zupa kalafior - 1218 przepisów (strona:39/82)

Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem 156

odpowiedniej strony i voilà - mamy to.   Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno.  Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora:   4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól(...)pieprz 1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem. 4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj

Powiedz dietom nie
Zupa kalafiorowa z indykiem 204

Dziś na obiad zapraszam na zupę kalafiorową z indykiem. Smacznego :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Zupa kalafiorowa z indykiem 204

Dziś na obiad zapraszam na zupę kalafiorową z indykiem. Smacznego :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Zupa krem z kalafiorem i groszkiem 150

Jest to wspaniała zupa krem, lekka i kremowa z dodatkiem młodego groszku ja jestem zakochana w tej zupie :) Może i wam zasmakuje? Składniki: 2 l domowego bulionu mięsnego 1,5 kg kalafiora ( waga po obraniu) 25 dag  młodego groszku (waga po obraniu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól,pieprz Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć

Delicious Titbits
Mój pierwszy krem 183

Pomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka czosnkowa. O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior2-3 ząbki czosnku w łupinkachok. 2 litry(...)bulionu warzywnego3 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz, koperek do smaku1 łyżka prażonego słonecznikaoliwa do pieczeniabagietki, masło czosnkowe (do podania)Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam

bastalena
Zupa kalafiorowa z koperkiem 133

lubię zupy. Jednak niestety robię je bardzo rzadko, bo moja rodzinka za zupami nie przepada, a nawet nie są głodni jak usłyszą słowo "zupa" Składniki; 1,5 l  bulionu drobiowego 1 średni kalafior 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem

O kuchni z uczuciem
Zupa z kalafiorem i fasolką szparagową 73

Kolejna zupa bardzo delikatna w smaku.   Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy(...)zależna od upodobań kulinarnych). Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 min. Do zupy dodajemy mrożoną fasolkę szparagową oraz przepłukaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy po upływie czasu ( 10 min ) dodania fasolki i kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 170

plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin”. Tak i oto powstawała(...)zwykła zupa, doprowadziła mnie do niezwykłego i niezapomnianego odkrycia kulinarnego. W miesiącach zimowych, kiedy świeże warzywa nie były zawsze dostępne lub nie miała czasu żeby je pokroić, mama kupowała często mieszankę pokrojonych, mrożonych warzyw. Asortyment mrożonych mieszanek w czasach socjalizmy w Polsce był zazwyczaj bardzo żałosny – głównie była to włoszczyzna, w rzadkich przypadkach mieszanka zawierała kawałek kalafiora

Jem więc Jestem
Wiosenna zupa kalafiorowo - botwinkowa z bulgurem 168

Takie danie jednogarnkowe na wiosnę czyli to i owo w jednym garnku, mnóstwo smaku i aromatu. Tak też znalazły się tutaj ukochane warzywa: kalafior i botwina oraz kasza bulgur. W rezultacie zajadaliśmy pyszną zupę na obiad, którą polecam bardzo gorąco. Wiosenna zupa kalafiorowo - botwinkowa z bulgurem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KALAFIOR Z MAKARONEM 166

Początkowo miałam w planach zupę, ale w trakcie przygotowań do gotowania, zmieniłam koncepcję i powstało całkiem smaczne danie :) Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Krem Romanesco 128

Kalafior- znany w polskiej kuchni już od dawna. Każdy chyba miał z nim styczność, zwłaszcza kiedy pojawiał się latem taki świeżutki i Mama podawała go na

Kuchnia w czekoladzie
Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym 115

Krem z jarmużu i kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego jest bardzo kremowy, a w smaku wyjątkowy. Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości. Jeśli jogurtu

Moniki Smakołyki
Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato 168

porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam do dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik

Czerwień i błękit
Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 175

żytnim czipsem z diabłem morskim. To był doskonały początek, potem było tylko lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania