ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:220/497)

Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 157

lodówki, mały przegląd i pomysł był gotowy. Oto przed Wami: ziemniaczano-dyniowe gołąbki z pikantnymi pomidorami. Składniki: kapusta 1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) 0,5 kg surowych ziemniaków 150-200 g wędzonego boczku 10-15 cm środkowej części pora 1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni sól do smaku dodatkowo: 1 ostra papryczka 2-3 dymki(...)gołąbki będą krócej dusić się w piekarniku.) Kiedy liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy - wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami 195

łyżeczka tymianku Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z cebulę pokrojoną w piórka, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i posiekaną natką z pietruszki. Dodać łyżkę oliwy i doprawić sola, pieprzem Cayenne i tymiankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 30 minut(...)ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut. Przed podaniem posypać rybę resztą posiekanego koperku. Krok po kroku: 1. Pokroić ziemniaki 2. Pokroić cebulę i czosnek 3. Wymieszać cebulę, czosnek, przyprawy i oliwę 4. Przełożyć ziemniaki i cebulę do naczynia żaroodpornego 5. Wysmarować rybę masłem z koperkiem

KuchniaWeDwoje.pl
Faszerowane grzyby w sosie koperkowym 154

Bardzo smaczny obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić drobno i wrzucić do naczynia. Przykryć i piec. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, obsypać pozostałym serem i piec jeszcze 15 minut. Na koniec obsypać jeszcze koperkiem. Pysznie pasuje do tego dania surówka

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami 137

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w grubsze słupki.  Warzywa również posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić olejem i wymieszać. Czosnek obrać. Na dosyć głęboką blachę wyłożyć mięso i warzywa, dorzucić czosnek. Rozłożyć w miarę płasko, tak aby składniki nie wystawały z blachy. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika(...)minut. Na 15 minut przed wyłączeniem piekarnika zdjąć folię aluminiową i podrumienić całość bez przykrycia. Ja zawsze sprawdzam miękkość mięsa widelcem. Jeśli daje się lekko rozerwać to znaczy, że jest upieczone. Całość przygotowałam wcześniej i około 3-4 godzin czekało na upieczenie. Można tak zrobić ale trzeba pamiętać, żeby ziemniaki były dobrze pokryte olejem bo ściemnieją. Taki obiadek podałam

Ze smakiem bez glutenu
Żeberka po amerykańsku na grilla i nie tylko. 155

Bardzo dobre żeberka. Ja podałam je z ziemniakami, ale super są na grilla. Tylko trzeba smażyć je na specjalnych tackach. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą. Przygotowanie marynaty – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę. Jak już jest miękka dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażyć jeszcze chwilkę aż pomidory zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką(...)wlać wodę. Tyle żeby dno było przykryte. Na raszkach położyć żeberka. Wstawić do piekarnika i piec godzinę.(czasami trzeba przedłużyć czas pieczenia) Po pół godzinie podlać delikatnie wodą, Jak już marynata będzie lekko podpieczona to można żeberka też polać wytworzonym sosem. Ja podałam z ziemniakami więc wykorzystałam wytworzony sos. Trzeba go doprawić solą i zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony na butelce 4154

wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne warzywa: marchewkę, pietruszkę, ćwiartki cebul) otrzymamy wtedy małym nakładem pracy obiad jednogarnkowy – choć właściwsze byłoby określenie jednopiekarnikowy. Doskonały na niedzielę(...)piwa trochę soli, aby zaczęło się pienić i wstawiamy blachę na dolny poziom piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej: Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane

Poezja smaku
Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku 115

Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Składniki Na klopsiki: 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki(...)mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad 4786

prostu wsuwa się je do piekarnika i wyciąga po godzince , czy dwóch ..ot cała filozofia Polecam , szczególnie że z mięsa z łopatki czasami trudno coś fajnego wykombinować , mimo iż jest pyszne . Składniki : 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek 1 czerwona papryka , grubościenna 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego 4-5 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 10 plasterków boczku(...)papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników . Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą podlewamy carską ucztę z łopatki W miseczce mieszamy składniki z listy przyprawa i obficie posypujemy nią całość . Na wierzchu układamy pojedyncze wiórki masła .Szczelnie zakrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Ogrodnik w podróży
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 164

zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula się zeszkli. Odstaw. 3. Ugotuj amarantus - doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 4. Ugotuj bataty - wrzuć pokrojone ziemniaki na wrzącą wodę i gotuj kilka-kilkanaście minut

Powiedz dietom nie
Ragout z królika 157

warzywny ) i przykryj pokrywką. 11. Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny. 12. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. 13. Do małego rondelka wsyp łyżkę mąki, dodaj masło i zrób zasmażkę, którą rozpuść częścią bulionu do powstania sosu. Ragout możesz podać np. z ziemniakami czy ryżem. Ja tym razem postawiłam na makaron razowy. Nie zapomnij

