Jesienią uwielbiamy zupy kremy. Świetnie rozgrzewają i pysznie smakują. Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo gęsty krem z kalafiora i czosnku. Dzięki temu, że składniki zostały upieczone, krem zyskuje niezwykłego smaku. Dodane ziemniaki sprawiają, że całość jest bardzo delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach. Czego potrzebujemy? 1 główka kalafiora, 3 ziemniaki, 1 główka czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki(...)temperaturze ok. 180 stopni (kalafior ma się zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie). Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, czosnek wyciskamy z łupinek - powinien być miękki i słodziutki. Wszystko zalewamy bulionem i wodą, a następnie blendujemy na gładki krem. Jeśli potrzeba, to doprawiamy do smaku. Podajemy posypane koperkiem i polane oliwą. Jakie jeszcze zupy kremy lubicie
two broke sistersocet Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 4. Z śmietany i mąki robimy zawiesinę, hartujemy ją i wlewamy do zupy. 5. Doprawiamy i chwilę gotujemy. Smacznego
Od łyżki do widelcaJako dziecko myślałam, że kalafiora można zjeść tylko na dwa sposoby: gotowanego z bułeczką przysmażoną na masełku lub w zupie, tak zazwyczaj robiła go mama;) Warzywo to jednak zasługiwało na szersze zastosowanie niż z bułką tartą na maśle J Smak takiej sałatki poznałam zdecydowanie za późno, jest bardzo smaczna, kolorowa i dość sycąca z kukurydzą Bonduelle smakuje wyjątkowo! Składniki
Wanilia i Kardamongotujemy…po prostu kolejne posty czekają w kolejce, bo pisać się nie chce. Oto zupa na szybko z mięsnym akcentem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 200 g metki cebulowej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 małego kalafiora 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie(...)metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy. Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior
R'n'G KitchenOdcedzamy. Marchewkę i selera kroimy w plastry, gotujemy razem z soczewicą. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy, ciecierzycę razem z zalewą oraz pokrojonego kalafiora. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem
Kucharzycatarce jarzynowej. Rzodkiewkę kroimy w słupki. Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawami oraz majonezem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-brokulem-kalafiorem-i-rzodkiewkami/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukażdego dnia przygotować coś innego, choć gdy nic mi nie przychodzi do głowy, robię tradycyjne kanapki - ser, szynka, ogórek lub pomidor. Czasem jest to zupa, która została z obiadu, czasem podsmażone na chrupko ziemniaki i kalafior. Często robię też jajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym na tarce. Ale jest coś, co moje dziecko wręcz uwielbia - twarożek
Posadzone i zjedzoneChoć nazwa wskazuje że jest to zupa na lato to pyszna jest właśnie teraz. Idealnie rozgrzewa zmarznięte ciała w listopadowe, słotne dni. Nazwałam ją letnią bo
Moje Małe Czarowaniesposób na zupę. Do zupy dodałam odrobinę serka mascarpone, która została mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak! Bardzo polecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść zielonego groszku (może być mrożony) 100 g kaszy jęczmiennej ok 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego(...)łyżka serka mascarpone sól, pieprz do smaku Por pokroić w plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić. Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać kaszę, gotować do miękkości, pod koniec dodając groszek. Zupę doprawić, dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści, gdy zupa zacznie znów bulgotać jest gotowa
6nieboPożywna zupa pełna warzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad. Składniki: 1/2 kalafiora 3 duże ziemniaki cebula korzeń pietruszki korzeń selera duża marchew 4 łyżki zielonego groszku 400 g wątróbki drobiowej 3 łyżki śmietanki(...)Pietruszkę i selera zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Wszystko razem podsmażyć na maśle. Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem zabielić śmietanką. Można posypać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli 4 średnie ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka koperku zielonego posiekanego sól pieprz vegeta 2,5 l wody Sposób przygotowania: Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszankę warzywną. Gotować aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Przygotować zasmażkę(...)rozpuścić masło a następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać łyżkę wazową wywaru z zupy i dalej mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać do gotującej się zupy. Na koniec gotowania dodać do smaku przyprawy i śmietanę. Porcję zupy posypać koperkiem
Przepisy kulinarne babci Antoninychcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały ale również pięknie się prezentowały to koniecznie skorzystaj z 10% zniżki, zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE” na produkty #Ambition "zobacz SKLEP DAJAR" = kalafior umyty, opłukany drobniej pokroić i wsypać do garnka, dodać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, dodać porcję włoszczyzny (mam młodą włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu i zamrożoną w porcjach), wlać wodę(...)dodać pokrojone papryki, cukinię, wsypać kaszę jaglaną, bio paprykę słodką, dodać masło i gotować z 5 minut pomidory z ząbkami czosnku w dzbanku blendera zmiksować dobrze i wlać do zupy, gotować z 5 minut wsypać soli himalajskiej, pieprzu świeżo mielonego, posiekanego koperku i gotować z 2 minuty można podać ze śmietaną, jogurtem lub saute - zupa jest aromatyczna, syta, smaczna
W Mojej Kuchni Lubięzagotować, wsypać rozdrobniony w rozdrabniaczu pęczek włoszczyzny i resztę włoszczyzny można zamrozić gdy kalafior jest prawie miękki dodać kostkę rosołową, kucharka, masło, wsypać kaszkę mannę błyskawiczną i gotować z 5 minut wlać mleko i zagotować, wsypać pieprz mielony i rozdrobnioną natkę pietruszki z koperkiem - zupa jest lekka, pyszna i szybka.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobrane ze skóry mięso oraz oczyszczoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości
Kulinarne przemyslenia