można polać ketchupem lub sosem czosnkowym. Na blogu w dziale Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%) 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu(...)ketchup, bulion, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając. Gotowe mięso wyłożyć naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Całość wyłożyć na mięso. Łyżką można zrobić dekoracje i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż boki zapiekanki będą rumiane. (czas pieczenia około 25-30 minut
O kuchni z uczuciemśrednie ziemniaki 2-4 łyżki miodu ok. 1-2 cm korzenia imbiru 1/2 główki pieczonego czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki i 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Pół główki czosnku (w łupinach) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie studzimy i obieramy ząbki z łupin. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy(...)pokrojoną w kostkę cebulę, którą przesmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy, aż uzyska ona złotawy kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy ząbki upieczonego czosnku, miód, przeciśnięty przez praskę imbir, paprykę ostrą i słodką i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzanką
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki(...)solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 10 min. Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia. Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem
Moniki Smakołykidokładnie mieszamy. Keczupem doprawionym przyprawami, dokładnie marynujemy mięso kurczaka. W niemetalowym naczyniu odstawiamy je do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie, obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grube półplasterki, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, po czym wkładamy na niego ziemniaki. Przyprawiamy je podanymi przyprawami i podsmażamy(...)będą rumiane ciągle mieszając. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 20 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest
Kuchenna KontrrewolucyaDziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg
Maminek kulinarnygałązkę rozmarynu i kilka ząbków czosnku umieść we wnętrzu kurczaka. Ziemniaki wyszoruj pod wodą. Następnie ponacinaj na cienkie plasterki (najlepiej zrobić to, kładąc ziemniaka na łyżce — wtedy nie przetniemy go do końca). Łyżkę masła klarowanego roztop i za pomocą pędzelka posmaruj kolejne plasterki ziemniaków. Resztą tłuszczu wysmaruj brytfankę. Ziemniaki posyp tymiankiem i gruboziarnistą solą, umieszczając część przypraw między plasterkami(...)podwiąż sznurkiem. Dookoła ułóż ziemniaki, ćwiartki cebuli, plasterki cytryny i ząbki czosnku. Połóż również dwie gałązki pomidorków koktajlowych. Brytfannę umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C. Kurczaka piecz przez około 1,5h. Podlewaj go co kwadrans wytopionym tłuszczem. Gdy skórka już będzie złota i chrupiąca, wyjmij go i odstaw go na 10 minut do odpoczęcia. Pieczony kurczak najlepiej prezentuje
Food Squareodgrzewania, pomyślałam o pieczonych warzywach. Pomysł ewoluował w trakcie przygotowywania i dodałam sery i resztkę kabanosów. Wyszło bardzo smaczne danie, którego zostało trochę na obiad do pracy na następny dzień. Składniki : połowa brokuła 2 duże ziemniaki 2 papryczki chili kulka mozzarelli 2 plastry żółtego sera 4 cienkie kabanosy 4 gałązki suszonego majeranku sól Ziemniaki umyć, obrać i pokroić(...)plastry ziemniaków. Na nich rozrzucić połowę kabanosów i brokułów, a następnie ułożyć połowę plastrów mozzarelli. Ponownie ułożyć plastry ziemniaków (zostawić ok. 5), resztę brokułów, kabanosów i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć resztę plastrów ziemniaków. Posypać pokrojonymi chili oraz suszonym majerankiem i solą. Wlać do formy 50 ml wody. Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera. Wstawić do piekarnika i piec
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka, obtoczone w złocistej panierce, do tego frytki, tłusty sos ...czyli miliony kalorii. A gdyby tak odchudzić danie i zrobić je w domu ? Nuggetsy można upiec w piekarniku, razem z ziemniaczkami i podać z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowo i pysznie - zapewniam. Składniki: 1 filet z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka ( klasycznej/złocistej ) 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej(...)Jeśli lubicie dużo panierki, czynność wykonać dwa razy. Tak przygotowane mięso układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. ******************* RADA: na blasze z kąskami kurczaka, możecie ułożyć pokrojone w ćwiartki nieduże ziemniaki. Wówczas wyjmiecie z piekarnika niemalże pełne danie. Smacznego
