ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:41/200)

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 155

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko(...)mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort śmietanowy 338

wysokości 12 cm) 6 jajek z wolnego wybiegu (polecam od kur zielononóżek) 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop(...)tort 22 cm średnicy i ok.10 cm wysokości wyjdzie z takich proporcji: 4 jajka 1szklanka cukru 2 łyżeczki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kulinarne Inspiracje
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 143

szklanki mleka; – 2 łyżki cukru; – 2 jajka; – szczypta soli; Dodatkowo: – 40 dag truskawek; – 2 łodygi rabarbaru; – 1 łyżka cukru – 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; Kruszonka: – 100 g mąki pszennej – 75 g masła; – 1/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Rabarbar pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia. Składniki na kruszonkę wymieszać(...)rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Szarlotka 423

dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem

Kuchenne aromaty
Kisiel z rabarbaru 134

sklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu. Składniki : 400 gr rabarbaru  6 łyżek brązowego cukru 800 ml wody + osobno 300 ml 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej  kandyzowana skórka pomarańczy pół łyżeczki startego imbiru truskawki do ozdoby Przygotowanie : Łodygi rabarbaru kroję w pół centymetrowe plasterki i dodaję do 800 ml wody wraz z cukrem brązowym(...)gotuję jeszcze przez ok 10 minut aż kawałki rabarbaru zamienią się w popularnie nazywane farfocle :), gdy będą gotowe dodaję imbir. W czasie gotowania rabarbaru w osobnym pojemniku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną w 300 ml wody i wlewam jednym ruchem do gotującego się rabarbaru ciągle mieszając przez jeszcze 2-3 minuty dodając w tym czasie kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowy kisiel

Mechanik w kuchni
Smoothie truskawkowo-miętowe 104

kogo: dla mających ochotę na letnie orzeźwienie dla fanów truskawek :) dla czujących miętę do mięty Składniki: 150g truskawek 50ml wody (lub czerwonego wytrawnego wina) 30g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie) 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 200g) 200ml mleka garstka liści mięty listki mięty i truskawki do dekoracji Wykonanie: Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy(...)połówki. Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie. Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy z liści mięty i mlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze

Mania Wypiekania
Kokosowy pudding z tapioki z sosem mango 137

Jeszcze nie podejrzewałam wtedy, że właśnie mam produkt będący doskonała bazą do pysznego i niebanalnego śniadania. Tapioka to produkt skrobiowy, można powiedzieć, że to taki egzotyczny odpowiednik naszej skrobi ziemniaczanej. Zawiera lekkostrawne węglowodany i stosunkowo niewiele białka, dlatego też polecana jest alergikom, a także osobom nietolerującym gluten. W internecie tapioka występuje głównie pod postacią puddingów, przygotowywanych na różnorodne sposoby(...)pokrój go w kostkę. Wraz z sokiem pomarańczowym przełóż do garnka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Przełóż do blendera i zmiksuj. Następnie ponownie zagotuj, dodając skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dosłódź sos syropem klonowym i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy i schłodzony pudding podawaj polany sosem mango.  4 porcje

Roślinna - blog wegański
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 163

gustu ;) MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO /własny;/ dla 2 osób 300g świeżych truskawek 2 łyżki ksylitolu 2/3 szklanki mleka roślinnego 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1/3 łyżeczki cynamonu 100g suchego makaronu  + sól + woda do gotowania Truskawki pozbawiam szypułek i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam i roztapiam ksylitol, wrzucam pokrojone owoce(...)Kiedy się zeszklą i puszczą sok, dodaję mleko roślinne, szczyptę soli i pieprzu. Gdy zawartość patelni zacznie bulgotać, mieszam z nią mąkę ziemniaczaną i podgrzewam do chwili, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaję cynamon. Wrzucam makaron do osolonego wrzątku i gotuję wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzam, kiedy jest już gotowy i podaję z gorącym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sojowy budyń domowy z konfiturą z leśnych malin 116

Budyń sojowy z malinową konfiturą Składniki dla 1 łasucha: 1 szklanka mleka sojowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego duża szczypta cukru wanilinowego 1 żółtko 1 dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej domowa konfitura z leśnych malin Wykonanie:  Do miseczki wybiłam żółtko (białko wrzuciłam do pojemniczka z innymi, wcześniej zamrożonymi), dodałam mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie roztrzepałam

Kuchenne zapiski Edyty
SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 414

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 250 g mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g) 1,5 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ(...)dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując  po 15 sekund po każdym dodaniu.  Wylej

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik bez tłuszczu 160

sera :)  Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka Wykonanie: Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.  Żółtka ucieram z cukrem do białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 186

warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 111

szklanki cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni

Codzienna kuchnia niecodzienna
pyszna rolada z kremem truskawkowym i kawałkami owoców 172

składniki na ciasto biszkoptowe: 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: cukier puder do oprószenia ściereczki wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche

Domowy Smak Jedzenia