zupa kalafior - 1218 przepisów (strona:33/82)

Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem 176

Łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pożywne. Lubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty

Moja smaczna kuchnia
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 263

mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy

ladykitchen
Kalafior zapiekany z nóżkami pieczarek 139

oddzielnie je włożyłam do zamrażarki. Wywar, który z nich powstał również zamroziłam.  Zarówno nóżki jak i wywar przydały mi się do zapiekanego kalafiora. Różyczek kalafiora również nie miałam dużo, ponieważ z części zrobiłam zupę krem z białych warzyw . No to zużyłam resztę.  Składniki: kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) 300 ml wywaru z pieczarek (u mnie mrożony) nóżki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert 173

jest biała, a brązowa. Sos sojowy ciemny to spowodował i oryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku(...)wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek,  rozmaryn i rozdzielony na mniejsze różyczki kalafior. Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kalafior do miękkości. Wyciągamy ziele angielskie i liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego  miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje

Moniki Smakołyki
Kremowa zupa z kalafiora z kurkami 139

Dziś nie będę skromna, o nie! Bo zupa jest wyśmienita, jeśli lubisz zupy - kremy ... Będziesz w raju!  Do tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha!  Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek

Garniec Magalie
Mięso mielone z kalafiora 139

mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól do smaku

Lamarida.pl
Zupa kalafiorowa z kluseczkami 123

Pierś kurzą podkroić w cienkie paseczki. Do garnka wlać wodę, dodać pierś kurzą, marchew, cebulę,por, vegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Następnie dodać kwitki kalafiora, paprykę wędzoną i gotować aż warzywa zmiękną. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie kluseczek – jajko, mąkę i wodę, sól dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki(...)delikatne. Zagotować i wymieszać. Do garnka włożyć warzywa i mięso. Jeśli woda trochę się wygotuje to dolać wody i ponownie zagotować. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowe smacznego. Zupa jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Kalafiorowa z drobiem 138

gotować na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wymieszać z zawartością garnka nie doprowadzając do ponownego zagotowania. Całość doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem

W poszukiwaniu inspiracji
ZUPA KALAFIOROWA NA MLEKU 137

Zupa delikatna w smaku ,jak za dawnych lat.Przepis z mojego domu.Polecam wypróbować!. 1 kalafior 2-3 łyżki octu 3-4 ziemniaki 5 dag.masła 1 litr mleka 1/2 szkl .śmietany 12% 1 łyżka posiekanej natki sól pieprz gałka muszkatołowa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kalafior czyścimy,dzielimy na różyczki,myjemy w zakwaszonej wodzie z octem.Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min.,odcedzamy.Obieramy ziemniaki,myjemy(...)kalafior i ziemniaki,dusimy pod przykryciem przez 5 min.,dodajemy mleko,sól i pieprz i gotujemy na małym ogniu 20-30 min.aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.Rozrobić w kubku śmietanę z odrobiną zupy,dolewamy do garnka dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej,doprawiamy,zagotowujemy.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety z kalafiora 251

Delikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1/2 cebuli;Pęczek pietruszki.Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie dobrze odsączyć z nadmiaru

Gospodyni Miejska
Lekka zupa z kapusty pekińskiej 109

samym mam ogromne pole do popisu. Jak już wspomniałam chodzi o kolor - żółty też został zaakceptowany. Żadne pływające marchewki nie wchodzą w grę, ewentualnie brokuł, kalafior, ziemniak musi być - bo inaczej zupa może nie istnieć, dla makaronu jest również pełna akceptacja. Na szczęście dla pysznego makaronu orkiszowego, który jest zdrowszy od zwykłego pszennego mamy również akceptację, co mnie ogromnie cieszy

MamaOskarka
Ziemniaczany krem z boczkiem 87

zupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych

Raj dla Podniebienia
Zupa warzywna z cukinią 148

Składniki : 1 marchew i pietruszka kawałek pora i selera cebula, mała cukinia lub ok. 10 cm z dużej garść fasoli, świeże liście selera kilka różyczek kalafiora 2 średnie ziemniaki sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i bazylia ewentualnie 2-3 łyżki keczupu ostrego masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, tak samo zrobić z selerem(...)gotować Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć marchew na maśle klarowanym- dołożyć do zupy, potem przesmażyć krótko pietruszkę- dodać do zupy Dodać również umytego i podzielonego na drobne różyczki kalafiora oraz liście selera - ugotować do miękkości warzyw, posolić do smaku Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, bazylią ewentualnie łyżką lub dwiema ostrego keczupu. Kto lubi ostrą

Proste Potrawy
Rozgrzaniec, czyli zupa kalafiorowa 114

Mięso umyj, wrzuć do gotującej się wody.Gotuj przez 15 min.W czasie gotowania usuwaj szumowiny.Umytego kalafiora dzielimy na małe bukieciki.Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę

Kredowe Menu
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 166

oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę.    Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.  Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy.   Wlałam bulion. Gotowałam pod przykryciem przez około 15 minut(...)warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe.    Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut.      Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę.  Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji.  Ja osobiście lubię ją z grzankami. Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami. Pozostało mi życzyć Wam smacznego

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania