zupa drobiowa - 1500 przepisów (strona:27/100)

Krem z brokułów 182

Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Krem z brokułówSkładniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)mały brokułpół cebulipół pietruszkimarchewka2 ziemniakiserek topionysólświeżo mielony pieprzsuszony koperek  grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułkaPrzygotowanie:Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. Na bazie(...)takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów. Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut.Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem

Lawendowe Niebo
Zupa z cukinii 144

Prosta zupa o niesamowitym, delikatnym smaku. Składniki 800 g cukinii 2 łyżki masła 2 cebule 500 ml bulionu drobiowego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej świeża mięta 750 ml mleka 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy około 5 min. Zalewamy bulionem, dusimy(...)wrzucamy startą na dużych oczkach cukinię, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę posiekanej mięty i gotujemy około 10 min. Następnie wlewamy mleko, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podgrzewamy (nie zagotowujemy). Zupę podajemy z posiekaną miętą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa z pieczarkami, porami i mięsem mielonym 275

bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso

Gospodyni Miejska
Domowy rosół z kluseczkami 410

się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy rosół doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Jednak najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół  z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zupa ze świeżych pomidorów 207

zupa ze świeżych pomidorów Dojrzałe  pomidory, świeże warzywa oraz aromat ziół.  Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa. zupa dla czterech osób, czyli co będzie do gotowania potrzebne 1 kg pomidorów 1,5 l drobiowego bulionu 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 cebula kawałek selera  2 łyżki masła 1 łyżka  maggi sól pieprz  gałązka bazylii(...)obrany i dość drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy  przez kwadrans i zalewamy bulionem. Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki, i  doprawiając do smaku solą, pieprzem  oraz  maggi. Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym

Kuchnia Babci Basi
ZUPA KREM Z PORA 303

Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni.  Składniki: 8 szt pora ( biała część)  6 średniej wielkości ziemniaków  bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry) 4 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku  sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia(...)Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u  nich zawsze do zupy krem powinien być serek topiony lub typu camembert. Pycha

pieprzny smaczek
Zupa kalafiorowa z pęczakiem 137

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior   100g pęczaku   2-3 ziemniaki   1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz(...)Opcjonalnie: zielenina do posypania Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku

Di gotuje
Zupa krem z groszku i brokułów 146

zrobić  nawet z samego rana lub  dnia poprzedniego wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów.   Składniki:  1 brokuł 1 duży por   1 łyżka masła   1.5 l bulionu drobiowego   2 ziemniaki   1/2 torebki mrożonego groszku (225 g)   sól, pieprz   suszony lubczyk   liść laurowy

W kuchennej krainie
Zupa z botwinki czyli wiosna na talerzu 278

mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki

Mama z miasta
Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem 219

większy. Na koniec pozostało nam to najgorsze, czyli zmywanie. Garnki były tak okopcone, że ciężko było je umyć, ale najważniejsze że zupa wyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :) Składniki dla 4 osób: 2 litry bulionu np. drobiowego* Pęczek świeżego szczawiu (ok. 200g) 1 łyżka mąki Sól Pieprz Maggi *lub jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody(...)minut od zagotowania, na wolnym ogniu. W ½ szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę (najlepiej wodę wlać do niewielkiego słoja, wsypać mąkę, zakręcić i potrząsnąć). Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i maggi. Czerstwy chleb kroimy w niewielką kostkę, a następnie pieczemy na patelni z margaryną, co pewien

Smakowy Raj
Kalafiorowa z zielonym groszkiem 157

młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam

Kuchenne zapiski Edyty
Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych 359

Pyszna,syta,pożywna i bardzo zimowa zupa,a całkiem zapomniana.Oprócz grochówki to nasza ulubiona zupa zimą.Na szczęście kasze powracają do naszych kuchni.Kasze z jęczmienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii 227

Pomarańczową barwę nadała zupie marchewka.  Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa krem z cukinii 248

Pomarańczową barwę nadała zupie marchewka.  Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem z kukurydzy podana z solonym popcornem 183

zajmie mi więcej niż 10 minut, mogę się poświęcić :D Jednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka, smaczna - i o to chodzi :) Składniki: puszka kukurydzy pół cebuli ząbek czosnku 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym bulionem

Mój Smak na Życie