potrafi sobie odmówić, więc neutralizuje to kaszą jaglaną :) Składniki pół szklanki kaszy jaglanej opłukanej gorącą wodą 8 średniej wielkości ogórków kiszonych (można więcej) 2 nieduże ziemniaki pokrojone w kostkę 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana opcjonalnie - 1 marchewka i 1 mała pietruszka starte na tarce lub pokrojone w cienkie słupki woda lub wywar mięsny - ok. 2,5 litra(...)gorącą wodą kaszę jaglaną zalać 3 - 4 szklankami wrzątku i gotować ok 40 minut na niewielkim ogniu (powinna być bardzo miękka). W wywarze lub wodzie ugotować do miękkości ziemniaki i posiekaną w kostkę cebulkę (można też dodać startą marchewkę i pietruszkę), a następnie dodać starte na tarce ogórki. Gotować aż ogórki będą miękkie. Dodać ulubione przyprawy Kaszę dokładnie zmiksować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest więc wariacją opartą na mojej wyobraźni smakowej. Wypróbować go nie mam jak, dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki 1 kg żeberek ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis Marynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek(...)później wykorzystać jako smarowidło do chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita. Uwaga - nie popijać w trakcie jedzenia, bo pożar w gardle macie zagwarantowany :P źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą. Żurek podany na talerzu Porcelana Bogucice Składniki: 1,5 litra wody 1 mniejsza marchewka kawałek pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki liść laurowy ale-raj 2 kulki ziela angielskiego ale-raj 0,5 litra zakwasu na żur klik sól, pieprz, majeranek Na każdy talerz 1 jajko ugotowane na twardo kilka plastrów(...)kiełbasy Przygotowanie: Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości białą kiełbasę
Ala piecze i gotujesmakował z jajkiem ugotowanym na twardo, pieczonymi ziemniakami (z lubczykiem i majerankiem), wędzonym tofu i wędzonym twarogiem (z Lidla). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe lubczyk, majeranek ok. 250 ml zakwasu żytniego sól, pieprz szczypta wędzonej papryki Zagotuj około 2 litry wody, dodaj pokrojone w większe(...)dodaj zakwas i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną paprykę (i wyłów warzywa). Przed podaniem możesz dodać wędzony twaróg, jajko i pieczone ziemniaki. Przepis dodaję do akcji: Thriller z Gillian Anderson w roli głównej. Dobry scenariusz i aktorstwo to największe zalety Fall (2013 -, Allan Cubitt). Akcja dzieje się
Qlinarnie i Qlinarnieziela angielskie 4 ząbki czosnku 1 opalona duża cebula 1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce 1/2 szklanki kaszy perłowej 1 łyżka suszonego majeranku kilka liści czosnku niedźwiedziego ziemniaki ugotowane w mundurkach (ilość wg uznania) sól, pieprz, cukier do smaku Do garnka wlewamy 1 l wywaru z włoszczyzny, dodajemy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz opaloną cebulkę. Gdy bulion(...)wlewamy zakwas. I gotujemy przez 5 minut. Dodajemy majeranek, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Żurek podajemy z ziemniakami ugotowanymi w łupinach
Bon Appetit Małgorzatyproblem z tym tarciem....no ale niestety tego nie przeskoczymy. Czasami warto się poświęcić, bo przecież codziennie placków ziemniaczanych nie jemy. 'placki ziemniaczane' Składniki (na ok.20szt placuszków): - 5 dużych ziemniaków - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 jajko - 1 cebula - S&P - olej rzepakowy Ziemniaki i cebulę obrać. Zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę, jajko i sól i pieprz. Dokładnie
CookYourselflinolenowego, które obniżają poziom cholesterolu) spożywanie komosy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. JAK PODAWAĆ KOMOSĘ? Może być wykorzystywana jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych - jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań(...)PODAWAĆ NASIONA CHIA? Można je używać jako dodatek zagęszczający do sosów i zup, puddingów, a także tworzyć z ich użyciem odżywcze koktajle. Może być świetnym uzupełnieniem potraw z ziemniaków, sałatek, musli i warzyw. Natomiast zmielone nasiona posłużą jako składnik do produkcji... pieczywa domowego wypieku. NASIONA CHIA --> DO KUPIENIA TUTAJ 5. BABKA PŁESZNIK - PSYLLIUM
Katsuumidroga młodzieży polifenoli i flawonoidów walczących z wolnymi rodnikami. Dziś natomiast zrobiłam tłuściutką z majonezem :-) Składniki: 3 marchewki pół selera pół pora 2 pietruszki 4 ziemniaki garść zielonych oliwek puszka kukurydzy 4 ugotowane na twardo jajka 2 pełne łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie oczyścić(...)obierać. Ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler. Po przestygnięciu pokroić w kostkę, wielkość według uznania. Pokroić również jajka, oliwki i ogórki. Wymieszać dodać majonez, sól, pieprz. Podawać z różnego rodzaju wędlinami
pieprzny smaczekśmietany, niestety popsuł jej trochę smak, na drugi dzień naprawiłam już wszystko dodatkiem kwaśnej śmietany). Inspiracją był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól(...)masło (lub rozgrzać oliwę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości, następnie dodać obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, zamieszać. Zalać bulionem, dorzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i korzenie chrzanu, gotować ok.15 minut. Zdjąć z palnika, zblendować całość na gładki krem. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie zamieszać, mieszając wlać do zupy i dokładnie rozprowadzić
Smaczne Zdrowekawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina 700 ml bulionu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w spora kostkę 1 ząbek czosnku ew. pół kwaśnego jabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku(...)podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy
Dzieje kuchennej WiewiórySPOŁEM - dziękujemy. A Was zapraszamy na pyszną sałatkę :) Jarzynowa polanka z pieczarkami SKŁADNIKI: (na 2-3 polanki) 2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz natka pietruszki pieczarki marynowane – małe PRZYGOTOWANIE(...)Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy marynowane pieczarki do góry nogami, oprószamy posiekaną natką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwymiarze będącym ponad skąpymi i restrykcyjnymi daniami dyktowanymi zmieniającą się modą. Choć brak jej dostojeństwa, nie wydaje mi się, aby miała się czego wstydzić. Składniki: 4 średnie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki 1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki(...)szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę. Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój w drobną kosteczkę, oprósz solą kala namak i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 min. Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki
Roślinna - blog wegańskikilo udźca z indyka - 6 małych marchewek - 2-3 małe pietruszki -kawałek selera - 4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oleju z awokado - 6-8 średnich ziemniaków - 2 duże cebule - 5 liści laurowych - 6-8 kulek ziela angielskiego - łyżeczka soli, papryki ostrej, słodkiej, majeranku, curry, pieprzu czarnego lub ulubionych przypraw do mięs Warzywa obierz, umyj, pokrój cebulę. Ułóż w naczyniu(...)Ziemniaki możesz ugotować osobno lub piec z w/w warzywami. Dołóż liścia laurowego, posyp zmielonym zielem angielskim. Z pozostałych przypraw zrób mieszankę. Mięso oczyść , umyj i osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką ziół. Poukładaj indyka na warzywach. Polej olejem z awokado. Znosi on wysokie temperatury nie tracąc walorów odżywczych. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i piecz w 200° termo obieg przez
Pasje Jolkiostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian. Składniki: pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie słoiczek chrzanu 100 ml śmietany kremówki łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki
wyzwania kuchenneskładniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g pietruszki 100 g pora 1 pęczek szczypiorku 1 słoik majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz wykonanie: Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli(...)gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie dostatecznie miękka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Marchew, ziemniaki,selera i pietruszkę szorujemy, wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem dodajemy 1/2 łyżki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Szczypiorek
Domowy Smak Jedzenia