Przepis ten to kolejny przepis dedykowany Adamowi. Kotleciki ziemniaczane z sezamem można wykonać z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia lub z ziemniaków ugotowanych w mundurkach specjalnie do tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 6 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki bułki tartej sól
Mama GotujeBaba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka
Mama Gotujeszczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać(...)mniejsze kawałki i wymieszać z kisielem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier po 1 łyżeczce cały czas ubijając, następnie ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Spód ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć truskawki a na koniec wyłożyć pianę z białek. temperaturze 180 o C przez około 25 - 30 minut aż beza się zarumieni
Mama Gotujeużycia sztucznych barwników. Poza tym mój synek uwielbia tak zrobiony kisiel. Podaje przepis na 2 niewielkie porcje. Składniki: ½ szklanki zmiksowanych blenderem wiśni 1 szklanka zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka lub więcej cukru Wykonanie: Zmiksowane wiśnie, cukier i ½ szklanki wody zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z ½ szklanki wody. Do gotujących się wiśni powoli wlewać mąkę rozmieszaną
Mama Gotujezrobiony pamiętam z dzieciństwa. Moja wersja tego deseru jest bardziej kwaśna ale równie pyszna Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Porzeczki umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody. Mąkę wlewać powoli do gotujących
Mama Gotujeporzeczki , nadeszła więc pora na kisiel zrobiony z jagód. Słodki, pyszny po prostu palce lizać. Składniki: 1 szklanka jagód 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody. Mąkę wlewać powoli do gotujących
Mama Gotujemamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia. Składniki: ½ kg mąki krupczatki ½ kg mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ½ l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 9 żółtek ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 kieliszek wódki Zaczyn: 10 dkg drożdży 2 łyżki cukru ¼ szklanki mleka Wykonanie: Budyń z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej ugotować
Mama Gotujeskórka z 1 pomarańczy 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka kropel olejku pomarańczowego 1,5 szklanki musu z dyni 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Masło roztopić z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem(...)muszkatołową i olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus dyniowy i gotować przez 2 minuty. Dynię zdjąść z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek
Mama GotujeDziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć(...)ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej
Mama GotujeDziś śledzik... W taki dzień nie można nie zjeść rybki :D Tym razem wybraliśmy dorsza klasycznie w panierce :) SKŁADNIKI: 2 świeże filety z forsza mąka ziemniaczana 1 jajko 1 ząbek czosnku parmezan sól pieprz olej 4 ziemniaczki rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia(...)Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek. Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min). Czystego dorsza oprószyć solą oraz
MarciochaKucharzydość, że Wojcioch przyniósł do domku przecudną foremkę w kształcie serca:) to do tego upiekł marmurkową babkę piaskową ahhhhhhhhhhh }i{ SKŁADNIKI: szklanka mąki pszennej niepełna szklanka mąki ziemniaczanej czubata szklanka cukru kostka margaryny do pieczenia np. Kasi (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 krople aromatu waniliowego ( lub jeśli ma ktoś(...)inny) 3 łyżki kakao orzechy włoskie cukier puder Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat i mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie. Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta
MarciochaKucharzyMama przywiozła nam mega cukinie ze swojego ogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad: Placki cukiniowo- ziemniaczane z salsa pomidorowa oraz jogurtowym sosem czosnkowym Placuszki z cukinii 1 duża cukinie kilka ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 50 g mąki sól/pieprz olej do smażenia salsa pomidorowa: 2 pomidory kilka(...)warzyw woda, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę cukiniowo- ziemniaczaną. Smażymy po parę minut z obu stron aż placuszki będą złociste. Wyciskamy ząbki czosnku do jogurtu doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zastanawiamy w lodówce do przeżarcia się smaków:) Pomidory
MarciochaKucharzysamym rozpoczęliśmy naszą mini plantacje, oczywiście tylko dla własnych potrzeb :D Przyrządziłam je dziś standardowo a'la schabowe SKŁADNIKI kiść boczniaków mąka jajko bułka tarta sól, pieprz, olej puree ziemniaczane z lubczykiem surówka z marchewki i jabłka Oczyszczone, umyte posolone i popieprzone kapelusze boczniaków obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej(...)Smażyć na oleju do uzyskania pięknego złotego koloru. Podawać z puree ziemniaczanym z ulubioną surówką. Smak tak przyrządzonych boczniaków przypomina kotlety sojowe, świetny pomysł na wegetariański obiadek. Smacznego !!! A tak wygląda nasza plantacja Print
MarciochaKucharzysprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana czosnek migdały świderki ziemniaczane sól, pieprz Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku (nie solić). Z mąki i soli wyrobić ciasto, dodając tyle(...)wody, aby utworzyć zwartą masę. Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30 minut. Rybkę zjedliśmy ze pieczonymi świderkami ziemniaczanymi oraz brokułem w sosie śmietanowo- czosnkowym. Pycha:) Szkoda tylko, że tego ciasta nie da się zjeść
MarciochaKucharzyŚwietne danie dla zabieganych Grillowany camembert z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 3 sery camembert sałata dębolisnta pomidorki koktajlowe zielone oliwki prażony słonecznik jogurt naturalny czosnek różki ziemniaczane sól, pieprz,ostra papryczka, oliwa z oliwek Camembert grillujemy to zarumienienia się skórki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, dodajemy oliwki i prażony słonecznik. Doprawiamy i mieszamy z oliwą(...)Rożki ziemniaczane pieczemy na złoty kolor. Przygotowanie tego dania zajmuje maksymalnie 20 minut :) Smacznego
MarciochaKucharzy