parapet....leniwa niedziela..możemy więc śmiało wreszcie odpalić piekarnik... Świetna alternatywa dla zwykłego panierowanego fileta. Pieczony w piekarniku z wyraźnie bazyliową nutą i suszonymi pomidorami, dodatek pora tylko zaostrza smak, a mozzarella powoduje że jest soczysty. Polecam na obiad z młodymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek smakuje obłędnie! Obiad lekki który robi się naprawdę szybko... Składniki(...)powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50minut. Kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i delikatnie przyrumienić. Smacznego
Wanilia i KardamonKurczak z pieczonymi ziemniakami Składniki: - pół kg ziemniaków - ćwiartki z kurczaka (ja kupiłam 4 szt.) - sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi - odrobina oleju To danie robię dość rzadko w sumie piekarnik sam się tym zajmuje. Ta chrupiąca skórka z kurczaka jest pyszna oczywiście nie każdy lubi. Ziemniaki też wyszły pyszne. Zakupy(...)ziemniaki i przelewam je zimną wodą, bardzo ważne jest aby ich nie rozgotować bo wtedy będą niedobre a muszą jeszcze posiedzieć w piekarniku. Gdy je już odcedzę wrzuca je do naczynia do marynaty i mieszam. Wkładam do piekarnika na ok 20 min do 180 stopni. Najlepiej jest sprawdzać czy skórka jest już zarumieniona. Kurczaka myję wsadzam do rękawa do pieczenia
Tanio smacznie i prostołyżki oleju lub oliwy plus 1 łyżka do smażenia plus odrobina do skropienia czosnku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Odetnij górną część główki czosnku, skrop oliwą, posól, zawiń ściśle w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut, aż czosnek będzie kremowo-miękki. Krok 2 Jeśli używasz suszonych ziół przełóż tymianek i czosnek do moździerza(...)naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Jeśli chcesz żeby polędwiczka była mocno różowa w środku piecz ja 10 minut. Z tym, że po wyjęciu z pieca musisz zmierzyć temperaturę kuchennym termometrem do pieczenia. Jeśli pokaże on 161 stopni po wbiciu do polędwiczki – pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu polędwiczki z piekarnika odstaw ją na 10 minut. Podawaj pokrojoną
Niedzielny kucharzpomysł na obiad lub kolację, bardzo pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu i zdrowy. Wiadomo, że nic nie zastąpi tradycyjnych smażonych placków ziemniaczanych, ale takie pieczone w piekarniku też są rewelacyjne, chrupiące i nie tak tłuste, więc można je jeść nawet będąc na diecie. Do placków dodałam kawałki kurczaka, dzięki czemu są bardziej pożywne i jeszcze smaczniejsze(...)kurczaka. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na kilka minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, znów chwilę odczekać i odcisnąć płyn. Dodać jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Na koniec wrzucić usmażonego kurczaka i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać placki. Piec w piekarniku nagrzanym
Healthy food explorersurowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 1/3 szklanki (80 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez 1-2 doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu ~20%) Dodatkowo do dekoracji: surowa marchewka pestki dyni Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy cukier(...)oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Obranego i umytego batata kroimy w kostkę i gotujemy na parze aż będzie miękki. Jeszcze gorące słodkie ziemniaki przecieramy przez sitko, dodajemy stałą część mleka kokosowego
Lamarida.plkolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą(...)ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby nie pryskało wkoło ) z obu stron posolić , posypać pieprzem i vegetą, Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w plasterki marchew(...)tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci Basiposypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada chrupiącą skórkę naszemu pieczywu. Po upieczeniu studzimy na kratce, aby bułki równomiernie schły(...)zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką. Skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy ułożone na papierze do pieczenia ziemniaki/bataty. Pieczemy w zależności od grubości frytek, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia
Kuchnia od dwojgapodobnego sera 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki tymianku 3/4 płaskiej łyżeczki cząbru 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki oleju rzepakowego Do podania pieczone ziemniaki (najlepiej z dodatkiem rozmarynu) konfitura z żurawin świeży rozmaryn Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek i tłuszczu. Nacieramy je dokładnie solą, cząbrem i tymiankiem(...)przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki – zgodnie z naszymi instrukcjami na ten temat. Powinny być gotowe mniej więcej
Kulinarna PokusaIntensywny smak i zapach tej zupy sprawiają, że człowiek robi się głodny. Zupa czosnkowa Zapach pieczonego lub smażonego czosnku to zapach, który uwielbiam. Czosnek dodany do mięsa, owoców morza, makaronów czy nawet ziemniaków nadaje tym daniom fantastycznego smaku. Danie, które bazuje na samym czosnku głównie to zupa czosnkowa. Postanowiłam ją ostatnio właśnie ugotować. Ostatni raz zupę czosnkową z prawdziwego(...)czosnku przekroić na pół, skropić olejem i ułożyć na blasze do pieczenia rozkrojoną częścią do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu czosnek wyjąć z piekarnika, wystudzić i obrać z łupki. Do garnka wlać wodę, dodać upieczony czosnek, pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól oraz estragon. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym
mecooksmogą się mylić :) Lekko go stunningowałem, żeby było na bogato :) Składniki: - bułka - ziemniaki - cebula - mąka kukurydziana - wędzona papryka Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy, ugniatamy, dodajemy ulubione przyprawy oraz trochę mąki ziemniaczanej. Formujemy płaskie, okrągłe kotlety i pieczemy je w piekarniku. Cebulę kroimy w plasterki, rozdzielamy je na krążki, dodajemy trochę oleju i wody, mieszamy, a następnie posypujemy papryką i mąką kukurydzianą
Kryzysowa Książka Kucharskałodygi jarmużu 1 słodki ziemniak orzeszki piniowe ( lub pestki słonecznika) olej sól papryka słodka lub pikantna syrop klonowy Słodkiego ziemniaka pokroić w kostkę dość dużą, zamarynować w oleju, papryce, soli i łyżce syropu klonowego. Piec 30 minut w piekarniku na 190 stopni. Jarmuż umyć i blanszować 1 minutę w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przygotować ulubiony dresing np. z musztardy i oleju
AZgotuj!talerzu rozbełtujemy jajko, do drugiego wsypujemy panierkę. Kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w panierce, układamy na kawałku papieru do pieczenia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Gotowe! :) Propozycja podania: gotowane ziemniaki, sałatka z sałaty, pomidora i szczypiorku, całość polana odrobiną oliwy z oliwek lub roztopionym masłem. Po więcej przepisów Diety FODMAP
My Culinary Artgarnka w którym smażyliśmy mięso (lub do innego naczynie, które wstawimy do piekarnika), rozłożyć równomiernie, posypać resztą sera. Na ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze na 2 minuty
Stare GaryKiełbaskę chorizo pokroić na grubsze plasterki. Dno naczynia nasmarować olejem,ułożyć chorizo,następnie przyprawione udka kurczaka, a pomiędzy upychamy ziemniaki posypane solą ( u mnie sól pikantna), cebulę. Wierzch skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.C. Piekłam pod przykryciem ok 1 godz,następnie jeszcze 15 min do zarumienienia kurczaka. Kiedyś robiłam takiego kurczaka bardzo często,jest pyszny
Niespełnione zdolności kulinarne