gotującej się wodzie, po czym odsączamy i studzimy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry cukinii i ziemniaków, aż całkowicie wypełnimy je warzywami. Na wierzchu posypujemy ziołami, odrobiną soli, pieprzu oraz słodkiej papryki oraz skrapiamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, pod przykryciem (najlepiej folii aluminiowej) ok 15-20 minut potem kolejne 5 minut bez przykrycia. Podajemy gorące
Szybko Tanio Smacznienich rozprowadziły. Podgrzewamy piekarnik do 100-150 stopni C. Kawałki ziemniaków wykładamy na papier do pieczenia/folię/wysmarowaną olejem brytfannę lub coś innego, co może to zastąpić i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej. Ogórka myjemy i obieramy. 6 łyżek(...)mieszanina zgęstnieje. W międzyczasie doprawiamy ją solą. Po pozostawieniu sosu do ostygnięcia, dodajemy do niego koperek (najlepiej świeży). Maczamy w nim plasterki ogórka i podajemy razem z upieczonymi ziemniakami. Byliście krytykowani w dzieciństwie? Ja nie. Przynajmniej wydaje mi się, że niewystarczająco. W wieku dziewiętnastu lat powinno się już umieć przyjmować krytykę, że tak powiem, na klatę
Weganizm infantylnyśrednie lub jeden duży ziemniak) 2 duże cebule łyżeczka soli łyżka oliwy Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą skórą do dołu. Posolić delikatnie gruboziarnistą solą, na filetach położyć cienkie plasterki cytryny, igiełki rozmarynu i zmiażdżone razem z łupinką ząbki czosnku. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze(...)wstawiam naczynie do zimnego piekarnika i wtedy nastawiam piec. Ryba przebywa w nim 30 minut (10 minut się nagrzewa do 180 stopni i 20 minut się piecze). Przykrycie ryby folią sprawia, że ryba nie będzie sucha, a mięso będzie delikatne i sprężyste. W czasie, kiedy piecze się ryba, przygotować puree. Pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki brokuła i posiekaną grubo cebulę
Dietologsuszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół cebuli sól pieprz łyżka miodu 2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 kilogram ziemniaków rozmaryn 1 ząbek czosnku sól pieprz Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać(...)przepłukać zimną wodą. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę rozmarynu, sól, pieprz, i przeciśnięty przez praskę czosnek, Wymieszać ziemniaki z przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl wody . Okryć folią aluminiową. Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę. W tym czasie przygotować surówkę: Buraki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać
Gotowanie jest łatweWami moimi pomysłami na dwa dania z ziemniaków. Takie, proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Co polecam? Pyszne pieczone talarki ziemniaczane i frytki jak z McDonalda. Pieczone talarki ziemniaczane – przepis około 1 kg ziemniaków do pieczenia (waga po obraniu) 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy(...)dużą blachę z piekarnika (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i układamy w odstępach nasze składniki. Warto też dodać gałązki świeżego rozmarynu. Całość pieczemy około 30-40 minut, do ładnego zarumienienia. W między czasie warto ruszyć/obrócić nasze składniki z 1-2 razy. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. W przypadku pieczonych talarków warto
Słodkie okruszkiłuskanego 1 czerwona papryka 1 cebula 15 dag sera cheddar Majonez do posmarowania Sól i pieprz do smaku Przyprawa do ziemniaków Świeży rozmaryn 2 łyżki oliwy Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na grubsze cząstki, oprószamy przyprawą do ziemniaków oraz solą, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Mięso drobiowe płuczemy, rozbijamy na pięć kotletów, oprószamy solą i pieprzem z jednej(...)żółtym, zawijamy w roladki, okręcamy każdą roladkę w dwa plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i układamy na ziemniakach. Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło
Wanilia i Kardamonnaleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 4 porcje: 10 średnich ziemniaków 400 g kiełbasy, w miarę suchej 1 ciemne piwo 250 g sera żółtego 1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)smarujemy masłem. Teraz zaczynamy układać warstwy: ziemniaki - kiełbasa - beszamel - ser - mieszanka przypraw - ziemniaki - kiełbasa - beszamel - ser - mieszanka przypraw - ziemniaki - beszamel - ser - mieszanka przypraw. Generalnie powinniśmy tak rozplanować nakładanie składników, aby starczyło nam na 2 warstwy kiełbasy, 3 warstwy ziemniaków, 3 warstwy sera, 3 warstwy beszamelu i 3 warstwy mieszanki przypraw. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C na funkcji góra
My Culinary Artserem który pozostanie, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę do mięsa. Przykryć i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut, Danie można podać z makaronem i polać sosem. Lub jak ja z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Sosem polać roladki. Danie super , polecam
Kuchnia Pokoleńmieszamy z jajami, chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, na nich rybę, a na rybie brokuły i polewamy wszystko sosem chrzanowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 30 minut. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'d47c4e6d-07f6-4964-8c86-fc45e8da4ab7','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify
Cynamonowe szczęścieKurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych. Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie(...)najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i KardamonPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej(...)lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany
Na moim talerzujesienne, deszczowe i ponure dni, z pewnością każdemu poprawi nastrój. To danie przygotowałam w ramach wspólnego gotowania - zajrzyjcie do dziewczyn po inne dania z pieczonych warzyw. Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki Składniki: 5-6 buraków 2-3 pietruszki 1-2 łyżki płynnego miodu 500ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku tymianek liść laurowy(...)pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze, skropić oliwą i miodem, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-30 minut, lub do czasu aż będą na wpół miękkie. Jak zrobić zupę z pieczonych ziemniaków i pietruszki? W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek
Codzienne Gotowanieczasie, mięso pokroić na plastry/ kotlety, włożyć do rękawa do zapiekania razem z marynatą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1,5 godziny, następnie rozerwać rękaw i piec przez kolejne 10 minut. Karkówkę podałam z ziemniakami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty na ostro. Smacznego Artykuł Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy pochodzi
Smaki ArminePodudzia z kurczaka pieczone w piekarniku. Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych. Do tego możemy podać ziemniaki, frytki czy inne dodatki oraz surówkę i mamy smaczny obiad. Kurczak majonezowo ketchupowy w płatkach kukurydzianych Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości. Obtocz skrzydełka dokładnie w sosie i przełóż z powrotem do piekarnika. Zapiekaj pod samym grillem około 5-10 minut, aż skrzydełka ładnie się przypieką. Podawaj z frytkami pieczonymi w piecu (pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut
Niedzielny kucharznastępnie przekładam warzywa, doprawiam solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Całość mieszam. W misce łącze podduszone warzywa i ziemniaki. Dodaję jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszam. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. PrzekŁadam do formy do zapiekania. Piekę w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie Patkiosolonej wodzie. 3. Warzywa kroję w plastry lub słupki. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowane ziemniaki kiełbasę,warzywa. 5. W misce łączę śmietanę,przyprawy,natkę ,jajka i ser. Dokładnie mieszam i zalewam całą zapiekankę. 6. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, 7.Podaję odrazu. SMACZNEGO
Gotowanie Patkinich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości. Obtocz skrzydełka dokładnie w sosie i przełóż z powrotem do piekarnika. Zapiekaj pod samym grillem około 5-10 minut, aż skrzydełka ładnie się przypieką. Podawaj z frytkami pieczonymi w piecu (pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut
Niedzielny kucharzskóry i kroimy w łódki. Wrzucamy kartofelki do naczynia żaroodpornego, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę rozmarynu i przyprawy do ziemniaków PRYMAT ( nie ma potrzeby już solić!) Mieszamy i gotowe. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy około 25-30 min, aż się pięknie zarumienią. Mamy czas na skrojenie warzyw. Mój burger miał sałatę lodową
Rusty Forksosem. Więcej przepisów na dania ziemniaczane znajdziecie w zakładce PRZEKĄSKI Szczególnie polecam roladę ziemniaczaną w waflu Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 100 g sera gruyere szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Panierka 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka startego parmezanu Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko wymieszać(...)małe kosteczki. Z masy ziemniaczanej kleić kulki, a do środka każdej wcisnąć kostkę sera. Powinna być cała oblepiona ziemniakami. Bułkę tartą wymieszać ze startym parmezanem i obtaczać w niej kulki. Kulki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż kuleczki będą rumiane. kulki ziemniaczane z serem
O kuchni z uczuciemnogi. Na wierzch wyłożyć smalec (50 g) lub pokroić masło a następnie posypać majerankiem. Po bokach można wyłożyć obrane ziemniaki. Piec w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce pod przykryciem w temperaturze 160 (góra-dół) przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić kaczkę jeszcze na 30 minut. Gotową kaczkę należy podawać z dowolnymi warzywami oraz tłuszczem, który się wytopił
Ola la LCHFdokładnie udziec. Zostawiamy w misce na noc. Na następny dzień przekładamy udziec do rękawa do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1.5 godziny. Udziec podajemy z ulubionymi dodatkami: kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, kaszą bądź ryżem. Smacznego
Taste Therapynagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym
Państwo Wojtczuk gotująwymieszać i odstawić na kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też dodałam, przecież nie może się nic zmarnować. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C do miękkości warzyw i mięsa. Smacznego
talerz przyjemnościtrochę mniej tradycyjnej formie, tzn. pieczone w cieście francuskim. Chociaż fanką ciasta francuskiego nie jestem, ale kotlety bardzo mi smakowały. A były efektem dość dużych modyfikacji przepisy z gazety Na żywo Kotlety mielone w cieście francuskim Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, płaską blachę, miskę, miseczkę, papier do pieczenia, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę(...)wielkości, aby każdy z kotletów mielonych móc zawinąć w ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kotlety. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy ciasto lekko się przyrumieni, a wbity patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Tak przygotowane kotlety podaj z ziemniakami i dowolną surówką
blog.moje-pasje.infozapiekanki wysmarować masłem, rozłożyć połowę ziemniaków. Obsypać ziołami prowansalskimi i obsypać połową sera. Rozłożyć obgotowany brokuł, resztę ziemniaków, pozostały ser. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z jajkami. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wylać wszystko na zapiekankę. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Nie przykrywać !!! Smacznego, polecam jest pyszna
Kuchnia Pokoleńpieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkopodróż do Francji, do kuchni Rachel Khoo, na lawendowe pola Prowansji. Przygotowany kurczak według poniższego przepisu zaskakuje swoim smakiem i szybkością przygotowania. Ten przepis jest ciekawą alternatywą dla kurczaka pieczonego tradycyjnie. 1 kurczak podzielony na kawałki Marynata: 2 łyżki suszonej lawendy 4 łyżki oliwy 4 łyżki miodu lawendowego lub innego (miód musi być płynny) kilka gałązek tymianku(...)wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić na minimum 30 minut do 4 h. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Kurczaka przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Doprawić solą. W połowie pieczenie kurczaka przełożyć. Piec 45 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Humanistka w kuchnidobry. Przyrządzona w ten sposób biała kiełbasa mi odpowiada. Smakuje pysznie, delikatnie czuć piwem i jest to świetna propozycja na wielkanocny stół. Polecam i zapraszam serdecznie! KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W PIWIE. Składniki: 500 g białej kiełbasy 1 duża cebula około 10 cm białej części pora 200 g małych pieczarek 1 ząbek czosnku(...)kilku miejscach, posmarować musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwarzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym
Na Ciasteczkowych Papierachciągle mieszając około 6 minut . Po tym czasie , wykładamy farsz na warstwę ziemniaków i przykrywamy odłożoną porcją utartych ziemniaków -lekko ugniatamy , smarujemy olejem . Wkładamy do piekarnika , przykrywamy górę folią i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona na drugi dzień z patelni
Ogrodnik w podróżypokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa
kgwjanczewozagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch posypad ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec 25-30 minut. Smacznego
Pełny talerzwierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 75 minut. Ja podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Smacznego
Gosia gotujePieczemy 20 min Po tym czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem. A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy. Pychota
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków. SMACZNEGO
zielonacukinkaPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję(...)lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować
NA MOIM TALERZUzmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu cukinię kroimy w krążki. Podajemy z pomidorkami lub talarkami podsmazonych ziemniaków. Posypujemy koperkiem. Smacznego
Salonik smaków