jutrzejszy obiad proponuję pyszne podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 200g pieczarek, 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1,5 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, PRZYGOTOWANIE(...)warzyw dodaję pałki z kurczaka, wlewam olej oraz dodaję przyprawy. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 3. Pałeczki razem z warzywami przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiusuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika od razu owiń je folią aluminiową lub przełóż do szczelnego pojemnika i poczekaj, aż wystygną. Dzięki temu łatwo usuniesz skórkę. Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę
Roślinna - blog wegańskipiekarnika od razu rzuciła nam się w oko, ponieważ lubimy potrawy pieczone, dużo pieczemy i kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak pieczony kapuśniak ! Potem natrafiliśmy na intrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym , pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe(...)tego robić, ale dzięki namoczeniu kasze szybciej się ugotowały. Właściwie to upiekły, bo pęczak po przesmażeniu z cebulą wstawiliśmy do piekarnika. Razem z nim piekły się papryki do sosu aharaimi i cieciorka do makaronu. Kiedy składniki były w piekarniku, zaczęliśmy przygotowywać sos z pure cieciorkowego. Po ugotowaniu/upieczeniu kasz zrobiliśmy natomiast pyzy i pulpeciki. Wszystkie dania z tego tygodnia doskonale nadają
Niedzielny kucharzDanie, które wygląda, jakby kosztowało mnóstwo pracy, a w rzeczywistości jest niezwykle proste w wykonaniu, to satysfakcjonująca sprawa. Purée ze słodkich ziemniaków warto przygotować sobie zawczasu, a i ono nie wymaga większego zachodu. Myślę, że ze zrobieniem tych klusek poradzi sobie nawet początkujący kucharz, do tego wystarczy tylko pokroić warzywa, poddusić z dodatkiem aromatycznych przypraw i już! Pyszne i sycące(...)łyżeczka suszonych papryczek jalapeño 5 pomidorów 2 duże cukinie Sól morska i pieprz do smaku Przygotuj purée: Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty umyj, obierz, pokrój w kostkę. Piecz ok. 30-40 min, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż do kielicha blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę. Z podanej ilości
Roślinna - blog wegańskiKurcze pieczone z warzywami Szybki, smaczny i niedrogi obiad, który przez większość czasu praktycznie robi się sam! A do tego całe danie, bo i mięsko i ziemniaki i warzywa pieczemy razem w tym samym czasie, w jednym naczyniu Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka ok 6 ziemniaków 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy *** *** Cukinie i papryki kroimy w dużą kostkę a cebulę w piórka. Na wysmarowaną masłem żaroodporną blaszkę wykładamy kurczaka oraz warzywa *** *** Całość posypujemy ulubionymi ziołami *** *** Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C, pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i potrawę pieczemy
Blog z Apetytemwszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania i przenosi smak. Przy okazji sprawia też, klopsy zostają miękkie(...)jego przepisie „trochę” nie pokombinowała – zarówno w samych składnikach jak i w sposobie przygotowania. SKŁADNIKI KLOPSÓW 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 średni ziemniak (150g po obraniu) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżki oleju do pieczenia SKŁADNIKI NA SOS 1 duża cebula (180-200g) biała lub czerwona 3 łodygi selera naciowego (150-180g) 1 czubata łyżka mąki pszennej
Karo in the KitchenProste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka(...)zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's. Podajemy z pozostałym sosem oraz puree ze słodkich ziemniaków lub ryżem
cool and mintyJedna z obiadowych opcji - czyli burger wegański. Dzisiaj na pierwszym planie ziemniaki, komosa ryżowa i marchewka, a jako dodatek pieczona cukinia i cebulka. Burgery ziemniaczane z komosą ryżową (quinoą) Przepis na 5-6 burgerów Potrzebujemy: - ok 4-5 małych ziemniaków (ok. 40 dag) - 3/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - 2 średniej wielkości marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 niewielka cukinia(...)odrobiną oliwy i ziół prowansalskich. Plasterki cukinii i cebulę wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Trzymamy do momentu, aż cukinia się nie zarumieni. Warto kontrolować pieczenie, bo cebula "dojdzie" szybciej i trzeba ją wyjąć wcześniej. 5. Ugotowane ziemniaki ostudzamy, a następnie rozgniatamy. 6. Wystudzoną komosę ryżową mieszamy razem z ziemniakami oraz przysmażonym czosnkiem i marchewką. Dodajemy sól
Bananowe Polesera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę(...)każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać
Kto ugości moich gości?warzyw cieszy, więc można do woli przebierać i próbować nowych dań. Dzisiaj zapraszamy do spróbowania zupy z pieczonego kalafiora! Zupa krem z pieczonego kalafiora Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 kalafior - 5 małych ziemniaków - pół małej cukinii (opcjonalnie, ja akurat miałam, więc dodałam, żeby się nie zmarnowała) - pół cebuli - 2 ząbki czosnku - 1,5 łyżeczki kurkumy - pieprz(...)blaszce, skrapiamy oliwą oraz odrobinę solimy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 min, aż nasze warzywa się zarumienią (cebula i cukinia pewnie "dojdą" szybciej, więc żeby za mocno się nie spaliły możemy wyjąć je nieco wcześniej). Czekamy. Cierpliwie :) 2. W czasie, kiedy warzywa się pieką obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. 3. Gdy warzywa już się
Bananowe Polewłaśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na dzisiaj przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem, jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi. Składniki: 7 płatów śledzi solonych 2 średnie jabłka 3 – 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 – 3 buraki (czerwone) 1 mała cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy(...)Płaty śledziowe warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone ( ja zawsze tak robię, moczę w wodzie na 30 minut do 1 godziny ). Buraki pieczemy w piekarniku ( u mnie to trwało 40 minut w temperaturze ok. 200 st. Pieczone w ovenie ). Solone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem ( sporo ). Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki, białka
Smaki Ewyobsypać je przyprawami (ja tak zrobiłam i nie wyszły wcale suche) Ziemniaki kroimy na ćwiartki i układamy po miedzy udkami. Oblewamy je oliwą i obsypujemy papryką ewnt. ostra papryką, solą, tymiankiem i natką koperku. Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 h. Pieczemy z grzaniem góra - dół. Pod koniec możemy włączyć na 10 minut termoobieg
Gotowanie...to proste !oliwy z oliwek 2 czubate łyżeczki oregano płaska łyżeczka ziół prowansalskich czubata łyżka siekanych listków świeżej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Zadaniem pomidorów jest nadać dodatkowego smaku(...)prowansalskie, pietruszkę oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekamy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania możemy ziemniaki i dynię spróbować i w razie potrzeby dosolić. Danie można również dosolić dopiero na talerzu. Oczywiście
Smak mojego domuoleju, przyprawcie – gałka, kminek i majeranek do tego zestawu są super. Posólcie i dopieprzcie do smaku. Piekarnik rozgrzejcie do 180⁰C. A teraz najważniejsze – pakunki, które wydobędą cały smak. Naszykujcie sobie 4 kwadraty z mocnej, grubej aluminiowej folii. Podzielcie na nich porcje ziemniaków z kiełbasą, czosnkiem i cebulą. Zawijamy pakunki zaginając złączoną folię po krawędziach i mocno ją dociskając – powiększcie(...)piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi ogórkami i szklanką kefiru. Prosto, szybko, pysznie i bez zadęcia. Możecie w takich pakunkach pomieszać ziemniaki z kawałkami np. brokułu i marchwi
Karo in the Kitchenmiodu. Polewamy tym masłem kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni, na czas odpowiadający wadze kurczaka. Moj ważył 1,46 kg, więc piekę go 1,5h.Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka octu musującego. Nie solimy. Pieczarki, by były jędrne powinny być posolone na końcu obróbki.Obrane ziemniaki gotujemy na pół twardo.Na maśle podsmażamy suszone(...)przemian jedną z patelni.Gdy kurczak dojdzie wyciągamy go i przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Porcjujemy. Ziemniaki wrzucamy do sosu, który został po kurczaku, obtaczamy je i przekładamy do drugiego naczynia, gdzie odpoczywa kurczak. Dodajemy pieczarki i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika
BaRepas