Bardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać(...)Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna KuchniaChyba nie znam bardziej tradycyjnej zupy jak ziemniaczana. W moich rejonach (Podkarpacie) mówiło się zawsze na nią kartoflanka. Pyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 pory 1 pęczek natki pietruszki 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę
Tradycyjna Kuchniapolskich. Mi ten smak kojarzy się z dzieciństwem, dlatego przyrządzam go według receptury mojej mamy. Składniki: 1 pęczek włoszczyzny ½ kg żeberek 10 szt. suszonych grzybów 10 dag pęczaku 5 ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać jedną łyżkę masła i ugotować. Grzyby i żeberka włożyć do garnka, wlać(...)litry wody, posolić i gotować 20 minut. Do wywaru dodać włoszczyznę i ziemniaki i gotować następne 20 minut. Wrzucić ugotowany pęcak, przyprawić do smaku, włożyć 1 łyżkę masła i posypać koperkiem
Tradycyjna Kuchniarównież w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka Bazyli 3 ząbki czosnku 3 goździki sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę
Tradycyjna Kuchniakuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać(...)dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron
Tradycyjna KuchniaIdealna na coraz chłodniejsze nadchodzące dni.... Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego 1 ½ litra wody 1/3 szklanki suszonych grzybów 5 ziemniaków 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) sól do smaku pieprz ziołowy do smaku kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć i odstawić. Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem grzyby(...)gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Ugotować do miękkości, doprawić obficie pieprzem ziołowym i posypać natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaSmaczny krupnik z kaszą kukurydzianą. Składniki: ½ kg kości 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera 1 mały por ½ kg ziemniaków 3 łyżki kaszy kukurydzianej sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Kości zalać zimną wodą i ugotować rosół, następnie przecedzić. Włoszczyznę umyć, pokroić, zalać wywarem, dodać kaszę, posolić do smaku i ugotować. Następnie wrzucić obrane pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Przed
Tradycyjna KuchniaIdealna na chłodne dni- rozgrzewająca zupa warzywna z pyszną, pożywną i zdrową kaszą jaglaną Składniki: 4 szklanki bulionu (może być z kostki) 1 opakowanie mieszanki warzywnej (mrożonej) 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie: Do wrzącego bulionu(...)wrzucić mrożone warzywa i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować przez 10 minut, następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować powoli przez następne 10 minut. Przyprawić zupę do smaku, dodać koncentrat, wsypać starty żółty ser i posypać natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaZupa jaką lubię- czyli wieloskładnikowa i pożywna. Polecam! Składniki ½ główki kapusty białej 2 cebule 5 ziemniaków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 kg cienkich kiełbasek sól do smaku pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę z przyprawami
Tradycyjna KuchniaSmaczne, proste i tanie ! :) Składniki: 2 kg ziemniaków, 3 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 cebule, 1 łyżka masła, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól do smaku, pieprz do smaku, mąka do panierki. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc bardzo dokładnie. Następnie dobrze ostudzić, wbić jajka, dodać śmietanę, natkę pietruszki, posiekaną i usmażoną na maśle cebulę oraz
Tradycyjna KuchniaPieczone babki nie muszą być wyłącznie na słodko. U mnie dziś w wersji ziemniaczanej. Składniki: 40 dag ziemniaków, 2 jaka, 5 dag parmezanu, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 pęczek szczypiorku. Wykonanie: Ziemniaki ugotować, utłuc, ostudzić i utrzeć z połową masła, żółtkami i parmezanem. Przyprawić do smaku, dodać sztywno ubitą pianę
Tradycyjna KuchniaZdrowa, wiosenna i pyszna zupa kalarepowa. Składniki: ½ kg kalarepki, 1 pęczek włoszczyzny, 3 ziemniaki, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietanki 18 %, sól do smaku, cukier do smaku, natka pietruszki, koperek, 1 ½ litra wody. Wykonanie: Włoszczyznę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować z dodatkiem soli i przecedzić (warzywa użyć do sałatki) Kalarepki obrać, pokroić poddusić na maśle, zalać wywarem i gotować(...)koniec gotowanie wrzucić pokrojone ziemniaki i ugotować do miękkości, następnie zupę zmiksować. Śmietankę rozprowadzić w odrobinie gorącej zupy, połączyć z resztą, posypać zieleniną i doprawić w razie potrzeby
Tradycyjna Kuchniaeintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa, zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład. Składniki: 5 buraczków ćwikłowych, 1 por, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki), 1 łyżeczka kminku, 10 dag wędzonego boczku, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz(...)smaku, sok z cytryny do smaku, 1 liść laurowy. Wykonanie: Buraki, ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować z kminkiem i liściem laurowym, włożyć warzywa i gotować przez 15 minut, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojony boczek i gotować jeszcze 10 minut. Jogurt posolić, wymieszać sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Eintopf rozlać
Tradycyjna KuchniaMłode ziemniaczki dostępne już w sklepach i obowiązkowo musiały być placki ziemniaczane... 1 kg ziemniaków 2 jajka sól, pieprz majeranek odrobina proszku do pieczenia 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieobżarstwie czas na coś lżejszego, z racji tego że sąsiedzi ukochali mnie górą szpinaku postanowiłam go utopić. Składniki: około 1 kg szpinaku 3 pęczki botwiny 2 bataty lub zwykłe ziemniaki 2 marchewki 100 g suchej zielonej soczewicy Przygotowanie: Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, odcinamy główki buraczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy to wszystko
greenscarf