ziemniak - 9653 przepisów (strona:283/644)

Zupa z pora 140

delikatny smak na długo pozostanie w pamięci. Składniki 50 dag porów 5 dag masła 1,5 l rosołu zrobionego z kostek rosołowych 2 grube parówki 3-4 ziemniaki 0,5 szkl. śmietany 18 proc. 1-2 łyżeczki mąki vegeta bądź kucharek Sposób Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić, podsmażyć na maśle, następnie zalać gorącym wywarem z kostek(...)rosołowych, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone parówki, całość doprawić kucharkiem. Gotować do miękkości. Gotową zupę zagęścić śmietaną wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki

Kuchenne aromaty
Sos myśliwski 198

myśliwski jest idealnym wyborem dla ziemniaków, jego składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobań smakoszy. Można dołożyć grzyby, zastąpić kiełbasę boczkiem wędzonym , słowem kombinujcie do woli, a ja życzę smacznego:) Składniki 2-3 cebule  1 parka kiełbasy ogórki słodko- kwaśne 1 łyżka masła 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego  2 kostki rosołowe  mąka na zasmażkę Sposób Cebulę kroimy(...)całość cały czas mieszając zalewamy wywarem zrobionym z 2 kostek rosołowych rozpuszczonych w 0,5 l gorącej wody. Ogórki oraz kiełbasę kroimy w kostkę, dokładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami

Kuchenne aromaty
Zupa ogórkowa 178

tylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną

Kuchenne aromaty
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 147

Sposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób  Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli(...)mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia

Kuchenne aromaty
Zupa krem z białych szparagów z chipsem z szynki parmeńskiej, główkami szparagów, serem brie oraz natką pietruszki 132

Składniki: pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy

Mango Papaja
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 112

krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy

Szefowa kuchni
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 165

Składniki: 3 skrzydełka 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa

Kuchnia domowa Ani
Zupa fasolowa Florki 119

Syta, bardzo aromatyczna, pożywna - tak najprościej można ją opisać. Po prostu mniam! Składniki: - 30cm wędzonych żeberek - koncentrat pomidorowy - włoszczyzna (może być w słupkach mrożona) - puszka czerwonej fasoli konserwowej - 4 ziemniaki - przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa dla smaku W 3 litrach wody gotujemy wędzone żeberka, ok. 30 minut, dodajemy włoszczyznę, gotujemy ok 15 minut. Dodajemy całą  fasolkę(...)puszki wraz z miąższem oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, gotujemy przez chwilę i gotowe

upichcona
Klasyczna zapiekana zupa cebuLOVA 116

Składniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy

upichcona
Sposób na szybkie tarcie ziemniaków 268

dziś na obiad placek ziemniaczany z ziołami na wiejskiej słonince i klasycznym czerwonym pesto z pomidorów. Sposób na szybkie tarcie ziemniaków - idealnie sprawdza się maszynka do mielenia mięsa

upichcona
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 163

Składniki: (na blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę

upichcona
Potrawka z rekina, łososia i owoców morza 159

spędzić całego dnia w kuchni ;) Suma summarum wyszła potrawka, i to nie byle jaka! Mięsna, syta aczkolwiek lekka, a dzięki szczypiorkowi zyskała na dodatkowej intensywnej świeżości. Składniki: - 2 ziemniaki - mieszanka z rekinem i łososiem (Sklep Biedronka, 400g w cenie 9,99PLN) - 1 szklanka bulionu drobiowego lub z kostki rosołowej - pęczek szczypiorku - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - makaron Vega z pomidorami (Lubella(...)świderki nr 22) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rozgrzanego oliwą garnka, dorzucamy pokrojone w paski 3 ząbki czosnku. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy szklanką bulionu drobiowego. Wrzucamy mieszankę rybną. Dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, gotujemy 5 minut. Na koniec dodajemy 2 garście makaronu i gotujemy całość do miękkości świderek

upichcona
Sałatka z nachos 206

Chciałaby Wam zaproponować sałatkę  nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie

Kuchnia Pełna Pasji
Pieczony Burak z Pomarańczami 219

kuchni, poważnie. Używam codziennie, mało tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem(...)potrawy najlepiej mi się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna,  masa do  wafli, wczorajszy krem do karpatki, duszenie buraka, ziemniaki, mleko, karmel :) Jestem zadowolona bardzo, a dziecku mojemu spodobał się design, że z zewnątrz jest matowy grafitowy, a w środku granit, mi tez się to podoba

Blondynka Gotuje
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 132

mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych  ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy(...)bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania