Znacie Polaka, który nie lubiłby młodych pieczonych w całości ziemniaczków? Skropionych intensywnie aromatyczną oliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy
SMYKWKUCHNImiąższ w misce - proste. :) Gdy miąższ z wszystkich ziemniaków znajdzie się w misce, dodajemy mleko oraz masło i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolicie bardzo delikatne maślane ziemniaczki - dodajcie więcej masła. Następnie ziemniaki doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli wolicie wersję bardziej dietetyczną zamiast masła i mleka dodajcie ok. 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. :) Mizeria: 1 długi ogórek 1 opakowanie
Cooking Monsterpodanej ilości wychodzi ok 6-7 dość sporych kotletów. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by ładnie zbrązowiały. Świetnie smakują z ziemniaczkami, frytkami i surówką colesław - smacznego
Cooking Monsterżelazo, magnez, wapń i potas. Oprócz tego bogate są w witaminy: C, A , B1, B3 czy B6. Zawierają przeciwutleniacze i co najważniejsze - nie tuczą:D Ja te piękne ziemniaczki dostałam ostatnio w prezencie (dziękuję Kasiu!) i postanowiłam je dobrze spożytkować. Przeczesując internet w poszukiwaniu inspiracji na ich wykorzystanie wpadłam na ten ciekawy przepis. Smak sałatki przerósł całkowicie
Słodko-Słony Świat Ilonypietruszkę startą na wiórka i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania wywaru. Wyjmujemy mięsko( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i dodajemy jeszcze
Różowa kuchniatylko pojawi się w sklepach młoda kapusta od razu nabieram chęci na taki letni bigosik. Nie za ciężki, z dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Składniki: 1 kapusta biała 2 łyżki smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety
Cukiernia Pychotkisię z grillowymi daniami. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Słoik ogórków kiszonych koperek szczypiorek 4 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich także pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Mieszamy ze sobą majonez, jogurt, sól
Taste Therapysolą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez ok. 20-30 minut, doprawiamy do smaku, podajemy z młodymi ziemniaczkami
Apetyczna babeczkasobie ale również jako dodatek np. do grilla. Weganom proponuję wersję bez jaja :) Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 12 zielonych szparagów 15 małych, młodych ziemniaczków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 jajka ugotowane na miękko sos : 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu z agawy sól, pieprz, 4 posiekane
Dzieje kuchennej Wiewiórydziś na obiad?- zapytała Nina. – Chłodnik ogórkowy z pieczonymi ziemniaczkami. – Co to jest chłodnik? – Taka mizeria. – Nie lubię mizerii!!! -Przecież nigdy nie jadłaś, to skąd możesz wiedzieć? – Ale i tak nie lubię! Drodzy rodzice, znacie to? Regularnie przechodzę takie boje. Miśka niedługo skończy 7 lat i zależy mi na tym aby jadła
greenscarfAromatyczna dzięki kompozycji ziół i czosnku oraz ... bardzo soczysta. Dlaczego? Bo całą noc marynowałam je w oliwie i przyprawach z dodatkiem soku z cytryny. Polecam do ziemniaczków, frytek, ryżu, różnych kasz z dodatkiem surówek lub marchewki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny przyprawy wedle uznania: suszona natka pietruszki, majeranek
Zasmakuj Kuchnipodane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulę kroimy
e-PrzepisyKulinarnezrobić ją po swojemu, "na oko" i z dodatkowym składnikiem. Sałatka z młodych ziemniaków, z małosolnym i szczypiorkiem 500 g małych, młodych, ugotowanych ziemniaczków 1 słodkie jabłko np. Ligol 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem 2 ogórki małosolne sos: 2 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy łyżka syropu z agawy Ziemniaki kroimy na pół
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu na pracochłonne przyrządzanie obiadu, to bardzo chętnie robię fritattę z warzywami. Podaję ją w towarzystwie surówek lub pieczonych ziemniaczków :) 6 jajek 3 łyżki pasaaty pomidorowej dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku mały pęczek botwinki (użyłam same łodygi) kilka papryczek Padrón ok. 30 g koziego bundzu łyżka masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekane łodygi
Mienta blogkończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako dodatek do obiadu, więc myślę, że zgodziliby się z moja wersją ;) Dowolność dotyczy także wyboru pesto
Chilli Czosnek i Oliwa