Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami
VioletoweKucharzenieTrwa szał na przetwory więc robię póki mam chęć.Dziś marynowane buraczki idealne do zupy lub jako dodatek do ziemniaczków:) Składniki: buraczki starte 5 kg szklanka octu 10% w łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów o’Sole ksylitol 1 szklanka Krok 1 Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka.Gotujemy do miękkości. Krok
Różowa kuchniaupieczeniu, po chwili odwinęłam folię i wyjęłam polędwicę. Pokroiłam w plastry i podałam na półmisku. Taka polędwica doskonale smakuje na elegancki obiad, podana na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami. Świetnie sprawdzi się podana na zimno. Ale wówczas po wyjęciu z piekarnika i po wystudzeniu, nie należy wyjmować jej z folii. Najlepiej włożyć ją do lodówki i po całkowitym wystudzeniu można pokroić
Kuchnia u Krysilodówce. Potem dodawać do makaronów, sosów, placków, jajecznicy.., tak naprawdę na co macie ochotę i do jakiego Waszego dania pasują. My uwielbiamy sezonowy prosty i tani obiad: młode ziemniaczki z koperkiem i domowy sos grzybowy przygotowany z leśnych własnych zbiorów. Wiem, że jest mnóstwo przepisów na sos grzybowy. I choć uwielbiam przyprawy, dziś swój sos grzybowy potraktuję wyjątkowo inaczej - tylko
Zasmakuj Kuchnizabielaną i podaję ją z jajkiem. Dla odmiany przygotowałam szczawiową w trochę inny sposób. Zabieloną zupkę zmiksowałam blenderem dzięki temu uzyskałam jednolity zielony kolor i podałam z okraszonymi tłuczonymi ziemniaczkami. W ten sposób zwykła szczawiowa zyskała nowy apetyczny wygląd. składniki: ok 2 l bulionu ok 250 g szczawiu sól 6 łyżek śmietany 3 łyżki mąki pszennej
Monia miesza i gotujepyszne, z nutą babcianych wspomnień koniecznie z maslanką, lub zsiadłym mlekiem. Tak właśnie jem w upalne dni i nikt mi wtedy nie wciśnie żadnych cudów bo dla mnie młode ziemniaczki od mamusi z ogródka właśnie nim jest ;-) Czytaj więcej
Pasja tworzeniadodajemy do ciasta. Również mieszamy. Wszystkie filety zanurzamy w cieście ( wkładamy pojedynczo ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron obtoczone w cieście filety. Ryba idealnie pasuje do ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty ( prezentowanej na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwySzybki i pyszny obiad potrzebny na dziś, ależ proszę bardzo, podano do stołu. Szybki dressing do sałaty, w tym czasie schab się grilluje i młode ziemniaczki się gotują i mamy to. Przekonałam do takiego obiadu?, no to gotujemy. Grillowany schab na ostro z chrupiącą sałatą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebatata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej
Moja Delicjachrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina. Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie „ Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki
Moja Delicjajest tylko mój, jestem nim zachwycona do granic możliwości. Dzisiaj znów mam dla Was zupę. Tym razem - zdecydowanie na obiad (no chyba, że ktoś tyle czekał na młode ziemniaczki, że ma ochotę je jeść nawet na deser). Przepis z Hjemmets bedste mad , nr 6/2016 zaintrygował mnie dodatkiem wędzonego sera i zachęcił rzodkiewkami, które w sezonie jem codziennie w ilościach naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego mleka, bo tak smakuje lato, cudowny czas! Zachęcam do wypróbowania również mojego przepisu na pieczone ziemniaki z cukinią i fasolką szparagową Smażone ziemniaki
Moja smaczna kuchnianaszło mnie, bo bardzo lubię, miałam cukinię , marchewkę , więc tym razem takie. Oprócz tego czosnek, cebulka i dużo natki pietruszki :-). Można jakiś sosik, ale u nas były buraczki i ziemniaczki. Ja dałam do placuszków jedną średnią cukinię i wyszło około 12 szt. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 1 średnia cukinia 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka natka pietruszki sól
kruche babeczkiDodatek do obiadu, który uwielbiam odkąd sięgam pamięcią. Zielona czy żółta… nieważne. Każda jest pyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego wystarczą młode ziemniaczki, jajko sadzone i obiad gotowy. Prosto i smacznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 450 g fasolki szparagowej 1 płaska łyżka cząbru 100 g masła
Oryginalny smak