Z notatnika dietetyka
Najlepsze zapiekanki na jesień – 10 przepisów 186

człowiek garnie się do ciepła? Nic tak nie poprawia nastroju jak zapach pysznej zapiekanki i ciepełko z piekarnika,. Polecamy Wam przepisy na najlepsze zapiekanki z naszego bloga. Wszystkie są łatwe, szybkie i pyszne. Spróbujcie a sami się przekonacie. Kugel- zapiekanka z tartych ziemniaków Kugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest

Niedzielny kucharz
Bajeczna Babka 149

dużych oczach. 4.   Jajka wbijamy do miski i ubijamy. 5.   Następnie do jajek dodajemy ziemniaki, marchew, ser oraz szczypiorek.  Doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. 6.   Połowę masy ziemniaczanej wykładamy na dno tortownicy i 15 minut podpiekamy w piekarniku. . 7.   W tym czasie mięso kroimy na cienkie płaty i lekko rozbijamy. 8.   Mięso

Kulinarna Chwila
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i brukselką 159

muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć boczek z cebulą oraz brukselki. Całość zaglać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C i zapiekać 30 min. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą. Krok po kroku. 195

pokrojone w plastry ziemniaki. Smaż jeszcze 2 minuty delikatnie mieszając, aby ziemniaki się nie rozpadły. Podsmażone składniki odstaw do przestudzenia.   Jajka wbij do miski, dodaj starty na drobnej tarce parmezan. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.   Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180°C. Formę do zapiekania posmaruj tłuszczem, może

kuron.com.pl
Musztardowo - miodowe kurczaki 191

godzinę do lodówki. Mięso wykładamy skórką do góry do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą glazurą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę. Od czasu do czasu polewamy ich wierzch sosem, który powstanie podczas pieczenia. Podajemy z gotowanymi ziemniakami (można je polać powstałym podczas pieczenia sosem) oraz surówką

Qchnia po prostu
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 155

Magda Miłą i bardzo smaczną odmianą dla fileta w panierce lub ryby z piekarnika na pewno są te kotlety rybno-ziemniaczane. Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami

Smaczna Strona
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 149

obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się zagęszcza ale jeśli by się tak nie stało , można użyć mąki rozmieszanej z wodą . Na koniec wyciągamy z piekarnika , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą i obficie posypujemy świeżym majerankiem . Podajemy na gorąco . Jest to samodzielne danie , które

Ogrodnik w podróży
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 141

dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj od wewnątrz dwa słoiki (pojemność 0,4-0,5 l) niewielką ilością oleju

Niedzielny kucharz
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami 133

dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 182

gotującej wody na 10 minut. Podsmażamy na patelni mięso mielone. Doprawiamy je, a następnie dodajemy wcześniej ugotowane ziemniaki, ser, śmietanę i koperek. Wyciągamy cukinie z wody i smarujemy masłem i czosnkiem. Potem przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie faszerujemy cukinie i wkładamy do piekarnika na 15 minut. nagrzanego do temp. ok. 180 stopni. Wersja 2: 2 cukinie ok. 150 g mięsa

Pyszny Duet
PULPECIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM z makaronem spaghetti 244

tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa z indyka  3 płaskie łyżki bułki tartej

Moja Książka Kucharska
Pieczeń mięsna 185

Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po godzinie, wyjmujemy pieczeń z piekarnika, bardzo ostrożnie wykładamy z formy do pieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka

mecooks
Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym 226

Bywają takie dni gdy mój piekarnik działa prawie cały dzień. Tak zdarzyło się miedzy innymi w ubiegłą niedzielę. Oprócz łakoci i chleba powstała wytrawna tarta oraz te, prezentowane tutaj, zapiekane ziemniaki. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia". Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity! Ziemniaki zapiekane z gruszką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczeń mięsna 152

Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po godzinie, wyjmujemy pieczeń z piekarnika, bardzo ostrożnie wykładamy z formy do pieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka

mecooks
Zupa krem z pieczonego brokuła :) 165

pieprz do smaku  3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (Propharma) Przygotowanie: Brokuła podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, czosnek obierz ze skórki. Warzywa wymieszaj z dwiema łyżkami oleju oraz odrobiną soli. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 30 minut (po tym czasie brokuł powinien lekko się przypiec).  W międzyczasie rozgrzej pozostałą łyżkę oleju

Zdrowie na języku :P
Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi 218

solą. Roladki smażę na oleju rzepakowym i odwracam od czasu do czasu, i podlewam wodą. Batata, ziemniaki truflowe obieram i kroję w paski jak na frytki. Układam na papierze na blaszce, polewam olejem, posypuję solą, bazylią, oregano. Warzywa wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż będą miękkie. Roladki podaję z frytkami posypuję natką. #OlejKonwenanse

wesoła kuchnia
Klasyczny grecki gyros 220

przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa - 430 kcal

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaczki pieczone w folii. 170

grube plastry. Przełożyć do torebki foliowej do pieczenia.Wsypać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemieszać ziemniaki ręką żeby przyprawy równomiernie się rozeszły. Na wierzch wrzucić masło i zamknąć torebkę. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i mozzarellą 129

damskiej torebce, o swojej, ważnej w życiu torebce. Niby prosty tytuł, ale artykuł wymowny. A w piekarniku zapiekanka. Prosta, wręcz banalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia.   Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina

