zupa kalafior - 1218 przepisów (strona:51/82)

Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 209

W czasie lotu ludzie się nudzą. Normalne to.  No, chyba że są to pasażerowie wiadomego pochodzenia. Latający tanimi liniami. Syndromem dnia poprzedniego. Ze

bastalena
Prosta zupa krem brokułowa 244

Lubię zupy, bo są: proste, szybkie, smaczne i zdrowe. Moimi faworytami są zupy krem i ukochana  Oczyszczająca zupa jaglana . Można się nimi najeść, a kalorii w nich niewiele. Są pełne witamin, błonnika i soli mineralnych. Brokuły to inaczej zielony kalafior. Ugotowane niestety nie zawierają suloforanu (silnego przeciwutleniacza), ale dzięki potasowi, którego zawierają aż 295mg po ugotowaniu - poprawiają pracę układu(...)dzięki Witaminie C, luteinie i witaminie B2 poprawiają stan tkanki łącznej, poprawiają wzrok. Polecane są cukrzykom-mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym. Minusy: Mogą powodować wzdęcia. Zupa z brokuła charakteryzuje się delikatnym, ale wyrazistym smakiem. Jest bardzo kremowa; pasują do niej idealnie grzanki z razowego pieczywa, groszek ptysiowy, wafle pełnoziarniste i świeże zioła np. rzeżucha. Składniki

Czarnawisienka
Zupa z Kalafiora i Kapusty 105

SKŁADNIKI 600g kapusty 1,8l bulionu 300g kalafiora 170g marchwi 300g ziemniaków sól pieprz 1 łyżka koperku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki lubczyku WYKONANIE: .Do bulionu

Dziś Ja gotuje
DELIKATNY KREM Z KALAFIORA 154

Delikatna, kremowa i aksamitna zupa. Jak każdą zupę krem, tak i tą uwielbiam. Szybka do zrobienia i smaczna. Dobra na każdą porę roku, a szczególnie w sezonie kalafiorowym ;) SKLADNIKI: (ok. 4-5 porcji) 1 średni kalafior 1,5 L bulionu warzywnego 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki(...)Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem. Podsmażyć wszystko lekko, cały czas mieszając. Wlać przecedzony bulion, doprawić solą oraz pieprzem, dodać tymianek i gałkę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić i zupę zmiksować. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać

Calzonella.com
Zupa jarzynowa (warzywna) 200

pytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowiłam, to zmienić. Dziś zapraszam Was na zupę jarzynową (warzywną), która będzie stanowić idealny, ciepły i zdrowy posiłek zwłaszcza w te chłodne dni. Nie wiem jak u Was, ale u mnie zima znów wróciła, więc ciepłe posiłki są na wagę złota. Składniki: 1/2 kalafiora 11/2 dużej marchewki 2 litry wywaru mięsnego 2 garście mrożonej zielonej fasolki(...)kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut (próbujemy). Zupę podajemy samą lub w towarzystwie pieczywa. Smacznego

Słodkie okruszki
zupa jarzynowa z białą kiełbasą... 154

pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać wodą, zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować z 15 minut. Do zupy włożyć białą surową kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut, kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry

W Mojej Kuchni Lubię
Zupka jarzynowa 163

Uwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę i marchewkę z ogródka, polecam ją zrobić ze świeżych warzyw. Pyszna i pożywna, zachęcam do spróbowania.  Składniki: 2,5 litra wody 1 kostka rosołowa 2 liścia selera 2 liścia poru opcjonalnie 1 liść(...)fasolkę. Dodajemy od razu liścia selera, pietruszki, poru i lubczyku. Gotujemy pół godziny. Po tym czasie dodajemy kalafiora i gotujemy znowu pół godziny. Pod koniec robimy zasmażkę. Masło podgrzewamy na patelni, aż się zarumieni, ale nie spali. Dodajemy do zupy i mieszamy. Robimy zaklepkę. Mąkę pszenną mieszamy z mlekiem, aby nie było grudek. Zupę zestawiamy z ognia. Dodajemy

Wołowina od rekina
Zupa krem pomidorowo cukiniowa z grzankami 105

owocami morza . Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako pierwsza zupa z grzankami. Składniki: ok 1 kg mięsa (ja lubię łopatkę), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, sól, pieprz do smaku, grzanki. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa krem z białych warzyw z orzechami 170

leniwe popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w  krainie zmysłów!  Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki 3-4 różyczki kalafiora 1/4 selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki  1 białą część pora  1-1,5 litra bulionu(...)mieszamy ze sobą.  Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem.  Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, pieprzem oraz solą.  Krem z białych warzyw podajemy ze świeżo pokrojonym

Bananowe Pole
Chowder warzywny 130

postaci przypraw, które powodują, że zupa jest niezwykle aromatyczna, a warzywa nie tracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem.   Składniki 140 g kukurydzy z puszki 1 mały kalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką

R'n'G Kitchen
Kalafior na zimę 128

cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy

Kuchnia Beaty
Lekka zupa jarzynowa z makaronem :) 350

kokosowa, która znacząco wzbogaciła smak i nadała zupie fantastycznej kremowości. Polecam spróbować, zupa wychodzi przepyszna!  A Wy lubicie zupy? Jakie jecie najczęściej? :) Składniki: 2 l wody mięso z uda indyka 750 g mrożonej mieszanki warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 1/2 pora 1 czubata łyżka bulionu w proszku (Polski Koszyk) 1 łyżeczka curry indyjskiego (Polski Koszyk) 1 płaska łyżeczka(...)wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Do naczynia wlej śmietankę kokosową i ciągle mieszając dodawaj stopniowo 5 łyżek wywaru. Całą mieszaninę wlej do zupy i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.  W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Porcję zupy podawaj z makaronem, całość oprósz pietruszką

Zdrowie na języku :P
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 127

blenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części(...)zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia. 7. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym koperkiem

Szefowa kuchni
"Szczęśliwe garnki extra" smaczna książka B.Pawlikowskiej. Zupa kalafiorowa z soczewicą. 127

jest po prostu smaczniejsze! I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robi według zasady pięciu przemian i pięciu żywiołów. Karmi ciało i karmi duszę. Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście(...)najmniej minutę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera nic co mogłoby nam zaszkodzić, czy "siąść na żołądku

Z Kuchni Do Kuchni
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 150

czym się tylko da. My i tak uważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ?   Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula(...)speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie jak macie chęć. Ważne jest, aby zacząć gotowanie od ziemniaków. My wrzucamy

vegetanie