Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, zioła prowansalskie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki – porcja dla 6 osób: 600 gram wołowiny, 1 kg drobiu, włoszczyzna : 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula, pęczek natki lubczyku, przyprawy: sól
Coś bym zjadłaZa tradycyjnymi flakami nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast
Monia miesza i gotujeNie każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna
Pysznosci Babci BasiSkładniki: papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięplanów blogowych wyszło ;-) A tak swoją drogą lubicie żołądki drobiowe? Ja tak, podobnie jak i wszystkie inne drobiowe wnętrzności ;-) Z żołądkami jest taki problem, że długo się gotują, ale warto poczekać :-) O zagęszczaniu sosu czy zupy chlebem czytałam kiedyś w starej książce kucharskiej, która należała do mojej babci. Sposób prosty, a smak ciekawy :-) Warunek: chleb powinien być prawdziwy
Czary - gary w kuchniSkładniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięKrokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety
Mechanik w kuchniZmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z
Kuchnia PrezydentowejPodawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny , więc dziś wersja drobiowa Składniki 6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, majeranek 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięsitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale teżdo zupy pomidorowej lub zapiekanek.Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca.Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem. Smakuje wybornie.Smacznego
Maminek kulinarnygarnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę białą, kostki rosołowe drobiowe, zagotować gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kucharka, papryki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi - zupa jest pyszna, aromatyczna, lekka.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięleczniczych czosnku można poczytać, my jednak zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek(...)paski. Drugą puszkę mleka kokosowego, pieczarki, zmiksowany czosnek, paprykę, pokrojony por i natkę pietruszki dodałam do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym otartym tymiankiem – zagotowałam. Smak zupy zdominował czosnek pieczony, więc słodkawy. Mleko kokosowe dodatkowo złagodziło jej ostrość. Zupa jest bardzo aromatyczna. Powinna usatysfakcjonować kulinarnie amatorów czosnku… ale i nie tylko. Na zdrowie i smacznego. Wydrukuj przepisThe
mojewypiekiinietylkoZUPA KARTOFLANA Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca. ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l. ziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki
Kuchnia PaulettesLekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu(...)pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce. Wlać mieszankę do zupy i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić szczyptą chilli i ewentualnie solą. Jajko roztrzepać i wlać wolnym strumyczkiem do zupy, aby się ścięło we włókna. Zupę podajemy z makaronem sojowym, posypaną
wyzwania kuchenneBardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne kotleciki oraz pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności(...)wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujeSkładniki: na 4-5 porcji 1 porcja rosołowa 2 kostki rosołowe drobiowe Knorr 2 brokuły 1 kubek słodkiej śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz 1 kubek tartego żółtego sera garść ziół prowansalskich 1 op makarony typu Chow Mein Przygotowanie: Porcję gotujemy(...)mniejsze różyczki i wrzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Blendujemy. Wrzucamy starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i papryką, Do śmietany dolewamy dwie łyżki ciepłej zupy, mieszamy po czym całą zawartość przelewamy do garnka. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i serwujemy z zupą. Smacznego
Luźna Kuchniapowierzchni kremu kleksy z zielonego pesto. Kombinacja smaków, którą śmiało mogę nazwać odlotem kulinarnym.Potrzebujemy (na 3 litry zupy):- oliwę z oliwek- 1 dużą cebulę- 1 ząbek czosnku- 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati)- 3 nieduże marchewki- 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne)- małą puszkę przecieru pomidorowegoopcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu, patrz(...)minut na średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy jeszcze parę dodatkowych minut. Zdejmujemy garnek z ognia, i przy pomocy malaksera ręcznego miskujemy zupę na krem. Jeśli uznamy, że konsystencja nie jest wystarczająco gęsta, dosypujemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy.Na dnie głębokiego talerza układamy płatki parmezanu i zalewamy kremem pomidorowym.Na wierzchu przy
W mojej holenderskiej kuchnitypowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych. Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i botwinką to zapraszam tutaj.Składniki:1 pęczek botwinki z buraczkami1 cebula1 marchewka1 pietruszka sól, pieprzsiekany koperekwywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)2 łyżki śmietany do zupkilka ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowyodrobina octu lub soku z cytryny Sposób(...)barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).4. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się barszczu, a następnie przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek - ilość wedle uznania.5. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami - najlepiej młodymi.Smacznego
Kuchnia domowa AniNiezwykle delikatna w smaku i sycąca ale co najważniejsze smaczna i prosta w przyrządzeniu zupa. Zdziwicie się jak dobrze może smakować cebula :) Składniki - 3 duże cebule - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1,5 L bulionu drobiowego - sól, pieprz - 1 szklanka śmietany 18% Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog(...)cebuli dodać mąkę, wymieszać i smażyć aż mąka lekko się zrumieni. Wlać szklankę bulionu, wymieszać, przelać do garnka do reszty bulionu. Mieszając, zagotować. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Zupę zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile
Świat Smakumnie Gosi - Modern taste Edyty - Pasja smaku Gosi - Jedz i smakuj Agnieszki - Eksplozja smaku Agnieszki - Studnia Miodu Meksykańska zupa z dyni Składniki 2 duże cebule 20 dag bekonu 2 łyżki oleju 1 kg dyni pół szklanki soku pomarańczowego 3 szklanki buliony drobiowego łyżeczka kurkumy sól, pieprz, chili śmietana Do dzieła!!! W rondelku smażymy cebulę aż nam się ładnie zeszkli (uważamy(...)sokiem pomarańczowym. Gotujemy aż dynia będzie bardzo miękka. Miksujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i papryka chili. Dodajemy kurkumę. Całość jeszcze gotujemy ok 5 minut. Na talerzu dodajemy do zupy odłożony boczek z cebulka i możemy według upodobań dodać kleksa śmietany i/lub grzanki. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni