ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:46/200)

ciasto Shrek 393

składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM 3593

sprawdzi się też np. na komunijnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha : 22×28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl KREM BANANOWY: * miękkie masło – 250 g * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy – 4-5 łyżek * kokos – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy

Ostra na Słodko
Placki ziemniaczane z delikatnym gulaszem indyczym w sosie paprykowo - śmietanowym. 114

Wierzcie, lub nie, ale opisywane poniżej placki ziemniaczane robiłem pierwszy raz w życiu. Jakoś nigdy się nie złożyło. Jak przyszła ochota na placki, robiła je zawsze żona, a że tym razem nie było jej obok, a tak w ogóle to ona napomknęła coś o chęci na placki, to postanowiłem je zrobić. I jak do tego doszło? Placki ziemniaczane

BaRepas
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9152

szklanki cukru 3/4 szklani mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki suchego maku  cukier waniliowy (opakowanie 16 g) masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 100 g herbatników wódka do nasączenia  polewa: 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki kremówki łyżka wódki(...)minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.  Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle

Słodka Strona
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 427

temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 3 białka  200 g cukru  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy dosłownie łyżka po łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach(...)jeszcze delikatnie lejące wylewamy na wcześniej upieczony spód. Całość wstawiamy do lodówki. Krem: 750 ml mleka ( Wypasione Mlekovita ) 3 żłótka 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru  ziarna z laski wanilii/cukier waniliowy 250 g masła  szklanka delikatnie uprażonych wiórek kokosowych. 500 ml mleka wlać do garnka i zagotować. Następnie wsypać

Malinowe Pocałunki
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 310

szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem (fot.1) . 1/3 ciasta zamrozić a resztę schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przygotować(...)masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i wyłożyć na brzoskwinie  (fot.4) . Białka do masy makowo-kokosowej ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać mak, kokos i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową  (fot.5) . Wyjąć ciasto odłożone do zamrażalnika i na wierzch zetrzeć

Świat Ciasta
Sernik klasyczny 284

wybredne nie są i lubią zajadać się przysmakami przygotowanymi przez mamę Składniki: Ciasto: – 125 g margaryny; – 1 szklanka mąki – 1/2 szklanki cukru; – 2 łyżki mąki ziemniaczanej; – 3 jajka; – 2 łyżki oleju; – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę i olej rozpuścić w garnku, nie gotować, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: – 1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego; – 6 jaj; – 40 dag cukru pudru; – 25 dag masła; – 2 łyżki mąki ziemniaczanej; – 6 łyżek kaszy manny Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowany spód z ciasta. Piec około 1 godzinę w temp. 180 stopni. function load(url, callback

dom-agi.pl
Krucha tarta z masą serową z ricotty 194

łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli * masa serowa: - 1 opakowanie sera ricotty (250g) - 2 jajka - 4-5 łyżek cukru (60-70g) - 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (20g) - skórka z połowy cytryny - mała garść orzeszków pini - cukier puder opcjonalnie do oprószenia. Ze składników na ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki(...)miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę. Formę wysmarować masłem/wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić rozwałkowanym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Brzegi ciasta zagnieść do środka. Przed pieczeniem, na wierzch ciasta, wysypać orzeszki pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez

CookYourself
Placek z rabarbarem Babci Julii 188

tłuszczu (margaryna + smalec) 3 żółtka 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1 łyżki śmietany Masa: 1/2 kg rabarbaru 10 dag cukru  1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru pudru 8 dag zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche(...)Wrzucamy go do garnka, dolewamy wodę i cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki) mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto. Polewa: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia

Lawendowe Niebo
puszysty biszkopt bez proszku do pieczenia – idealny 331

składniki: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z borówkami 235

pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik (ja wykorzystałam ten z wiaderka) 3 jajka 100 g cukru 100 g margaryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego + borówki Borówki myjemy i odkładamy na ręczniczek do wyschnięcia. Żółtko ucieramy z cukrem. Masło i margarynę zagniatamy z mąką i proszkiem(...)smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wa­niliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając. Masę serową wkładamy do przygotowanych wcześniej tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około 30-40 minut

Ciastkozercy
Sernik z serków homogenizowanych na pierniczkowym spodzie 198

stwardniał. Masa serowa: 6 jajek, podzielonych na białka i żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 125 g masła 6 serków homogenizowanych " Bieluch " 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść rodzynek przelanych wrzątkiem     Utrzeć żółtka z masłem i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać, po jednym serki i mąkę ziemniaczana. Delikatnie mieszać, najlepiej szpatułką. Białka

Chocolate Muffin Blog
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 167

się „rożki białostockie”, ja jednak zrobiłam je w formie w formie placuszków. Może wyglądają mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków(...)bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone

karmelowy
MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM 137

słodkości po niedzielnym obiedzie. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) MINI PAVLOVA: * białko – 2 szt * cukier – 190 g * sól – 1 szczypta * ocet winny – 1 łyżeczka * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka SOLONY KARMEL: * cukier – 100 g * cukier waniliowy – 1 op * woda – 25 ml * masło – 50 g * śmietana 30% – 100 ml * sól(...)ogniu, podgrzewamy i mieszamy aż konsystencja będzie gładka, studzimy. MINI PAVLOVA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier. Wlewamy ocet i dodajemy mąkę ziemniaczaną – ubijamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręgi ( brzegi podnosimy do góry ). Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C

Ostra na Słodko
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 638

składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki

Domowy Smak Jedzenia