zupa drobiowa - 1500 przepisów (strona:14/100)

Francuska zupa cebulowa na piwie 211

Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam, jednak możecie użyć każdego innego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek(...)się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!~~~Bulion drobiowy:500 g porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI

My Culinary Art
Zupa - krem z dyni 161

świadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość tego, kim jesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji(...)seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy do garnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy ok. godziny. Po tym czasie, podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym

Kuchnia smaków
Zupa warzywna 2 w 1 - klasyczna i krem 181

Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy jęczmiennej - opcjonalnie (ja, mimo ziemniaków dodałam, bo lubię) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe(...)kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę rosołową drobiową Od momentu gotowania, zmniejszamy ognień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli ktoś lubi może dodać woreczek kaszy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
zupa z fasolką szparagową 202

Lekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi(...)cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy  oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą i pieprzem  oraz  posypujemy posiekanym koperkiem

Miód i pieprz
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 299

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)zblendować na gładką masę. Do przecedzonego rosołu dodać przetarte/zblendowane pomidory i gotować razem, na średnim ogniu, przez około 10 minut. W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą i dokładnie wymieszać.  Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku i zestawić z ognia. Podawać ciepłą, z makaronem/ryżem

Gospodyni Miejska
KREM CEBULOWO-CZOSNKOWY 171

najbliższym czasie pogoda nie będzie nas rozpieszczać, czekają nas mroźne dni i noce, dlatego doskonale sprawdzi się taka zupa, która nas rozgrzeje SKŁADNIKI  1 bulionu warzywnego lub drobiowego, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 g serka śmietankowego topionego, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 2 łyżki masła, grzanki: 2 kromki chleba,  masło,  ulubione zioła dodatkowo: 3 łyżki(...)żółtego sera WYKONANIE Bulion zagotowujemy z serkiem i czosnkiem. Cebule kroimy w krążki, podsmażamy na złoto na maśle. Dodajemy do bulionu, gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, wierzch posypujemy żółtym serem. Grzanki: rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, następnie pokrojony w kostkę chleb, smażymy z każdej strony aż grzanki uzyskają złoty kolor

słodki bratek
Zupa z karkówki wieprzowej 232

kilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa mojej Mamy 258

Moja mama zawsze robiła pomidorową na wywarze mięsnym, drobiowym lub wieprzowym. Najczęściej brała skrzydełka, udka albo kawałek schabowej kości, czasem żeberek. Pomidorowa mojej Mamy to była moja ulubiona zupa od 2-go roku życia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje(...)małych, czerwonych  puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki

Kuchnia Prezydentowej
Krem z warzyw dla Ciebie 132

cholera a on letnią zupę mi przynosi! " Sztos  https://www.youtube.com/watch?v=eByj8tIpsX4   Emotikon smile motikon smile Na niedzielną poprawę humoru coś z polskim akcentem. Zupa-krem z warzyw!! Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 1/2 kalafiora 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 marchew 1/2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 szklanki kaszy bulgur sól, pieprz szczypta chilli szczypiorek do dekoracji Wykonanie

Bike By Life
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 271

przekonać :)   Przykładowe nazwy przepisów :  Móżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami  Płucka nadziewane z rzodkwią po kazachsku Ozorki w sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku  Serca drobiowe po egipsku  Tadżin z podrobów  Pasztet z cynaderek cielęcych  Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które

Parowar Faceta
Wegańska zupa tajska 298

Taka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania!Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum:2 łodygi trawy cytrynowej3 liście limonki5 plastrów galangalu1/3 cukinii5 malutkich słodkich marchewekkawałek brokułu2 papryczki chillisok z 1/2 limonkigarść liści

Tajskie smaki
POZYTYWNA ZABAWA - dzień 1 167

opublikowałam przepis na blogu; zaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 219

Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Buniabaje w kuchni
Zupa krem brokułowa z dodatkiem imbiru 169

JESIENNE ZUPY. Dodatek imbiru sprawia że zupa przyjemnie rozgrzewa nas od środka. A dodatek czosnkowych grzanek sprawi że najemy się w pełni takim talerzem zupy. Polecam spróbować! Składniki : * brokuły * pół litra wywaru drobiowego bądź warzywnego * marchewka * liść laurowy , ziele angielskie , sól , pieprz , imbir świeży * śmietana * grzanki czosnkowe Przygotowanie : Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w wywarze razem z marchewką i przyprawami

Magiczne Życie Marty
BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 175

mieć już. Teraz. Naturalną słodycz zupy przełamałam  odrobiną świeżej bazylii i  czosnku ... Taką zupę podaję zazwyczaj albo z brązowym ryżem, albo z makaronem.  Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!  Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki(...)Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też pokrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut.  Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy listkami posiekanej bazylii (ja preferuję grecką o drobnych listkach). Jeśli podajemy zupę z ryżem - ryż przepłukuję

Walijskie Pichcenie