wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna :) Zupa fasolowa Składniki: 45 dag ziemniaków 1,5 litra bulionu – ja dałam 1,5 bulionowej kostki drobiowej na 1,5 litra wody 3 ziela angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka
Kuchenne zapiski Edytyżyczę :-). Składniki na 3-4 porcje: 3 filety z kurczaka 2 duże marchewki 1/2 puszki groszku 1 mniejsza papryka czerwona 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 125 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masło klarowane do smażenia Marchewki ugotowałam, obrałam i po ostudzeniu pokroiłam w kosteczkę, filety
kruche babeczkigrzyby z tym, że te drugie preferuję w kawałkach. Duszone grzyby leśne na maśle... Mmmm. Na to też przyjdzie pora! :) Składniki na zupę krem z pieczarek (4 porcje): 500 g pieczarek 1 cebula kostka drobiowa sól pieprz 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 pęczka zielonej pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w kostkę. Usmażyć na maśle i posolić
Karola gotujebłyskawicznych 1 łyżka margaryny gałązka natki pietruszki przepis Marchewkę kroimy w plastry a ziemniaki w średnią kostkę. Do wrzącej wody dodajemy kostkę bulionu drobiowego oraz pokrojone ziemniaki i marchew,wszystko gotujemy do miękkości warzyw . Następnie zupę zasypujemy płatkami błyskawicznymi jęczmiennymi i dodajemy łyżkę margaryny . Gałązkę pietruszki drobno siekamy. Zupę podajemy z posiekaną zielenina
Smakowite Daniajuż kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka
Walijskie Pichcenieczęsto jadam głównie w sałatkach. Robiłam już zupę krem z brokuła a teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem. składniki: 2 l bulionu drobiowego 4 duże ziemniaki 3 średnie marchewki 1 średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki(...)Dalej gotować. Serek topiony pokroić na małe kawałki też wrzucić do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać aby serek dobrze się rozpuścił w zupie
Monia miesza i gotujesoczewica gotowana w puszce – 250 g świeża bazylia oliwa do podsmażenia 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz do smaku jogurt naturalny 5 łyżeczek przecieru pomidorowego + opcjonalnie kostki soi do zupy Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić, następnie delikatnie podsmażyć na oliwie z dodatkiem świeżej bazylii. Dodać pomidory i gotowaną soczewicę (jeżeli przygotowujemy
Tradycyjna Kuchniacierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego(...)wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia PrezydentowejNie ma nic lepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście
Tajskie smakikrem z groszku można także przygotować z groszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany(...)polecam jednak kilka minut dodatkowej pracy i przetarcie kremu przez sito). Do kremu z groszku dodać 2 łyżki śmietany, podgotowywać kilka minut (ale nie zagotowywać!); doprawić solą i pieprzem. Zupę krem z groszku podawać posypaną tartym parmezanym i kleksem z pozostałej śmietany. Post Zupa krem z groszku zielonego pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniktórej wykonanie zajmuje 5 minut. Jadłam tę zupę u koleżanki, która odżywia się zdrowo jak przystało na instruktora fitnessu :) Zupa jest gęsta, sycąca. Potrzebujemy tylko: 1 puszkę zielonego groszku 2 plasterki żółtego sera (u mnie Gouda) 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej Całą zawartość puszki wlać do garnka (groszku nie odcedzamy, wlewamy razem z wodą) Zagotować na małym ogniu Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkalafior w Polsce dostępny jest przez cały rok. Warto, więc z tego skorzystać i przygotować coś pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera (ok. 100g) 1 duży brokuł (ok. 400 g różyczek(...)kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut (aż brokuły będą miękkie). Zupę partiami zmiksować z płatkami migdałów (trochę odłożyć do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kiełkami i pozostałymi płatkami migdałów
Pełny talerzSzybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście(...)wlać bulion, doprawić do smaku, zagotować. Gotować 15 minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwiele cennych składników i witamin. Babcia opowiadała mi jak w czasie wojny i tuż po gotowano zupę z pokrzyw, lebiody itp... Zrobię zupę! I zrobiłam :) Na rosole, który mi został z wczoraj... Składniki: około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd ) około 1 pełny durszlak liści świeżej pokrzywy pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki garść liści selera(...)wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na maśle. Dodać do tego pokrojone marchewki. Chwilę przesmażyć i wrzucić do rosołu. Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie
Jemy Pijemy