kolorach wiosny i rozmrażam wszelkie lody, a konkretnie mrożone warzywa Hortex ;) Dzisiaj mam dla Was przepis na dwukolorową zupę krem. Zielony zrobiony jest z bobu z dodatkiem pesto z liści rzodkiewki i mięty, a różowy ugotowałam z kalafiora i quinoy i zabarwiłam sokiem Hortex "barszczyk czerwony". Z tego samego soku zrobiłam "kawior" idealny do ozdoby i dodania smaku, dodałam(...)też trochę nowalijek i grzybki shimeji. Po takiej zupie od razu zrobi się wiosennie. Przepis na około 2 - 3 porcje. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 opakowanie mrożonego bobu Hortex 1 opakowanie mrożonego kalafiora Hortex 1/2 szklanki soku "barszczyk czerwony" Hortex 350 ml wywaru warzywno - drobiowego liście z pęczka rzodkiewek 2 gałązki mięty 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Quinoa Raz!będzie idealna. I miałam rację 🙂 PS. Przyjemnie patrzy się na dziecko, gdy nabiera samodzielności… Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3-4 ziemniaki 3 skrzydełka kurczaka 1-2 Czytaj dalej... Artykuł Zupa jarzynowa z kaszą bulgur pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuWarzywne kotleciki z kalafiorem. Edyta Guhl. Witajcie kochani, dzisiaj zapraszam na kotleciki z kalafiora, nie są smażone na tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku, dzięki czemu nie
dolcevitainmykitchenSzybka i pyszna zupa krem. Powstała przez przypadek - miała być pieczarkowa, ale w lodówce leżał kalafior, na którego nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej. SKŁADNIKI: 1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego) 40 dag pieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu(...)Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu. 3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym. /* Style
Kto ugości moich gości?właśnie jest Moja wersja zupy kalafiorowej. Jak zapewne zauważyliście nie dodaję śmietany, bardzo zwracam na to uwagę. Śmietanę zastępuję Jogurtem Naturalnym 0%. Do Zupy również dodałam świeże warzywa nie mrożone. Zapraszam :) SKŁADNIKI: 1 Mały kalafior 1 Mały brokuł 1 Marchewka 4 Ziemniaki 2 Łyżki koperku -ja dałam suszony domowy 1 Rosołek Drobiowy lub Warzywny 3 Liście Laurowe(...)wrzenia. Dodaję kostkę, ziele, liść i przyprawy. Warzywa Myję. Kalafior i Brokuł dzielę na różyczki Marchewkę obieram, myję i kroję w kostkę Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Do gotującego Bulionu wrzucam wszystkie warzywa. Gotuję do miękkości ziemniaków ok 30 min. Zupę odstawiam z palnika. W zależności od smaku dodaję jeszcze pieprz i wegetę
Gotowanie Patkipokroić w kostkę, marchew młodą pokroić w kostkę, w garnku zalać wodą dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wsypać różyczki umytego kalafiora, gotować do miękkości na koniec dodać masło, wlać mleko, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, natkę pietruszki zupa najlepiej smakuje gdy jest gotowana wieczorem i na drugi podana, nam smakuje nie za gorąca, letnia - zupa kalafiorowa jest chętnie jedzoną
W Mojej Kuchni Lubiędań jest zupa, którą ostatnio zrobiłam. Udałą się znakomicie – pyszna, lekka, w sam raz na wakacyjne dni. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 1 duży ząbek czosnku • 25 g oliwy z oliwek • 1 pomidor • ½ czerwonej papryki • 450 g warzyw (2 większe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej • 100 g kalafiora podzielonego na małe(...)Rozdrobnić 5s/obr.4,5. 6. Dolać bulion. 7. Wsypać przyprawy. 8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 9. Po 15 minutach dodać różyczki kalafiora, pokrojoną fasolkę, wsypać makaron. 10. Gotować jeszcze 10 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 11. Zupę przelać do garnka. Ewentualnie doprawić. Tradycyjnie: 1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku na oliwie. 2. Dodać posiekanego pomidora i drobno pokrojoną
W mojej kuchnirazem klasyczną zupę kalafiorową podałam z grzanką i moim ukochanym jajkiem w koszulce. Rewelacyjne zestawienie smaków .... Składniki: 1 mały kalafior kawałek selera biała część pora 3 marchewki słodka śmietana 18% 1 porcja rosołowa sól koperek + grzanka chleba z jajkiem w koszulce Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy(...)długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, p osypujemy koperkiem. Jajko w koszulce: Małe
Walijskie PichcenieZiemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec
R'n'G Kitchenrozgrzać i najeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w litrze wody, aż będzie(...)się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu dodajemy mrożone warzywa, gotujemy, aż zmiękną, a następnie przyprawiamy dodajemy koncentrat gotową zupę podajemy z jogurtem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzłoto na odrobinie masła i oleju. To samo robimy z ziemniakami, które nadają zupie głębi i delikatności – smażymy na złoto. Delikatna nuta frytury uszlachetnia zupę, nadaje jej charakteru i tłumi lekki, kapuściany posmak kalafiora. Naprawdę warto spróbować tej metody! Oryginalny przepis jest autorstwa Melissy Clark z cooking.nytimes.com Składniki 1 mała główka brokuła 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku(...)minuty. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej patelnię i wsyp na nią nasiona słonecznika. Praż na średnim ogniu aż słonecznik delikatnie podpiecze się. Krok 4 Zdejmij rondel z zupą z palnika. Przestudź, dodaj skórkę z cytryny, a następie zmiksuj ręcznym robotem na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Znowu zmiksuj. Podawaj zupę z odłożonymi różyczkami
Niedzielny kucharzwody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki oraz opłukany kalafior podzielony na małe różyczki, wszystko gotujemy na wolnym ogniu 15 do 20 minut. Ugotowaną zupę przyprawiamy śmietaną, octem winnym oraz solą, pieprzem świeżo zmielonym oraz pokrojonym świeżym koperkiem. Smacznego
kgwjanczewokrwinek oraz syntezy DNA). Brokuły są także cennym źródłem minerałów i błonnika pokarmowego. Dzięki odporności na przymrozki ten zielony kalafior w Polsce dostępny jest przez cały rok. Warto, więc z tego skorzystać i przygotować coś pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki
Pełny talerzdużą patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodać kiełbasę i cebulę, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Kiełbasa i cebula powinny być delikatnie przysmażone. Kalafior umyć, obrać w różyczki i przełożyć do dużego garnka. Dodać odmrożoną mieszankę włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie i zalać całość wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko już zmiękną. Następnie(...)wsypać makaron. Gotować jeszcze około 3-4 minuty (po wyłączeniu palnika makaron jeszcze zmięknie), następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Uwagi: Zrobiłam zupy na dwa dni. Pierwszego jedliśmy według powyższego przepisu, zaś drugiego dnia dodałam puszkę pomidorów i kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Zupa całkowicie zmieniła swój smak i była jeszcze pyszniejsza. #lubelloveinspiracje #lubella
Passions hobbies life