naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut(...)ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane
Kulinarne przygody GatityDzieciaki były zachwycone, zresztą nie tyko one. Danie przygotowałam razem z Edytą i Malwiną . Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 4 ziemniaki kilka łyżek oleju sól, pieprz 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka oregano 150 g bułki tartej 50 g mąki Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze(...)kawałki. Obtaczamy w oleju wymieszanym z częścią tymianku i łyżeczką mielonej papryki. Pałeczki z kurczaka myjemy i osuszamy. Wymieszać bułkę, mąkę, pozostałą paprykę, tymianek i oregano. Części kurczaka smarować w oleju i obtaczać w ziołowej mieszance. Kurczaka i ziemniaki ułożyć na brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około godzinę
Sto kolorów kuchniKotlety mielone każdy zna, każdy pamięta te od babci, mamy, szczególnie w niedzielny obiad, z buraczkami lub marchewką i groszkiem z ziemniakami. Zawsze mi smakowały i nie mogłam doczekać się kiedy będzie obiad. Często jadamy mięso mielone, w postaci - właśnie - kotletów mielonych, w spaghetti, lasagne, pasztetach, kiełbasach. Czasem faszeruje je "czymś", obsypuję "czymś". I tak jadamy(...)środku, o której (jak prawie zawsze) nic nie wiedział. I o to chodzi. Lubię Go zaskakiwać. Udało się po raz kolejny;D Do obiadu dodajcie ziemniaki, surówkę, także ryż lub ulubioną kaszę. Taki mielony komponuje się z każdym kulinarnym towarzystwem dobrze. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko bułka
Zasmakuj Kuchninaszej dyni zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. Składniki (dla 4 osób): dynia piżmowa (ok. 1 kg miąższu) 4 ziemniaki 80 g masła sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić. Warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować
W SMAKSkładniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku pojedynczą pierś opłukać i włożyć do wkładu do pary marchew młodą, małe ziemniaki młode oskrobać, opłukać i do wkładu włożyć z ćwiartki młodej kapusty usunąć głąb, opłukać id o wkładu włożyć wkład ustawić
W Mojej Kuchni Lubięporcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane ziemniaki wraz z białym serem mielimy przez maszynkę do mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie wykładamy ser z ziemniakami na blat i dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtka, białka
Kolizje Smakówmała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy. Z masy formujemy kotleciki dowolnych kształtów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
Dzieje kuchennej Wiewiórypropozycja dla zastąpienia tradycyjnych ziemniaków lub tradycyjnego puree z ziemniaków na ziemniaczki z jarzynkami. Ziemniaczane puree będzie pasować do każdego dania, do którego podawaliście zazwyczaj tradycyjne ziemniaki: kotlety schabowe, kotlety mielone czy też bitki wołowe. Z poniżej podanych ilości przygotowałam puree dla czterech osób: dwójki dorosłych i dwójki dzieci. Składniki... Więcej The post Ziemniaczane puree z jarzynkami appeared first
Magiczny Garnekprzyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach
Klaudynkowa kuchniaKluseczki serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nichwiele dań. Składniki:-70 dkg ziemniaków-40 dkg twarogu-5 szklanek
Maminek kulinarnySkładniki: PLACKI: ziemniaki młode 1,5 kg, ząbki czosnku 3 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS PIECZARKOWY: olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1/2 kg, kostka rosołowa(...)sztuka/grzybowa, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 4 łyżki, koperek 1 pęczek ziemniaki w robocie zetrzeć na tarczy do placków ziemniaczanych, masę dać do sitka z drobnymi oczkami aby odciekła woda, wodę zlać i do mączki co powstała wsypać z sitka ziemniaki dodać jajka, makę, kucharka, pieprz mielony, wycisnąć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce grubsze oczka cebule, wszystko dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięziemniaków (w tym 70 dag dużych dla wygody) 100 g mąki ziemniaczanej 40 dag gotowanych i rozdrobnionych grzybów 2 cebule sól pieprz mielony olej do smażenia Kilogram ziemniaków obrać i ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie widelcem lub jeszcze lepiej przepuścić przez maszynkę. Cebule obrać i lekko podsmażyć na oleju. Połowę dodać do grzybów, wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzietłuszczyku.Ziemniaki obrać i podzielić na 2 części. 1 kg ziemniaków starkować na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10-15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczanej. Wymieszać. Drugi kilogram ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków(...)Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy
Świat Domowej KuchniZupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka. Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka Ziemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki
Maminek kulinarny