ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:59/200)

Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową 144

cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Do dekoracji(...)Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel) i ostudzić. Czekoladę stopić razem ze śmietanką

Czerwień i błękit
Placuszki z bobu 126

przepisie jest podane, że należy go gotować ok. 10 minut.  Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie bobu z twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane , robiłam z cukinią , ale z bobem - pierwszy raz. Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość twarożku:) Składniki(...)bobu 2 jajka 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g twarożku czosnek granulowany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz  Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Zmiksować z jajkami. Wymieszać z mąkami, twarożkiem, posiekanymi ziołami, przyprawami i czosnkiem (u mnie czosnek jako przyprawa, a nie ząbek) Rozgrzać niezbyt mocno

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 160

jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka (u mnie z Biedronki) 150 gramów masła 300 gramów cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka olejek pomarańczowy Przygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki(...)Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej Do gorącej masy  dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki Można polać czekoladą lub po prostu posypać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rafaello Siostry Anastazji 184

herbatniki.  Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 300 gramów masła 250 gramów wiórków(...)kokosowych (zostawić trochę do posypania wierzchu) 4 paczki herbatników 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku (u mnie bez alkoholu) W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 389

dawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki(...)szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy Następnie nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Beza Pavlovej 140

podzieliłam na dwie części. Jedna była właśnie z owocami. Druga połowa była z czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki) Białka ubić na sztywno. Pod koniec(...)łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka powinny być tak ubite, żeby nie wyleciały z miski, gdy się ją przekręci do góry nogami. Na sam koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Zmiksować Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg (ja odrysowałam od talerza do drugiego dania). Wyłożyć na niego masę białkową i uformować coś

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SERNIK Z RICOTTY W MALINACH 171

ciastek (np. herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki 36% 4-5 łyżek cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka malin garść płatków migdałowych wykonanie: Ciastka kruszycie w robocie kuchennym. Masło klarujecie, studzicie i dodajecie do ciastek. Na koniec wlewacie 2 kieliszki amaretto. Mieszacie. Okrągłą blaszkę wykładacie(...)chodzi, a Wy wsypujecie cukier, potem dodajecie po łyżce jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można

GRUBY WAŁEK
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 267

wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone(...)mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Beza! 137

takie różowe serce od bliskiej osoby na pewno spowoduje szeroki uśmiech na twarzy! Pięknej niedzieli ! Cmooook! SKŁADNIKI: 4 białka 250g bardzo drobno zmielonego cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej barwnik czerwony w proszku szczypta soli kilka rad odnośnie bezy: - białka muszą być bardzo dokładnie oddzielone od żółtek,  - białka powinny być świeże i najlepiej w temp. pokojowej - najlepiej używaj metalowych(...)być błyszcząca, gęsta i sztywna - suszyć bezę najlepiej w temp. 120- 140 stopni C Wykonanie: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj partiami cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną i barwnik. Masa powinna być bardzo gęsta, szklista i błyszcząca. Masę przełóż do szprycy i na papierze do pieczenia formuj serca. Suszymy w temp 130 stopni C przez minimum

SMYKWKUCHNI
Słodka niespodzianka :) 99

Moja propozycja na słodką niespodziankę dla ukochanej osoby. Specjalnie dla Was Mini Pavlova ( inspiracja: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę(...)soli, tak żeby się połaczyły, ale nie ubiły  na bardzo sztywno. Delikatnie dodać cukier puder łyżka po łyżce. Cały czas ubijać aż otrzymamy delikatną masę. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ekstrakt waniliowy i ocet winny. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy ok 10 cm. Delikatnie nakładamy ubite białka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy

noteskulinarnyfiga
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 98

piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka: 5 białek szczypta soli 4-5 łyżek cukru pudru ¾ tabliczki gorzkiej czekolady Rabarbar obieramy i kroimy na cząstki, jabłka w ten sam sposób(...)rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i jabłka, dodajemy brązowy cukier , posypujemy cynamonem i gotujemy aż zmięknie. Część soku, który powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do owoców i jeszcze przez chwilę gotujemy, aż uzyskamy gęściejszą konsystencję. Nadzienie przekładamy na upieczone ciasto. Teraz czas na piankę. Białka ubijamy z dodatkiem soli

noteskulinarnyfiga
Domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą 83

przepis na domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą. Miłego weekendu :) składniki na 3 większe porcje 300 g rabarbaru 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody 400 g śmietanki kremówki 30 % + zagęstnik fix do śmietanki 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki cukru pudru 2 duże princessy kokosowe Rabarbar oraz jabłka(...)obieramy i kroimy na kawałeczki. Do garnka na samo dno nalewamy troszkę wody i wrzucamy owoce, dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody i wszystko razem gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Śmietanę ubijamy dodając mleczko kokosowe oraz cukier. Ciepły kisiel wlewamy do miseczek

noteskulinarnyfiga
Biszkopt z borówkami i masą śmietanową 96

wypróbowania przepisu.      składniki na borówkowe nadzienie: 1 l borówek w syropie ( jeśli nie były słodzone to dodajemy cukru według uznania) 2 lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej składniki na masę śmietanową: 360 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki gorącej wody Oprócz tego potrzebujemy jeszcze 2 galaretki malinowe. składniki(...)temp. 190 stopni C termoobieg. W międzyczasie odcedzamy borówki z zalewy ( zostawiamy pół szklani soku) i wkładamy do garnka, gotujemy przez chwilę, dodajemy 2 lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej żeby zagęścić borówki. Dodajemy pół szklanki soku, mieszamy i gotujemy do momentu , aż otrzymamy konsystencję kisielu. Jeśli borówki nie były wcześniej słodzone to dodajemy cukier według uznania. Jeśli nie macie

noteskulinarnyfiga
Zielone ciasto z kiwi 457

uczcić pierwszy dzień nowego roku ? Oczywiście pysznym ciastem :) Zostawiam was z przepisem na zielone ciasto z kiwi :) potrzebne składniki na kisiel z kiwi: koszyczek kiwi 2  łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w nie całej połowie szklanki gorącej wody(...)wymiarach 40x30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. w temp. 190 stopni C (termoobieg). W międzyczasie obieramy i miksujemy kiwi na mus. Dodajemy cukier, skrobię ziemniaczaną  i bardzo dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę, aż otrzymamy konsystencję gęstego kisielu. Po ostudzeniu smarujemy biszkopt kisielem z kiwi. Następnie zabieramy się za przygotowanie masy

noteskulinarnyfiga
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 154

drobnego cukru  2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami bardzo powoli dodajemy po łyżce cukru, następnie mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Trzeba kontrolować żeby białka były ubite bardzo dobrze, ale nie należy ich przebić.  Cytrynową masę po ostudzeniu przekładamy na upieczony wcześniej spód tarty. Na samą górę przekładamy ubitą

noteskulinarnyfiga