ziemniak - 9653 przepisów (strona:292/644)

Krem z dyni i ziemniaków 292

dyni pokrojonej w kostkę 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru (mniej więcej 2 na 1 cm) 2 papryczki ostre (czuszka) niewielką ilość anyżu gwiazdkowego (ok. 1/5 owocu) łyżeczka ziarnistego pieprzu sól do smaku Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulkę, dodać ząbki czosnku(...)całości oraz wszystkie przyprawy. Podsmażyć, po czym dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię, ziemniaki. Delikatnie podsmażyć i zalać wodą tak by przykryć warzywa. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego ! ;) Kategoria: Dania wegetariańskie , Zupy

kuchcikownia
Pieczone bataty z masłem orzechowym i bakaliami. Pyyyycha! 157

migdałów (nie polecam masła z orzechów arachidowych - działa pleśniotwórczo) 2 garście rodzynek ·       Rozgrzej piekarnik do 200 °C, blachę do pieczenia wyłóż papierem. ·         Ziemniaki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój wzdłuż na równe połówki. Ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 min. lub 1 godz. , w zależności od wielkości batatów(...)każdą połówkę nakładamy po łyżce kremowego masła, które delikatnie rozsmarowujemy. Posypujemy rodzynkami. ·        Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170 °C, wkładamy ziemniaki ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 5-7 min. ·        Gorące   łódki   przekładamy ostrożnie na talerzyki i, czekając aż lekko przestygną, przygotowujemy się na istne szaleństwo! Zagłębiamy

Roślinna - blog wegański
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 165

Danie, które wygląda, jakby kosztowało mnóstwo pracy, a w rzeczywistości jest niezwykle proste w wykonaniu, to satysfakcjonująca sprawa. Purée ze słodkich ziemniaków warto przygotować sobie zawczasu, a i ono nie wymaga większego zachodu. Myślę, że ze zrobieniem tych klusek poradzi sobie nawet początkujący kucharz, do tego wystarczy tylko pokroić warzywa, poddusić z dodatkiem aromatycznych przypraw i już! Pyszne i sycące(...)pieprz do smaku Przygotuj purée: Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty umyj, obierz, pokrój w kostkę. Piecz ok. 30-40 min, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż do kielicha blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę. Z podanej ilości powinno się uzyskać ok. 2 szklanek purée. W dużym garnku zagotuj wodę

Roślinna - blog wegański
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 209

Polecam! Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej(...)miodu 1 łyżeczka cynamonu 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść cebulę, czosnek i słodkie ziemniaki. Ułóż na nich kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszaj

karmelowy
Domowe frytki z piekarnika 282

Składniki : 1 kg ziemniaków sól 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru Przygotowanie : Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną grubość Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 min. Po tym czasie wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz je na sitku, a następnie dokładnie osusz

Proste Potrawy
Krem z kurek 180

Produkty: 500 g kurek 1 litr bulionu (poświęćcie parę godzin na zrobienie bulionu! zróbcie gar i zamroźcie - absolutnie nie używajcie kostek!) 1 duża cebula 2 marchewki pietruszka 2 większe ziemniaki 2 łyżki masła  śmietana sól, pieprz Marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do lekko gotującego się bulionu dodać podsmażoną marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. W tym samym czasie(...)podsmażyć na maśle cebulę i kurki. Dodać do bulionu cebulę z kurkami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić doprawiając pieprzem i solą wedle uznania, a po przestudzeniu całość zmiksować blenderem. Podawać samą lub z grzankami i z kleksem śmietany. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa cebulowa 162

białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew  5 łyżek masła 4 łyżki oliwy  ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku z oliwą. W tym czasie cebulę kroimy na drobne pióra. Gdy oliwa nabierze odpowiedniej temperatury, do garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym(...)grubych oczkach i zalewamy całość wywarem wołowym. Jeśli ktoś woli, żeby zupa była pożywniejsza, to na tym etapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem kukurydziany z mlekiem kokosowym 153

kolby kukurydzy (po sezonie można użyć odsączonej kukurydzy z puszki -  2 szklanki) 500 ml wywaru, bulionu lub wody (użyłam wody) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki curry sól, pieprz Kukurydzę obrać(...)przyrumienią. Dodać ziarna kukurydzy i mieszając smażyć około 3 minuty - aż kukurydza się zarumieni. Dodać kurkumę, paprykę w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać bulion lub wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Wyłączyć i bardzo

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 201

groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu 199

Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików i zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny(...)minut. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem. Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Ja polecam upiec pyszne ciasto cynamonowe :) The post Domowy

Moja Delicja
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 152

awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe(...)cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać jako dodatek do obiadów, np. do „ Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem „ .   The post Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 164

czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz. Składniki: (8 porcji) 1 duży kalafior lub 2 mniejsze (ok. 1,2 kg) 1 duży ziemniak (250 g) 2 małe cebule lub 1 duża 25 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego(...)sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu

Moja Delicja
Zupa marchewkowa 172

Aromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku. Składniki - 400 g marchewki - 200 g ziemniaków - 100 g selera - masło - 2 jabłka - starta skórka i sok z ½ pomarańczy - 2 ząbki czosnku - 2 duże cebule - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki, marchew, seler i jabłka pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na maśle aż się zezłoci. Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę

Świat Smaku
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 226

godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska(...)Upieczone faszerowane skrzydełka podajemy wraz z sosem. Możemy podać do nich także dowolną kaszę. Jeśli jej nie lubicie – wstawcie razem ze skrzydełkami obtoczone w oleju i przyprawach cząstki ziemniaków. Skrzydełka można przygotować i nafaszerować dzień wcześniej, a upiec dopiero na drugi dzień. Post Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku