ziemniaczki - 3857 przepisów (strona:139/258)

STAROMODNY GULASZ 223

miękkości. Jeśli sos będzie za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia lub zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą

cool and minty
BITKI WOŁOWE 222

podania. Będzie idealne na obiadokolację po pracy lub na bardziej uroczysty obiad w gronie rodziny lub znajomych. Jako dodatek sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, czy pęczak. Świetne będą też ziemniaczki lub po prostu pieczywo.  Jeśli mimo oprószenia płatów mięsa mąką, gotowy sos będzie się zbyt rzadki, możecie zagęścić go poprzez kilkuminutowe gotowanie bez przykrycia (w celu odparowania części płynów

cool and minty
POTRAWKA Z KURCZAKA 219

sosu. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem

cool and minty
ZUPA BOTWINKOWA 164

Sezonowa zupa z botwinki, młodych ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku. Przygotowanie jej nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI / 4 porcje

cool and minty
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 164

świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty

cool and minty
ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM 187

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu sezonowa zupka z zielonych szparagów, młodych ziemniaczków i pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka. Zabielana śmietaną, podana z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny.  Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie

cool and minty
Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym. 502

resztę posiekanego koperku i gotujemy około 1/2 godz. wyjmujemy zraziki, do sosu wlewamy śmietankę 18% z łyżką mąki i zaklepujemy sos, obiad gotowy-podajemy z kaszą jęczmienną lub młodymi ziemniaczkami

Kuchnia Beaty
Jajecznica z ziemniakami 179

jajecznicę znalazłam w książce "Olives, Lemons and Za'atar".  Składniki :  1 średnia biała cebula drobno posiekana 1 duża zielone papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie) 3-4 młode ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki 6 jajek 0,5-0,75 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (ja ucieram je w moździerzu) duża szczypta gałki muszkatołowej sól

Codzienne Gotowanie
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 247

chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina. Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie „ Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki

Moja Delicja
Ziemniaki smażone 114

Młode ziemniaczki usmażone...a do tego zsiadłe mleko..i nic więcej nie potrzeba.. ziemniaki  cebula  sól, pieprz koperek Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.Usmażyć , doprawić, pod koniec dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Sałata parzona 160

Jedliście kiedyś chłodnik z sałaty? To mój smak dzieciństwa i szczerze od nikogo nie słyszałam, żeby próbował takiej zupy. Uwierzcie mi - jest pyszna. Ja podaję ją z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Składniki: główka sałaty 2 litry wody 2 łyżki octu pół łyżeczki soli 330 ml śmietana 18% 2 żółtka pęczek szczypiorku pęczek koperku czubata łyżka smalcu Sposób przygotowania: Wodę zagotować

Cukiernia Pychotki
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 188

minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz zmiksuj go. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować razem przez kilka minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans 175

rumianą i chrupiącą skórkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy delikatnie na oleju posiekane czerwone chilli z czosnkiem i przed samym podaniem polewamy tym aromatycznym i pysznym olejem na ziemniaczki wymieszane z fasolką. Użyłam fasolki typu mamut, jednak każda inna, żółta czy zielona też sprawdzi się doskonale. Szybki i pyszny dodatek, polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki

karmelowy
Chłodnik z pieczonych buraków 202

nadają się stare czerwone buraki. Wystarczy tylko je upiec i połączyć z maślanką i kefirem. Taki chłodnik można zajadać sam w upalne dni ale świetnie smakuje też z ugotowanymi ziemniaczkami. składniki: 500 g pieczonych czerwonych buraków 1,5 l maślanki lub kefiru 1 świeży długi ogórek mały pęczek szczypioru pęczek koperku sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku Upieczone czerwone buraczki

Monia miesza i gotuje