kolorowotorcikowoDzisiaj podam przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów. Zupka bardzo smaczna, syta i pożywna. Można ja podać z grzankami serowymi, pieczywem lub makaronem. Wszystkie wersje są pyszne(...)warzywa, posypujemy solą i polewamy oliwą a na wierzch kładziemy tymianek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 35-40 minut. Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy
Kulinarne Fantazje Marioliplastry, podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub kopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami z wody lub pieczonymi. Świetnie będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki lub sos pieczarkowy ze śmietanką i świeżo skrojonym koprem. Polecam surówkę z marchewki oraz surówkę z pora , idealnie łączą się smakiem z białym mięsem. Soczysta pierś kurczaka pieczona z szynką(...)całą noc. Następnego dnia mięso krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, krótko do uzyskania jasnego koloru. Zdejmuję z patelni na papierowy ręcznik, lekko studzę, owijam plastrami szynki. Piekarnik nagrzewam do 220 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym. Wlewam po 2 łyżki wody i oleju (opcja). Piekę 20-25 minut. Wyjmuję, podaję
Zasmakuj Kuchniodstawiamy na chwilkę. Do naczynia najpierw na sam spód wkładamy pokrojone ziemniaki potem mięso. Cukinia rozłożona na bokach naczynia. Na mięso wyłożyłam paprykę, makaron, cebulę, marchewkę oraz brokuły i kalafior. Całość zalałam sosem. Na samą górę położyłam pokrojony w plastry ser mozzarella i płatki czosnku. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. To jest moje
ClauditteMissCookingbyło pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z pieczonymi ziemniakami, które z wierzchu są chrupiące, a w środku idealnie miękkie. A do tego wszystkiego słodkie mango i konfitura z borówek. Mówię Wam, niebo w gębie :) 5-6 ziemniaków łyżka oliwy 0/5 łyżeczki(...)miękkości w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Odsączone ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Na wierzchu układamy nacięty camembert, który też skrapiamy oliwą. Całość posypujemy natką pietruszki i pieczemy około 20 minut. Upieczone podajemy od razu, z pokrojonym w kostkę mango oraz konfiturą z borówek. Smacznego :) Artykuł Camembert z pieczonymi ziemniakami, mango
Mienta blogbyło pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z pieczonymi ziemniakami, które z wierzchu są chrupiące, a w środku idealnie miękkie. A do tego wszystkiego słodkie mango i konfitura z borówek. Mówię Wam, niebo w gębie :) 5-6 ziemniaków łyżka oliwy 0/5 łyżeczki(...)miękkości w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Odsączone ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Na wierzchu układamy nacięty camembert, który też skrapiamy oliwą. Całość posypujemy natką pietruszki i pieczemy około 20 minut. Upieczone podajemy od razu, z pokrojonym w kostkę mango oraz konfiturą z borówek. Smacznego :) Artykuł Camembert z pieczonymi ziemniakami, mango
Mienta blogsię kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia(...)Dynię – możemy użyć mrożonej – wkładamy na do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, aż zmięknie i zbrązowieje. Po wyjęciu skręcamy piekarnik do temperatury 75-80 stopni, aby wstawić do niego później kaczkę. Upieczoną dynię przekładamy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dokładamy do garnka z dynią. Warzywa zalewamy gorącą wodą, solimy
Jacob Tastespieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji ciasta i chrupkości placków. Połączenie z ogórkiem, koperkiem i łososiem okazało się bardzo, bardzo smacznym! Przepis pochodzi z najnowszej książki Lidla "Jeść zdrowiej". Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym placki: 1 kg mączystych ziemniaków(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na chwilę zostawiamy by puściły sok, który odciskamy. Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę sól, pieprz, chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką. Na blasze od piekarnika układamy kawałek papieru do pieczenia i na ten papier nakładamy łyżeczką małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki
Dzieje kuchennej Wiewióry