zupa drobiowa - 1500 przepisów (strona:33/100)

"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 209

przydać się do wielu pysznych tajskich dań. Groszek cukrowy w tej zupie to jedynie moje "widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka

Tajskie smaki
Zupa krem z cukini. 209

Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 750 g cukinii 1,25 l bulionu drobiowego 2 średnie cebule 70 g białej części pora sól, pieprz grzanki Przygotowanie:  Cukinię kroimy w kostkę, ja ją nie obieram ze skórki, bo bardzo lubię te małe zielone grudki w zupie. Cebulę z porem także kroimy. Wszystko gotujemy w bulionie przez

Kuchnia Łukasza
Zupa kukurydziana z klopsikami 281

jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 kolba kukurydzy natka pietruszki pomidorki koktajlowe 2-3 szklanki bulionu drobiowego Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce(...)gorące, można je podać od razu na talerzu razem z pomidorkami koktajlowymi. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Zupy Tagged: bulion , kukurydza , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Zupa koperkowa 156

około 8 szt bo są chude ) 3 ząbki czosnku 3 ziemniaki , ale nie młode bo mają nam zagęścić zupę 50 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość . Dokładamy(...)momentu , aż nie będzie ziemniaczanych grudek . Doprawiamy solą , pieprzem , sokiem z cytryny i śmietaną . Gotowe , teraz tylko jaja lub tłuczone ziemniaki z cebulką i można podawać . Smacznego Post Zupa koperkowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 206

sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie w młynku do kawy. Dodatek jogurtu greckiego jest opcjonalny, ale uważam, że idealnie łagodzi pikantność zupy z soczewicy, więc polecam go nie pomijać :) Składniki: (4 porcje) 275 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku(...)kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy   Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę

Moja Delicja
Krem ze smażonych pomidorów i porów na muscacie z domowym makaronem. 209

ryżem i zawsze robiona na przecierze pomidorowym i na bulionie drobiowym. Może dwa razy w życiu zrobiłem taką pomidorową z bardzo tradycyjnej, domowej receptury. Lubię bawić się smakiem i odkrywać nowe. Tym razem, nie pierwszy raz, wziąłem się za pomidorową trochę inaczej. Pomysł podsunęła mi pewna zupa, właśnie na muscacie robiona, którą wieki temu jadłem na jednym z urlopów. Czego

BaRepas
Irlandzka zupa dyniowa z ziemniakami 166

porcjami specjalnie po to, by móc gotować irlandzką zupę dyniową również w zimie :) Podane proporcje wystarczą na zupę na 2 talerze, więc od razu polecam przygotowanie podwójnej porcji.   Składniki: 500 g zmiksowanego miąższu dyni (puree) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 4 niewielkie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 szczypta(...)czasie zagotować puree z dyni ze szklanka bulionu. Dodać cebulkę z czosnkiem i przyprawy. Na koniec dodać ziemniaki i wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minutki (uwaga! gęsta zupa-krem lubi pryskać, więc warto gotować ją pod pokrywkę, ale nadal trzeba ją często mieszać

Trzeci talerz
Zupa ryżowa z warzywami 208

dużą ilością warzyw. Zupkę ugotowałam na bulione drobiowym ze skrzydełek ale można użyć dowolnego bulionu jak również dodać wkładkę mięsną do zupki. składniki: ok 2,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka ryżu 4 marchewki 1 mały seler 2 cebule 1 por (biała część) 2 garście posiekanej natki pietruszki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół(...)zagotuje wsypać ryż. Wszystko gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa i ryż będą miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zestawić z ognia. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu

Monia miesza i gotuje
Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup 274

obiad dla całej rodziny, polecam! Scroll down for recipe in English Zupa serowa z brokułami (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 brokuł, podzielony na małe różyczki 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 750 ml bulionu drobiowego 200 g ulubionego serka topionego, pokrojonego w kostkę 2/3 szklanki mleka(...)podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj brokuły i zalej całość bulionem drobiowym. Gotuj przez 10-15 minut aż brokuły zmiękną. Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, po czym wlej mleko. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, wlej do zupy i gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Gdy stanie się zbyt gęsta wlej więcej bulionu

karmelowy
Zupa krem borowikowa 141

borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową. Zupę podałam na przepięknym zestawie   Miranda od Porcelana Bogucice Zupa krem borowikowa Składniki: marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt śmietana - 100 ml sól i pieprz borowiki świeże - 500 g 1 l bulionu drobiowego cebula - 1 szt masło - 2 łyżki liść laurowy - 2 szt dodatkowo grzanki natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej Sposób(...)bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut.  Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.  Podawać z grzankami. Smacznego !  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Krem z zielonego groszku z miętą i chipsem z prosciutto (w 15 minut!) 175

szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry

My Culinary Art
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 205

Zupa pomidorowa, pomidorówka, mało kto jej nie lubi :) Szybka, smaczna, pożywna, zdrowa... Niedawno pisałam o moim sposobie przygotowania i przechowywania rosołu-bulionu drobiowego,  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html ,  dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany(...)ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam sosem sojowym, lub domową wegetą. Taką pomidorówkę podaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 166

gotuję zupy bez blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota       Składniki: 1 l wywaru drobiowego 500 g selera (obranego i pokrojonego w kostkę) 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 1 duży lub 2 małe(...)smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając jeszcze porcję białej fasoli i posiekaną natkę pietruszki       Zauważyłam, że coraz więcej osób sięga właśnie po zupy-kremy. Można je podać w małych miseczkach, na eleganckich talerzach. Można zjeść na pikniku i podczas wystawnego obiadu. Często robicie takie zupy? Jeśli nie, to spróbujcie ten krem z selera... Życzę

Kuchnia u Krysi
Zupa krem ze szparagów 157

smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni.   Składniki: ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 pęczki białych szparagów 250 ml śmietany 30% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki(...)dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę z mąką (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać. Jeśli Wasze kubki smakowe tego wymagają, można dodać do zupy kremu ze szparagów odrobinę cukru. Zupa krem ze szparagów gotowa

Pociąg Do Kuchni
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 163

KREMOWA ZUPA Z CYKORII 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut   Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g gęstej śmietany* 20 g masła 1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio) Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 gałązka tymianku   Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno(...)minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem . * polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska