przydałby mi się serwis obiadowy karolina , ale bez niego też sobie poradziłam :) Składniki : mrożone chińskie warzywa, połowa z 450 g mięso z kurczaka i indyka po 20 dag mąka ziemniaczana, vegeta Natura sos sojowy przyprawa pięciu smaków masło do smażenia papryka i pieprz mieliny, sól Przygotowanie : Mięso kroimy w cienkie paseczki lub w małą kostkę, obsypujemy mąką ziemniaczaną
Proste Potrawymleka, 1 jajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, niecałe 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: 250 g mrożonych czereśni, 2-3 łyżki cukru, 3 łyżki wody + 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, śmietanka kremówka + cukier puder W misce umieścić wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera, do połączenia się składników. Smażyć placuszki na średnim ogniu(...)przewracać kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki. Czereśnie włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody. Kiedy czereśnie zaczną wrzeć dodać cukier i podgotować kilka minut. W szklaneczce rozrobić skrobię ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i wlać do czereśni, całość dobrze mieszając, jeszcze chwilę zostawić na gazie i ściągnąć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Placuszki podawać z kleksem bitej śmietany
Plate of Joyocet balsamiczny się lubią. Beza miała ciekawy posmak i bardzo fajnie komponowała się z owocami. Składniki: 6 białek rozm. L, szczypta soli, 330 g drobnego cukru, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu balsamicznego (lub ocet winny) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując(...)ostatniej dodanej łyżce cukru miksuję jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet, cały czas miksując. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem rysujemy dwa okręgi - po 15 cm - wykładamy bezę i formujemy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, potem obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 75 minut. Po tym czasie lekko
Plate of Joysmażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut i całość zagęszczamy przy pomocy mąki ziemniaczanej (w szklance
Plate of JoyDokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut i całość zagęszczamy przy pomocy mąki ziemniaczanej
Plate of JoySkładniki: 50 g margaryny Kasia 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 torebki proszku do pieczenia jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka sok z 1 cytryny bakalie(suszone śliwki,morele,rodzynki,orzechy) Sposób przygotowania: Mieszamy w misce mąkę z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ucieramy Tłuszcz na puszystą masę dodajemy ubite jajko
Wielki apetytmasła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie 4 kwaśne jabłka cukier wanilinowy 9Dr Oetker) 1 łyżka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Kamis 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny drobny cukier Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto z podanych składników.Gdy będzie już jednolite,zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 1 godzinę(...)Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.Dodać wodę,cynamon i cukier i gotować na wolnym oniu ok.10 minut (do rozgotowania jabłek).Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy.Wyłożyć nadzienie.Piec w temperaturze 180 stopni ok.30 minut. Wierzch ciasta pod koniec pieczenia posypać drobny cukrem. Smacznego
Wielki apetytPrzepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce ( u mnie truskawki,borówki i smoczy owoc) Sokiem z cytryny natrzyj miskę i wlej(...)niej białka. Ubij je na sztywna piane, stopniowo dodając cukier. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet- miksuj przez minutę. Na papierze do pieczenia odrysowuj talerz obiadowy i wyłóż masę. Piecz bezę w nagrzanym do 150 stopni piekarniku ok.30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 10 minut. Zostaw blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Śmietanę ubij
Wielki apetytbiałego wytrawnego wina 100 g sera gorgonzola 200 g sera brie 200 g sera żółtego dojrzewającego 100 g sera maasdamer 100 g ulubionego sera żółtego 1 łyżka mąki ziemniaczanej papryka słodka mielona aromatyczne oleje kujawskie Sposób przygotowania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać wino.Następnie dodać pokrojone sery i mieszać aż do momentu,kiedy się nie rozpuszczą.Za pomocą(...)blendera zmiksować całość na jednolitą konsystencję.Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Fondue najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym bądź grzankami serowymi,ale śmiało można podać do niego wszelkie warzywa ( również pieczone ziemniaczki). Fajnie,gdy dodatki mają intensywny smak,więc do przygotowania grzanek użyłam oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku i bazylii a do ziemniaczków kujawskiego z dodatkiem czosnku
Wielki apetytminut wieczorem i ok.60min.rano. Bułeczki zostały już sprawdzone przez kilka blogerek.Ja znalazłam je u Pyzy ,która natomiast odkryła je u Margarytki . Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka (ja użyłam sojowego Alpro ) 125 ml ciepłej wody 80 g oleju (ok.1/3 szklanki) łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru jajko do posmarowania(...)siemię lniane itp. Sposób przygotowania: Z 2 łyżek mąki,cukru,drożdży i 5 łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać,dodać mąkę ziemniaczaną,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko,wodę i olej.Wyrobić na gładkie ciasto.Zajmuje to ok.2-3 minut.Ciasto jest sprężyste i ładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem
Wielki apetytcukru 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego (przepis znajdziesz tu ),ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego opcjonalnie-2 łyżki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczane 2 żółtka Sposób przygotowania: Wodę zagotować wraz z margaryną. Zestawić z ognia i energicznie połączyć z mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić(...)temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy. Budyń: Do garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka i cukier. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy cukier waniliowy, ekstrakt i mieszamy. Dolewamy mieszaninę z mąką i szybko rozprowadzamy za pomocą trzepaczki (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy
Wielki apetytwierzchu z miękkim środkiem- pycha. Składniki: 200 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 50 g masła 2 białka 3 łyżki mleka (ja dodałam sojowe Alpro ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy z cukrem na malutkim ogniu w garnuszku. Dodajemy wiórki kokosowe i mleko i mieszamy całość. Gdy masa wystygnie łączymy ją delikatnie z ubitymi na sztywno(...)białkami (pod koniec ubijania dodaję mąkę ziemniaczaną). Pieczemy na papierze do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy przestudzone, dy nabiorą odpowiedniej twardości. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzygotowanie klusków śląski z przepisu mojej mamy. Wyszły boskie i okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne a więc do dzieła. Składniki: ziemniaki ugotowane (1 część) mąka ziemniaczana (1/4 części) Sposób przygotowania: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównujemy z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą równa. Wyjmujemy ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej
Wielki apetytMoje dzieci pokochały je za wygląd, ja za prostotę i łatwość w przygotowaniu. Zapraszam was na bezowe duszki. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna oczka cukrowe lub czekoladowe Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej białka.Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając(...)cukier. Dodajmy make ziemniaczana i ocet-miksujemy przez minute. Na papierze do pieczenia za pomocą szprycy lub łyżki formujemy duszki. Każdemu dokładamy oczka i pieczemy ok 30-40 minut w temperaturze 100 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDodam, że to idealny deser na każdą imprezę. Czy to urodziny czy Walentynki dobra Pavlova nie jest zła! Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g masy kajmakowej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej zimne(...)białka. Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając cukier. Dodajmy mąkę ziemniaczaną i ocet-miksujemy przez minute. Na papierze do pieczenia odrysowujemy talerz obiadowy i wykładamy masę.Pieczemy ja w nagrzanym do 150 stopni piekarniku ok.30 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.Zostawiamy blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem
Wielki apetyt