naczyniu żaroodpornym wykładamy cebulę, przykrywamyi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut. Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnyUdka kurczaka pieczone z pieczarkami , gotowe bez większego wysiłku. Wystarczy wszystko włożyć do naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika i spokojnie czekać. Kurczaka można podawać z ziemniakami lub ryżem. 8 udek kurczaka, 500 g pieczarek, 100 g masła, sól, pieprz, 2 – 3 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych grzybów (u mnie kanie ), Pieczarki obrać, umyć. Jeżeli(...)kurczaka. Ułożyć pieczarki. Dodać obrany czosnek. Posypać rozmarynem. Oprószyć solą, pieprzem i jeżeli mamy to sproszkowanymi suszonymi grzybami. Na wierzchu ułożyć pokrojone masło. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 80 minut. talerz
królestwo garówUwielbiam zapach tego dania rozchodzący się po kuchni. Mięso pieczone w ten sposób jest bardzo kruche, a warzywa stanowią doskonały dodatek, pieczony czosnek staje się mniej ostry i dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 4 podudzia kurczaka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża(...)pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka i rozmaryn. Piec przez około 50-60 minut
Piąty grzech głównypalnika można piec gulasz w piekarniku. Deska Greta zrobiona ze specjalnie sprasowanej trawy bambusowej. Deska Greta posiada silikonowe nóżki – nie ślizga się podczas krojenia. Garnek Cameron plus pasuje na wszystkie rodzajach kuchenek, także indukcyjne Gulasz z łopatki na cydrze może być podawany z zapiekanką lub np. kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane(...)serem i pieczemy bez przykrycia ok. 15-20 minut (do zrumienienia sera). Wyjmujemy, dajemy “odpocząć” zapiekance przez 5 minut, po czym kroimy na kwadraty/prostokąty i podajemy. Do zapiekania użyjmy formy non-stick. Ja użyłam formy Ambition Glamour z silikonowymi nakładkami ułatwiającymi przenoszenie gorących dań. Ziemniaki zalewamy masą śmietanową i wstawiamy nakryte folią do piekarnika. Potem wystarczy posypać
Poezja smakuMoje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka(...)ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie wlać 1/4 szklanki wody i piec ponownie około 1 godziny. w razie potrzeby uzupełnić wodę
O kuchni z uczuciemmojej rodzinie piątek zazwyczaj upływa pod hasłem tartych ziemniaków, z których albo smażymy placki , albo pieczemy bliniarza lub tarciucha (opoczyńskie wersje babki ziemniaczanej). Ale ostatnio natknęłam się na film o kuchni śląskiej i postanowiłam zrobić coś śląskiego i dla mnie - nigdy niejedzącej placków ziemniaczanych z cukrem - ogromnie zaskakującego. Mowa tu o ziemniaczanej kopie ze śliwkami. Podaje się ją podobno jako(...)formy). Piekarni włączyć na 180 stopni C. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i sól. Wymieszać. Masę ziemniaczaną przelać do formy. Na wierzchu dość gęsto ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 75 minut. Podawać na gorąco, posypując śliwki cukrem
Weekendy w domu i ogrodziekulki mięsne przypominające klopsiki z popularnego sklepu szwedzkiego, ale w wersji słodko-kwaśnej i pieczone w piekarniku... z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Są doskonałe i smakują o niebo lepiej niż te szwedzkie 😉 Można je podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie(...)dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Kulki mięsne układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego wlewamy do rondelka, dodajemy sos chili, sos sojowy oraz cukier
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć(...)solimy i pieprzymy, wszystko skropić obficie oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 40 - 50 minut. W międzyczasie, obrać i ugotować ziemniaki ( kroję na pół i zalewam gorącą wodą, co skraca czas gotowania). Kiedy ziemniaki są miękkie, odcedzić i dołożyć do pieczącej się rolady. Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić, dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut
Stare Garyobficie opłukać bardzo zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania i tym samym ładny, zielony kolor). Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem z każdej strony, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około(...)przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowane, odcedzone różyczki brokuła, wymieszać i gotować, na małym ogniu, aż brokuły się podgrzeją. Zestawić z ognia. W każdym, upieczonym ziemniaku, zrobić, przy pomocy widelca, wzdłuż szczelinę. Następnie ścisnąć palcami równocześnie obydwa końce ziemniaka, otwierając tym samym zrobioną szczelinę na nadzienie. W powstałą szczelinę nakładać sos serowy z brokułem, a wierzch posypać usmażoną
Gospodyni Miejskaprzesadzajcie z soleniem nuggetsów. Nuggetsy najlepiej smakują z pieczonymi frytkami. Przepis na chrupiące nuggetsy wchodzi w skład pięciu lanczy z zestawu “Najprostsze menu na tydzień” . Składniki: Nuggetsy 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki 500 g ziemniaków 1 łyżka oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżki(...)sałata, pomidor, ogórek Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj ziemniaki, nie obieraj, pokrój w plastry a potem na frytki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem. Posól, posyp oregano, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia. Krok 2 Następnie osusz mięso ręcznikiem, pokrój na zgrabne
Niedzielny kucharzmałe i duże, dużo radości Wam życzę a w mojej kuchni i moim piekarniku piekły się mega bułeczki właśnie na moje święto. W ramach Wypiekanie na śniadanie wybrałam bułeczki węgierskie Pogácsa. Przepis pochodzi z bloga Poproszę dokładkę. Bułki są mega puszyste a to za sprawą ziemniaków, delikatne i bardzo smakowite. Pogacze to na Węgrzech typowa przekąska do piwa czy wina
Moje Małe CzarowanieDzisiaj zapraszam na wyśmienite danie obiadowe czyli skrzydełka z kurczaka z młodą marchewką i porem, potrawę która dobrze z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami a co najważniejsze jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. składniki na 3 porcje 10 skrzydełek z kurczaka 80 dag młodej marchewki 2 pory 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1/2 kostki margaryny(...)Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, na nich układamy uduszone warzywa i podlewamy szklanką bulionu. Skrzydełka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 30 minut.W połowie pieczenia podlewamy je pozostałą częścią bulionu . Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami
Smakowite Daniapatelnią, jeśli jest do tego przystosowana, lub na ciepłym naczyniu żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Gotową kaczkę kroimy w plastry. Ja podałem kaczkę na cieście szpinakowym z pieczoną marchewką oraz dipem z rukoli oraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej(...)się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina to za dużo, zależy
MarcinChefcałą noc lub dzień. Zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewając częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na godzinę. Po pół godz przewracamy mięso na druga stronę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy skórkę. ZIEMNIAKI PUREE Z PIECZONYM CZOSNKIEM Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przepis na pieczony
Kierunekuchniałyżeczki czerwonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Obierz ziemniaki i przekrój na pół. Obierz czosnek i pokrój w kosteczkę. Wsyp do żaroodpornego naczynia. Wlej oliwę, posyp solą, papryką, pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 35-40 minut. W międzyczasie pokrój fasolkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pokrój
codojedzenia