smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwilę gotować i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami
Monia miesza i gotujeDziś proponuję danie z wątróbki.Najsmaczniejsza według mnie jest wątróbka drobiowa.Odpowiednio usmażona z cebulką i jabłkiem a do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty SKŁADNIKI ok.400g wątróbki drobiowej 3 cebule duże jabłko lub dwa mniejsze 1/2 szklanki mąki szklanka mleka sól,pieprz majeranek olej lub masło klarowane do smażenia WYKONANIE Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z włókien i żyłek wkładamy
Mała w garnku mieszamałym ogniu około 10 minut. Na koniec dorzucić usmażone piersi i jeszcze kilka minut poddusić. Można podać z ryżem tak jak ja, ale dobrze smakuje też z makaronem lub ziemniaczkami pokrojonymi w talarki. Pomidorki nie muszą być papryczkowe :) Ja akurat takie miałam. Można dodać dużego pomidora pokrojonego w kostkę
Agusiowe smakołykistołu w tym dwie małe dziewczynki i wcinaliśmy śledzie, cudne wspomnienia. Danie typowe dla mojego regionu, ziemi łódzkiej. Popróbujcie wraz ze mną śmietanowej zupy ze śledziami. a do tego ziemniaczki gotowane w łupinkach czyli obieranki. Pyszne danie, zachęcam wielbicieli śledzi do spróbowania. Potrzebne będą tutaj śledzie całe z beczki które maja mlecz. Potem się go rozciera z solą i cukrem
Moje Małe Czarowaniemożemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką , możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam! Dorsz cytrynowy Składniki na 2 porcje: 2 kawałki polędwicy z dorsza skórka otarta z cytryny łyżka oliwy przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma Wykonanie
Smak mojej kuchniDodaję koncentrat. W oddzielnym kubeczku mieszam mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru z pulpetami. Sos nam się zagęści. Dodaję natkę pietruszki. Podaję z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Artykuł Klopsiki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pludkami stworzyły wyjątkowy obiad. Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 16 żabich udek (na 2 porcje) 2 młode buraczki 3 młode marchewki 1 młoda pietruszka 2 małe młode ziemniaczki 1 mała dymka ze szczypiorkiem garść świeżych listków mięty 2 łyżki musu z rabarbaru ( TU przepis) 1 łyżka ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno mąka z czerwonej soczewicy klarowane masło
Quinoa Raz!przekłada się również na to co ląduje na pizzy. Tym razem inspirowana pomysłem Dominiki Wojciak z książki "Warzywo" postanowiłam na naszym tradycyjnym cieście od pizzy położyć cieniutkie plasterki młodych ziemniaczków, dymkę i śmietanę. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam nic tak dobrego! Pizza z mlodymi ziemniakami i dymka ciasto na 2 pizze: 400 g maki pszennej po 50 g semoliny
Dzieje kuchennej WiewióryTarta ziemniaczana z bobem. Ziemniaki księżnej z dodatkiem papryki wędzonej fajnie smakują i wyglądają. Młode ziemniaczki idealnie się do niej nadają. Do jedzenia na ciepło i na zimno.Można zabrać w plener. spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ziemniaki księżnej: 70 dkg ziemniaków młodych
wesoła kuchniaJajka w sosie musztardowym przypominają mi moje dzieciństwo. Uwielbiałam taki obiad: jajka, sosik, ziemniaczki i buraczki. Idealny piątkowy, szybki, bezmięsny obiad :) Jajka w sosie musztardowym nadają się również jako przekąska czy na stół Wielkanocny. Myślę, że jadł je chyba każdy, a jeśli nie to koniecznie musi spróbować :) Składniki: * jajka ugotowane na twardo (ilość według tego ile osób zasiada
Zrób to smacznieDziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe i opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i tradycyjnie smażone były na łoju wołowym. Dziś frytki belgijskie znane są na całym świecie i cieszą się ogromną popularnością. Jednak aby domowe frytki były idealne, należy zastosować kilka prostych […] Artykuł 13 lipca Dniem
PysiaGotuje.plpomysł na pyszny obiad. Ostatnio przyrządziłam kurczaka z warzywami i brzoskwiniami, do tego sosik i ziemniaczki i obiadek gotowy. Składniki 200 g piersi z kurczaka 1 papryka 1/2 cukinii 1 czerwona cebula 5 pieczarek 2 brzoskwinie lub nektarynki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka oregano 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka creme fraiche (tutaj można zobaczyć jak zrobić creme fraiche
Delusional Trinebrokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce
Moja smaczna kuchniaSchabowy, młode ziemniaczki z koperkiem, sałata ze śmietaną i obiad gotowy. schab, polędwica vegeta do mięs sól musztarda mąka jajka + troszkę śmietany bułka tarta Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posypać solą i przyprawą z każdej strony,natrzeć musztardą i odstawić na godzinę do lodówki. Jajka roztrzepać razem z przyprawą i śmietaną.Kotlety obtoczyć w mące
Moje domowe kucharzeniePodczas upałów chłodniki to najlepsze jedzonko. Ja przygotwałam swój z sałaty i rzodkiewki z dodatkiem koperku i podałam z młodymi ziemniaczkami. składniki: 1 główka sałaty masłowej 200 g rzodkiewek mały pęczek koperku 1 litr maślanki lub kefiru sól ziołowa do smaku Sałatę porwać na małe kawałki tylko te chrupiące liście z główki, te zewnętrzne można wykorzystać na kanapkę. Porwaną sałatę
Monia miesza i gotuje