Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcjiSkładniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty(...)pomidorowej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki) 200 g sera Feta 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie
Chilli Czosnek i Oliwadelikatne i zawsze się udają. Składniki:-1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej-2/3 szklanki mleka-łyżka masła-sól Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto. Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła. Wlewamy
Maminek kulinarnyJeden z tradycyjnych polskich obiadów, to oczywiście mielone, ziemniaki i mizeria. Będzie nie do końca tradycyjnie, bo kotlety mielone drobiowo wieprzowe - zrobiłam z papryką i serkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki. Składniki: - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki
mojewypiekiinietylkoZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy na patelni z drobno poszatkowaną cebulą i startą na tarce marchewką. Mięso doprawiamy przyprawami. Wydrążone ziemniaki nadziewamy przesmażonym mięsem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówpieprz-olej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła. Ziemniaki mielimy w maszynce. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.Farsz musi mieć zdecydowany smak.Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy
Maminek kulinarnyryż 4 łyżki · ogórek konserwowy 2-3 szt · keczup 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wino białe wytrawne 4 łyżki · natka pietruszki · sól · gałka muszkatołowa mielona Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować do miękkości. Ogórki pokrajać w półplasterki i połączyć z zupą, keczupem
Camilla w kuchnipszenna 1.1/2 szklanki bułka tarta Mamut olej do smażenia czosnek 4 ząbki starty Wykonanie: Ziemniaczki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie.Zostawiamy do ostudzenia.Ostudzone ziemniaki mielimy,dodajemy starty podsmażony czosnek w razie co sól jeszcze i pieprz do smaku.Dodajemy jajo i wyrabiamy.Formujemy wałeczki 10 centymetrowe i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Różowa kuchniawstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Siekamy w rozdrabniaczu lub tłuczemy wałkiem, by uzyskać drobne kawałeczki. Nazajutrz- Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką i jajkami. wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu
Kuchnia w czekoladziedodatek do obiadu. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 500 gram puree z pieczonej dyni 400 gram mąki pszennej 3 jajka sól olej mąka do podsypania stolnicy Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się
Bajeczna KuchniaSkładniki na naleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju
Gotowanie moimi oczamidymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu. Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej(...)zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oleju. Na jego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym.Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez
Gospodyni Miejskamielonego mięsa z indyka2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej200 g żółtego sera2 średnie cebule100 g masła1/2 pęczka natki pietruszkiolej do smażenia placków200 ml śmietany 18%sólpieprzDzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki(...)mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki (tak jak do spaghetti). Pietruszkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").Ziemniaki
Świat Domowej Kuchniważny składnik doskonale wpasują się ziemniaki. Udane połączenie zaowocowało pyszną i sycącą zupą. Będę do niej powracać. Świetne danie na jesień i zimę. 300 g mięsa mielonego 4 ziemniaki 1 litr bulionu - może być z kostki 1 cebula olej do smażenia liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć(...)oleju, dodać mięso mielone, sól, pieprz i podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Gotować do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie
Jadło i czytadłołyżeczki kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka kurkuma, 1,5 łyżki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka tarta bułka, 1 sztuka cebula, - ile potrzeba ziemniaki tłuczone, - jaką lubisz surówka, - ile potrzeba olej rzepakowy dzięki śmietanie mielone są soczyste, puszyste a pomysł na jej użycie zasugerował użytkownik portalu DS Christopher w przepisie na podobne mielone z użyciem śmietany(...)stron usmażone mielone pod przykryciem na średnim ogniu poddusić z 5 minut do ugotowanych ziemniaków dodać ze 4 łyżki tłuszczu po smażeniu kotletów i utłuc je tłuczkiem mielone i ziemniaki podać np. z zasmażanymi buraczkami.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię