150g herbatników, 1kg półtłustego białego sera, jajko, 10 żółtek, 5 białek, 2 szklanki cukru, 200g masła, budyń śmietankowy (40g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka aromatu pomarańczowego, skórka starta z pomarańczy(...)szczypta soli. Wykonanie Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciastka, równomiernie rozprowadzić. Piec około 40 minut w temp. 170st
Z miłości do słodkościsuszona) Pianka: 4 białka 150 g cukru można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny
kuchcikowniawyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić(...)zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak na suchej patelni, aby odparować z niego wodę i również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy
vegetaniedomu nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :) Knedle ze śliwkami (4-5 osób) Składniki : 3/4 kg ziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki(...)tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach
vegetanieMiś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów leśnych i buraczki z wasabi (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie
vegetanieżółtka tabliczka gorzkiej czekolady 140 g cukru 140 g mąki 40 g gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 4 białka 180 g cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki syropu truskawkowego szczypta czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Masło rozpuszczamy razem z czekolada i cukrem. Gdy składniki się połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera. Dodajemy(...)minut w 180 stopniach. Po tym czasie odkładamy ciasto do ostygnięcia i wykonujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej w dalszym ciągu mieszając bezę. Na koniec delikatnie dodajemy syrop i barwnik. Dokładnie mieszamy i przelewamy bezę na wierzch ciasta i ponowie wkładamy do piekarnika na 30 minut
ciastkarnia na kruchym spodziełyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy. Gotowe dzielimy na pół i owinięte w folię
Malinowe Pocałunkiłyżki dobrego kakao 5-6 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady (można dodać więcej) 600 ml mleka 1 żółtko (białko zamroźcie do wykorzystania przy innych przepisach) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki masła 1-2 łyżki cukru(...)można pominąć, zależy od tego jak słodki budyń chcemy mieć i jaką czekoladę i kakao użyjemy) wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Odlewamy około 3/4 szklanki mleka, mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkiem. Pozostałe mleko z cukrem i masłem gotujemy w garnku z grubym dnem. Do gotującego się mleka wsypujemy startą na tarce (lub drobniutko pokrojoną) czekoladę oraz
Słodkie okruszkiSkładniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 10 średnie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 1 łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę(...)proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięnastępnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali, SOS: 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem, pęczek(...)kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę oprószyć mąką
SzczyptaSmaQbułce tartej i smażymy na złoty kolor. sos: 400 ml passaty pomidorowej ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól, pieprz(...)Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy
bistro mamałyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę. Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło
dom-agi.plkruchych, bez cukru) – 100 g masła; Masa serowa: - 80 dag twarogu; - 250 g śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie: 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło(...)minut. Wystudzić. 2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. 3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem
dom-agi.plprzeszkadzało. Pomyślałam więc, że w domu też będę mogła jeść takie potrawy i nie odbije się to negatywnie Danie wyszło pyszne, smakowało wszystkim Składniki: - masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj ; - 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej); - cebula; - 1 duża czerwona papryka; - sól, pieprz, oregano, ostra papryka; - mąka, woda, olej Wykonanie: Mięso pokroić(...)kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda gulasz na patelni: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pljajek, białka i żółtka oddzielnie - 1,2 szklanki cukru - 1,2 szklanki mąki pszennej - 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej -3 ulubione barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, podzielić na 3 równe części, odłożyć na później. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
dom-agi.pl