Zainspirowałam się przepisem z książki kucharskiej Zosi Cudny, autorki bloga Make Cooking Easier, przepisy na cztery pory roku. Wyszło obłędnie. Przepis zmieniłam po swojemu. W oryginale była receptura na pieczony udziec z indyka z gruszkami, pomarańczami i świeżym tymiankiem. Ja przygotowałam udka z kaczki z kolendrą, zieloną pietruszką i owocami. Składniki: 3 udka z kaczki garść suszonych owoców (mogą(...)kolendry. Podlać 1/2 szklanki wody. Przykryć i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 1 godzinę. Po godzinie dodać gruszkę pokrojoną w ćwiartki i plastry pomarańczy, piec kolejne 30 minut już bez przykrycia. Po tym czasie przygotować sos dodając zaklepkę. Gotowe podawać z ciepłymi pyzami lub ziemniakami oraz modrą kapustą. Smacznego
TrufelkowoFilet z indyka to delikatny kawałek mięsa. Doskonały i dietetyczny. Filet z indyka jest idealny dla dzieci i osób dbających o linię. Pierś z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody, tłuczonymi lub ryżem. Składniki: 1 pierś z indyka (najlepiej ze skórą) 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 łyżka soli(...)blachę, którą owijamy folią aluminiową. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni). Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż się skórka zarumieni. Przed podaniem najlepiej odczekać kilka minut. Następnie kroimy w plastry. Do tego przygotowujemy tłuczone ziemniaki i ulubione warzywa i podajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSezon na dynie,więc czas zupy dyniowej z ziemniakami nastał. Połączenie słodkiej pieczonej dyni i pikantnym chorizo brzmi bardzo interesujące. Okazało się całkiem fajne połączenie smaków. Chorizo gra pierwsze skrzypce ,oraz miły subtelny smak dyni. Uzupełnieniem smaku jest świeżo posiekana kolendra posypana na wierzchu.I już można się rozkoszować wspaniałą zupą . Składniki 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)Piekarnik nagrzać do 180C.W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, polaną odrobiną oliwą z oliwek.Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni). Zblendować . Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do miękkości. Dodać czosnek i smażyć
w mojej kuchninagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką i brokułami lub z lekką surówką z tego przepisu . Mięso po wyłożeniu na talerz możemy polać sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia Patilodówce bulwy fenkułu :) Filety z łososia pieczone z dodatkiem kopra włoskiego i pomidorków są przepyszne i proste do zrobienia. Warzywa po upieczeniu nabierają słodkiego smaku. I to takie dwa w jednym - bo jarzyna oraz białko robią się w jednym naczyniu. Do tego wystarczy ugotować pełnoziarnisty ryż, kaszę czy ziemniaki i obiad gotowy. Składniki /na 4 porcje: 1 duża(...)cytryny i natki. Wstaw naczynie do piekarnika na ok. 15 minut, aż łosoś będzie upieczony. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczonego łososia podawaj z pieczonym koprem i pomidorkami oraz ugotowanym ryżem. Wariacje: Zamiast łososia możesz użyć pstrąga łososiowego, a zamiast ryżu kaszę lub ziemniaki. Sobota - Piersi z kurczaka a'la Gaston
Chilli Czosnek i Oliwapyszności. Na pikniku szczególnie sprawdzi się hit mojego bloga, czyli mini frittaty pieczone w foremkach na muffinki . Upieczcie je w papierowych papilotkach, wtedy nie będziecie mieć problemów z ich transportem i konsumpcją w plenerze. Polecam Wam też kolorową tortillę z piekarnika (z ziemniakami i kolorowymi paprykami), ponieważ nie jest tłusta, jak te smażone. Możecie ją pokroić w kwadraty(...)sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę z ciecierzycy , a także sałatkę z pieczonymi warzywami , w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką
Chilli Czosnek i Oliwapokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej(...)piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Smacznego
karmelowypiekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 4 golonki z indyka 1 szklanka piwa 1/2 szklanki octu winnego 2 jabłka 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka czubricy czerwonej warzywa: 2 buraki małe 3 marchewki 3 ziemniaki(...)piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem. Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę. Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut
wesoła kuchniajajko wsypujemy amarantusa dodajemy pokrojony drobniutko czosnek oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę wraz z tartym ziemniakiem. Przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Foremkę smarujemy oliwom posypujemy płatkami, wykładamy wyrobioną mięsną masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy 1 godzinę. Pieczeń można podać na gorąco do obiadu oraz na zimno do kanapek. Smacznego
kgwjanczewoświeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Obrane ziemniaki gotujemy na pół miękko. Studzimy pod zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem
OstryKęsWspaniałe danie, które nie dość że robi się samo, to jeszcze niesamowicie pachnie i cudownie smakuje. Ja przygotowałam kurczaka, wstawiłam do piekarnika i wyszłam
Sto kolorów kuchniPolecam Wam kurczaka pieczonego w piekarniku i nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka(...)spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie w 180 stopniach. Piec około 1.5 h . W razie gdy kurczak zbyt mocno się przypala nakryć folią aluminiową. kurczak pieczony nadziewany jabłkami
O kuchni z uczuciemmięsny wypiek jest jedną z lepszych propozycji mięsa na ciepło do obiadu lub wędlinę na kanapki. Ilość i kompozycję przypraw dostosujecie do własnych smaków. Schab pieczony zawsze wyjdzie smaczniejszy, bo własny! Schab pieczony SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu bez kości 2 łyżeczki majeranku pieprz, sól szczypta tymianku 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę opcja: sznurek do obwiązania mięsa(...)każdej strony na rozgrzanym oleju. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mięso układam w naczyniu, niczym nie przykrywam. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 65 minut. Jeśli wybieram schab na kanapki to całkowicie studzę, następnie kroję. Jeśli do obiadu – podaję gorący polany sosem z dodatkiem ziemniaków i surówki. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprostu wsuwa się je do piekarnika i wyciąga po godzince , czy dwóch ..ot cała filozofia Polecam , szczególnie że z mięsa z łopatki czasami trudno coś fajnego wykombinować , mimo iż jest pyszne . Składniki : 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek 1 czerwona papryka , grubościenna 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego 4-5 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 10 plasterków boczku(...)cieniutkie plasterki . Cukinię także skrawamy na plastry jednak bez obierania . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i również traktujemy mandoliną . W blaszce do pieczenia lub foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników . Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą
Ogrodnik w podróżyszklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie
Kolizje Smaków