ziemniak - 9653 przepisów (strona:286/644)

Zimowy Grillowany Camembert 191

zachciało nam się czegoś szybkiego w wykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek  Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem tymiankiem i solą

MarciochaKucharzy
Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami 170

Zupa o najbardziej intensywnym kolorze:D  może ona obudzi wiosnę !! Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300 ml śmietany 12% mięso mielone cebula sól, pieprz, ostra papryczka  bułka tarta, jajko Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając

MarciochaKucharzy
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 146

razem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka(...)śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.    Grzyby umyć szybko i sprawnie

MarciochaKucharzy
Szczawiowa z jajkiem 163

duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła 50 ml śmietany 18% 4 młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem ze szczawiem(...)Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w kosteczkę a następnie  śmietanę. Zagotować ciągle mieszając. Podawać z z jajkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Szparagowa Zupa krem ze smażonymi krewetkami 180

Ostatnia tegoroczna dostawa szparagów od Sadzików zużyta:D Szparagowa zupa krem ze smażonymi krewetkami SKŁADNIKI: 2 pęczki szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić na chwilę

MarciochaKucharzy
Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym 234

Miała być zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym  SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 1 jajko 2 piersi z kurczaka pieczarki 400ml śmietany 12% sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka  Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto

MarciochaKucharzy
Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami 141

Zielono mi... Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł 2 małe ziemniaki mała śmietana 18% serek topiony 2 jajka migdały sól, pieprz, łyżeczka octu, pietruszka, suszona włoszczyzna, masło Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem. Migdały uprażyć

MarciochaKucharzy
Kapuśniak 164

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku. Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut. Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień

MarciochaKucharzy
Łosoś na parze czy dorsz w migdałach ? 150

rybę na swój sposób, dlatego tym razem robimy podwójne menu. Łosoś gotowany na parze z włoszczyzną oraz dorsz smażony w migdałach SKŁADNIKI: 2 dzwonki łososia 2 filety z dorsza ziemniaki pieczone z masłem i rozmarynem szpinak w śmietanie sol, pieprz,czosnek, jajko, mąka, migdały, włoszczyzna Oba filety należy oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym, następnie oprószyć(...)mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w płatkach migdałów. i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru panierki z migdałów. Obie ryby podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami z masłem, rozmarynem i czosnkiem Smacznego

MarciochaKucharzy
POUTINE Kanadyjski fast-food 184

knysze, pity, zapiekanki, tosty   Danie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym kraju. SKŁADNIKI:   ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki  ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się)  sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych) sól, olej Umyte ziemniaki

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 156

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI:  0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić.  Na sam koniec dodać

MarciochaKucharzy
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 176

tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz   lubczyk, słodko papryka  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego szponder wołowy kiełbasa wędzona(...)garnka wlać wodę, umieścić w niej szponder wołowy, postawić na wolnym ogniu, przez minimum 30 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić

MarciochaKucharzy
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 128

klimacie wiosennego menu  Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy na przez około 10 minut(...)Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie .  Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć  do  prostokątnej formy.  Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy

MarciochaKucharzy
Nowalijkowy obiadek 153

Uwielbiam Uwielbiam Uwielbiam  Mogłabym jeść szparagi młode ziemniaczki i wszystkie inne młode warzywka przez cały rok:) Nowalijkowy obiadek SKŁADNIKI: 1kg młody ziemniaków polskich 1 pęczek białych szparagów 1 kalafior 2 jajka koperek masło, bułka tarta, sól, pieprz, cukier Ziemniaczki oskrobać (przestępstwem jest obieranie młodych ziemniaków). Gotować w osolonej wodzie. Kalafiora podzielić na różyczki, szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki

MarciochaKucharzy
Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem 166

Takie obiady tylko w Polsce:) Najlepsze! Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem SKŁADNIKI: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 kg bobu masło bułka tarta sól, cukier koperek Ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę oczyścić i również ugotować w osolonej wodzie. Podobnie bób, z tą różnicą, że do wody warto wsypać pół

MarciochaKucharzy