni dzień. Liczba porcji 3 Składniki(...)pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy oliwę spod pomidorów Artykuł Orzeźwiająca sałatka z kuskusem,truskawkami i miętą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka z pomidorów – 4 składniki 166

Pomidor wraca na mojego bloga, ostatni raz pojawił się podczas przygotowywania zupy pomidorowej, teraz zobaczycie jak powstaje sałatka z pomidorów. Jej zaletą jest to, że powstaje ona zaledwie z czterech składników, a przy tym jest bardzo pyszna i sycąca. Jej przygotowanie nie zajmie nam całego dnia w kuchni, bowiem zrobimy ją w 10 minut. Co więcej, jest bardzo łatwa(...)wraz z ziemniaczkami. Zabieramy się zatem do pracy. Polecam wam też inne moje sałatki – idealne rozwiązanie do imprez – sałatka meksykańska , a także do grilla – sałatka z kalafiora . Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sałatka z pomidorów 3 średnie pomidory 100 ml śmietanki 18 % łyżka majonezu jedna cebula pieprz i sól Przepis – Sałatka z pomidorów

Kuchennyviral.pl
Sałatka z pomidorów – 4 składniki 184

Pomidor wraca na mojego bloga, ostatni raz pojawił się podczas przygotowywania zupy pomidorowej, teraz zobaczycie jak powstaje sałatka z pomidorów. Jej zaletą jest to, że powstaje ona zaledwie z czterech składników, a przy tym jest bardzo pyszna i sycąca. Jej przygotowanie nie zajmie nam całego dnia w kuchni, bowiem zrobimy ją w 10 minut. Co więcej, jest bardzo łatwa(...)wraz z ziemniaczkami. Zabieramy się zatem do pracy. Polecam wam też inne moje sałatki – idealne rozwiązanie do imprez – sałatka meksykańska , a także do grilla – sałatka z kalafiora . Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sałatka z pomidorów 3 średnie pomidory 100 ml śmietanki 18 % łyżka majonezu jedna cebula pieprz i sól Przepis – Sałatka z pomidorów

Kuchennyviral.pl
Chroń jedzenie i oszczędzaj 131

sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują(...)tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy

Cztery Fajery
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 355

zupełnie inny sposób. Rosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają(...)ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby

Niedzielny kucharz
Chroń jedzenie i oszczędzaj 197

sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują(...)tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 206

mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni(...)daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania