ziemniaczki - 3857 przepisów (strona:143/258)

ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 170

Pożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz

cool and minty
STAROMODNY GULASZ 193

miękkości. Jeśli sos będzie za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia lub zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą

cool and minty
BITKI WOŁOWE 199

podania. Będzie idealne na obiadokolację po pracy lub na bardziej uroczysty obiad w gronie rodziny lub znajomych. Jako dodatek sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, czy pęczak. Świetne będą też ziemniaczki lub po prostu pieczywo.  Jeśli mimo oprószenia płatów mięsa mąką, gotowy sos będzie się zbyt rzadki, możecie zagęścić go poprzez kilkuminutowe gotowanie bez przykrycia (w celu odparowania części płynów

cool and minty
POTRAWKA Z KURCZAKA 196

sosu. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem

cool and minty
ZUPA BOTWINKOWA 146

Sezonowa zupa z botwinki, młodych ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku. Przygotowanie jej nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI / 4 porcje

cool and minty
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 143

świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty

cool and minty
ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM 163

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu sezonowa zupka z zielonych szparagów, młodych ziemniaczków i pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka. Zabielana śmietaną, podana z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny.  Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie

cool and minty
Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym. 479

resztę posiekanego koperku i gotujemy około 1/2 godz. wyjmujemy zraziki, do sosu wlewamy śmietankę 18% z łyżką mąki i zaklepujemy sos, obiad gotowy-podajemy z kaszą jęczmienną lub młodymi ziemniaczkami

Kuchnia Beaty
Chłodnik z botwinki z jajkiem 186

szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem. Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Jajecznica z ziemniakami 157

jajecznicę znalazłam w książce "Olives, Lemons and Za'atar".  Składniki :  1 średnia biała cebula drobno posiekana 1 duża zielone papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie) 3-4 młode ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki 6 jajek 0,5-0,75 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (ja ucieram je w moździerzu) duża szczypta gałki muszkatołowej sól

Codzienne Gotowanie
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 226

chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina. Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie „ Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki

Moja Delicja
Ziemniaki smażone 98

Młode ziemniaczki usmażone...a do tego zsiadłe mleko..i nic więcej nie potrzeba.. ziemniaki  cebula  sól, pieprz koperek Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.Usmażyć , doprawić, pod koniec dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Sałata parzona 146

Jedliście kiedyś chłodnik z sałaty? To mój smak dzieciństwa i szczerze od nikogo nie słyszałam, żeby próbował takiej zupy. Uwierzcie mi - jest pyszna. Ja podaję ją z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Składniki: główka sałaty 2 litry wody 2 łyżki octu pół łyżeczki soli 330 ml śmietana 18% 2 żółtka pęczek szczypiorku pęczek koperku czubata łyżka smalcu Sposób przygotowania: Wodę zagotować

Cukiernia Pychotki
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 169

minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz zmiksuj go. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować razem przez kilka minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania