zupa drobiowa - 1500 przepisów (strona:38/100)

Harira - marokańska zupa z limonkami. 182

dotąd nie było tak urozmaicone. Myślę, że wszyscy na tym korzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem

zadanie-gotowanie
Rosół z trzech mięs 305

plasterki i układać na głębokich talerzach razem z makaronem i natką pietruszki (pozostałe warzywa oraz mięso, pozostałe z gotowania rosołu, wykorzystać do innych potraw, np. do przygotowania potrawki drobiowej). Podawać z makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l rosołu. Do przygotowania rosołu należy użyć dużego garnka, minimum(...)połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół

Gospodyni Miejska
Zupa krem z kalarepy 304

Zupa, której nie może zabraknąć, kiedy lato w pełni, a ogródki przepełnione warzywami. Lekka zupa, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :) SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy 1 cebula 3 ziemniaki 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu drobiowego sól pieprz czarny koperek groszek ptysiowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć(...)której smażyły się warzywa, aby cały aromat i smak przenieść do garnka. Gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20min. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo można podbić zupę śmietaną, jak ktoś lubi. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :) Polecam również nadziewane kalarepy :)   Kategoria: DLA DZIECI , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE , Zupy Tagged: bulion , kalarepa

https:KKuchniaMniam
Krupnik z grzybami 140

grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego 1 średnia marchewka 2 średnie ziemniaki 1 cebula dymka 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej 3 łyżki(...)ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) Przygotowanie: Grzyby moczyć w wodzie przez około 10 minut. Wodę po moczeniu grzybów wlać do gotującej się zupy. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić na drobne plasterki. Dymkę drobno pokroić (oddzielnie część białą i szczypior). Ziemniaka obrać i pokroić na drobne, nierówne kawałeczki. Do garnka

Kuchcik gotuje
Zupa kurkowa z ziemniakami 178

odrobiny śmietany, dla ładnego koloru dodaję niewielką ilość soku marchwiowego, oraz domowe grzanki . Pyszna Zupa kurkowa z ziemniakami i grzankami . Składniki: 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy 1 cebula 250 g kurek 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 ziemniaki 1 marchewka 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki soku marchwiowego 1/4 szklanki słodkiej śmietanki natka pietruszki Przygotowanie Ziemniaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół z domowym makaronem 147

Pyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por  1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości. SMACZNEGO!  W następnym poście Włoska zupa pomidorowa

Kuchnia Beaty
Bagniak 159

warzywny lub drobiowy Przygotowanie: Do odcedzonego wywaru wsypujemy mrożony groszek i obrane cebulki, choć powinien być szczypiorek. Gotujemy do miękkości groszku. Wyjmujemy szczypiorek jeśli go używaliśmy, jeśli cebulki jak ja, to je zostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie smakuje

Karczma Honorietty
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 152

pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami dla 4-6 osób Składniki: 600 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe(...)nich cała woda, a grzyby się skurczą i trochę się podpieką. Odkładamy 2-3 łyżki tak przygotowanych pieczarek, bo będą nam potrzebne do dekoracji. Resztę zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką kostkę ziemniak. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wtedy blendujemy zupę. Im bardziej gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować

PatiGotuje
Zupa koperkowa z pulpecikami 180

kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku

Gotuj z Misiem
Zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami 147

gorąca zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami :) Szybka i łatwa w przygotowaniu :) Składniki na zupę: – 200 g brukselki – 100 g brokuła – 350 g ziemniaków – 1 marchewka – 1 cebula – 1 łyżka masła – 1 litr bulionu drobiowego

Kuchenne Wariacje
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 188

kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy

Smaki Ewy
Pikantna zupa dyniowa meksykańska 209

Uwielbiam sezon dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem porowo-ziemniaczana 202

Bardzo lubimy pory i ziemniaki w różnej postaci więc postanowiliśmy połączyć je w zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków (ok. 700 g) - 2 łyżki masła - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego - sól, pieprz - suszona natka pietruszki Porcja dla 4 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego

Kuchenne Wariacje
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 207

wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska".Składniki na 6-8 porcji:- 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.)- 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego- 30g masła- 2 cebule grubo posiekane- 2 ząbki czosnku posiekane- 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych(...)dalej ok.3-5 minut mieszając.Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby  z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu.Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany.Można również podawać z makaronem, np.łazankami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 285

fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany

bastalena