ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:38/200)

Jabłecznik na zimno 310

ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego) 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej masa jogurtowo-śmietankowa 400g jogurtu greckiego 300ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g(...)pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, po każdej łyżce miksując - masa powinna wyjść gęsta i lśniąca, do niej dodawać stopniowo żółtka, również po każdym miksując - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem w osobnym naczyniu - do masy jajecznej dodawać stopniowo, małymi porcjami (najlepiej po jednej łyżce) mąkę, mieszać delikatnie, zagarniając masę od spodu do góry - masę

Smakołyki Bereniki
Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli oraz I urodziny bloga. 150

serdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 70 ml mleka 3,2% 250 g masła 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku(...)połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kokosanki - najlepsze! 184

mocno kokosowe. Doskonałe! Ich wykonanie jest banalnie proste. Polecam! Składniki: Na 15-18 szt.: 200 g wiórków kokosowych 75 g cukru 30 g nierafinowanego oleju kokosowego 10 g skrobi ziemniaczanej 2 duże białka  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wiórki kokosowe lekko podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Dzięki temu zabiegowi kokosanki będą miały równomiernie złocisty kolor. Jeśli ktoś lubi(...)rozgrzać do temperatury 180 ° C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka lekko ubić z cukrem. Masa powinna się spienić, stać się puszysta ale nadal płynna. Dodać olej kokosowy, skrobię ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Wsypać wiórki. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Nabierać masę kokosowa ręką lub łyżeczką, formować ciasteczka o wielkości dużego orzecha włoskiego, niewygładzając jednak kulek

maniapieczenia
DYNIOWIEC 162

ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy : 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła Polewa : Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 2 żółtka 4 łyżki mleka

RAROSSA
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem 246

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem... Kosteczki ugotowanych ziemniaków. Kulki zielonego groszku. Oblepione tuńczykiem i majonezem. Oprószone szczypiorkiem. Pyszna prostota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 puszki tuńczyka w oleju (waga netto 1 puszki po odsączeniu - 130 g); Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu - 240 g); 1 średnia cebula; Pęczek szczypiorku; 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz

Gospodyni Miejska
Tarta z gruszkami i karmelem 222

masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki 30% 10g masła Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto(...)nożem - gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców - mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować TARTA Z GRUSZKAMI - na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia - na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki gruszek, przekrojem do spodu, delikatnie, najlepiej małą

Smakołyki Bereniki
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 191

było coś z nimi zrobić. Oczywiście, Karolina miała pomysł, żeby je powycinać - mnie korciło, żeby coś z nich ugotować. Poszperałam w sieci i znalazłam kilka przepisów na dyniowo-ziemniaczane kluseczki. Spodobał mi się przepis z Kewstii Smaku, choć trochę go przerobiłam. Ja wolę nieco bardziej zwięzłe, twarde kluski, dlatego dodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni

Kulinarne Inspiracje
Sernik snickers 737

gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego) 300g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 4 jajka 80g prażonych orzeszków ziemnych 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (10g) mąki pszennej sos karmelowy (do sernika użyłam tylko połowy sosu) 100g cukru 50ml wody 100ml śmietanki 30% 10g masła 10-20g prażonych orzeszków ziemnych(...)sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni - do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy - do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać - masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów, wyrównać - tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Smakołyki Bereniki
Sernik 158

serowa: 1,5 kg twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru(...)podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać

w mojej kuchni
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 138

cynamonem. SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI: - 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych ziemniaków koloru żółtego - 500g puree z dyni pieczonej Hokkaido - 1 żółtko - 2 białka - 1 budyń waniliowy- proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy na równo, dociskając do dna. Kopytka robi(...)się na zasadzie proporcji tj. z całej ilości wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu

SMYKWKUCHNI
Frużelina jagodowa 118

będzie frużelina jagodowa. Składniki:    250g świeżych lub mrożonych jagód    3 czubate łyżki cukru    1  łyżeczka żelatyny    1  łyżeczka mąki ziemniaczanej.    1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie:    Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody(...)rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić garnek i dodać napęczniałą żelatynę szybko mieszając aby dobrze rozpuściła się. Garnek z jagodami postawić na małym ogniu i chwilę pogotować uważając aby nie zagotowało

Amatorka kuchenna
Szarlotka z bezą! 146

cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza W tym czasie przygotowujemy bezę. - 3 białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną.  Wykładamy na podpieczone ciasto. 4. dżem jeżynowy Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy

SMYKWKUCHNI
Czekoladowa tarta dyniowa 250

purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 125ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 50g domowego cukru z wanilią lub zwykłego 2 jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 pomarańczy polewa pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około(...)purée z dyni (można użyć gotowego, gładkiego purée lub tak jak ja, upieczoną dynię rozgnieść widelcem), dodać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, składniki wymieszać - masę czekoladowo-dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się

Smakołyki Bereniki
Sos słodko- kwaśny 143

cienkie słupki 4 łyżki cukru trzcinowego spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli mung 1 szklanka wody 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej sól i pieprz makaron ryżowy muszelki TaoTao PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy(...)wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę (odsączoną) oraz pędy bambusa. Całość przemieszać zagotować około 5 minut i dolać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Dobrze wymieszać i jeszcze zagotować przez jakieś 3 minuty. Całość podałam z makaronem ryżowym

ClauditteMissCooking
Zrób to sam. Cebulka prażona. Cebulowa posypka i przyprawa do potraw 1429

sklepach. Ale ja nigdy jej nie kupuję bo z łatwością mogę zrobić ją w domu sama. Taką cebulkę wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań

Smaczna Pyza