Raj dla Podniebienia
pieczeń jagnięca 212

Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C – 180°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym

stajnia gołębie od kuchni
Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 282

lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Pierś gołębia z sosem grzybowym 202

chwilę odwrócić skórą do góry. Przełożyć piersi, skórą do góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi i czasu smażenia). Pierś podawać z sosem. Podałam z pieczonymi ziemniakami, marchewką i selerem. zastawa

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem 173

plastry. Foremki do zapiekania wysmarować oliwą z puszki z tuńczykiem. Ułożyć ziemniaki, posolić i przyprawić pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka i skropić resztą oliwy. Na wierzch wbić jajko, przyprawić je solą i pieprzem i posypać po wierzchu startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać około 10 minut do odpowiedniego ścięcia jajka - jeśli wolimy bardziej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka ziemniaczane dla judoków czyli poWeekendowe Łakocie odc.133 148

czekamy przez chwilkę. Jeżeli nadal jest bardzo miękkie ponownie dodaję cukier i mąkę. Wszystko zależy, jakie mamy ziemniaki. Masa musi osiągnąć taką konsystencję, aby dało się z niej formować placuszki. Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Studzimy ciasteczka na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 178

pieczarki => czosnek granulowany i inne przyprawy => pomidor => sól i pieprz czarny => ziemniaki => sos beszamelowy Wierzch można posypać startym żółtym serem - ja licząc kalorie odpuściłam sobie ser . Naczynia z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Piec ok. 20 minut, aż sos beszamelowy się zetnie

Grunt to przepis!
Zapiekane warzywa 206

papryki wędzonej słodkiej i ostrej pieprz, sól               Przygotowanie: Cukinię, pomidory, ziemniaki kroimy w plastry, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a brukselkę zostawiamy w całości. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.  Następnie przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać dodajemy

Łycha smaków
JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 180

samo postępujemy z cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zapiekamy do przyrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni
Golonka z indyka 296

pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa Tagged

https:KKuchniaMniam
Pieczone gołąbki bez koszulki - golasy 196

formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Tort ziemniaczany 231

były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy do tortownicy układając kiełbasę pomiędzy warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie posypujemy startym żółtym serem i resztą cebulki zapiekanej i wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Klops faszerowany cukinią i mozzarellą 220

kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy jak cukierek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 75 minut. Wyciągamy, pozostawiamy w papierze do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozwijamy i kroimy w plastry. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką ze śmietaną. Smacznego

My Culinary Art
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 192

porcje): 3 średnie ziemniaki szczypta ziół prowansalskich łyżka oliwy z oliwek szczypta soli szczypta papryki wędzonej Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na niezbyt grube (ok 2 mm) plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy talarek oliwą i oprószamy ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 190 stopni (najlepiej funkcja opiekania z termoobiegiem). Pieczemy do zrumienienia. Przekręcamy na druga stronę

Kuchnia po mojemu
Nogi kurczaka na sianie 138

pieczenia wyłożyć sianem, ułożyć na nim mięso. Na mięsie położyć kawałki masła, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut, następnie odkryć i piec 20 -30 minut Nogi z kurczaka podałam z duszonymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami.   Do nóg z kurczaka na sianie, odpowiedni będzie Riesling Quinterra winnica Kühling-Gillot (Rheinhessen), uniwersalne białe wino

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką + film 180

pokrojone jabłko oraz paprykę i wszystko krótko podsmażamy. Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy 3/4 plastrów ziemniaków, a na wierzch kładziemy podsmażoną wątróbkę, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na warstwie wątróbki układamy resztę ziemniaczanych talarków. Zapiekankę pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W  tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę całość lekko solimy

Smakowite Dania
Pałki z kurczaka bejcowane miodem, musztardą i ketchupem 203

lodówki na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce z wyposażenia kuchenki. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 60 minut. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczonymi ziemniakami, sałatą i  pieczarkami  z tego  przepisu....Smacznego

Gosia gotuje
Pieczeń domowa z amarantusem 200

bułkę wbijamy jajko wsypujemy amarantusa dodajemy pokrojony drobniutko czosnek oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę wraz z tartym ziemniakiem. Przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Foremkę smarujemy oliwom posypujemy płatkami, wykładamy wyrobioną mięsną masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy 1 godzinę. Pieczeń można podać na gorąco do obiadu oraz na zimno

kgwjanczewo
Pieczeń wołowa 193

poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny  ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków. SMACZNEGO

zielonacukinka
Bliny 173

wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy.   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy

Maminek kulinarny
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 178

naczynia żaroodpornego, na każdym z nich ułożyłam wiórek masła, przykryłam folią aluminiową i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty

Walijskie Pichcenie
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną 240

usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy np. do keksówki, posypujemy cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi. Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a potem kroimy na plastry. Podajemy z gruszką napełniąną żurawiną i ziemniakami z wody. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Dorada pieczona po hiszpańsku 269

dodatkowo polewać rybę marynatą, aby stała się bardziej aromatyczna. Ja na ostatnie 5 min. włączyłam w piekarniku górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 190 stopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła.  Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa