sól, świeżo mielony pieprz Sos do klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs Puree ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 – 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)borówkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Gdyby sos miał grudki można go przelać przez sitko. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (20-25 minut). Następnie rozbijamy tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dodajemy masło i chwilę
Poezja smakuSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka maki krupczatki 250 g margaryny 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych) około 1 łyżeczki cynamony 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Posypka(...)łyżeczka cynamonu wymieszać z 2 łyżkami przesianego cukru pudru. Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy
Ciastka - domowe słodkościjagodowa mojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy(...)mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty
Miód i pieprzłyżek wody ½ kostki masła szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Warstwa biała 800 g jogurtu greckiego opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 jajka Przygotowanie Wodę mieszamy z kakao, masłem i cukrem, gotujemy, aż masło się roztopi i odstawiamy do wystudzenia. Następnie masę przekładamy(...)miski, dodajemy żółtka i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite wcześniej na sztywną pianę białka jajek. Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder mieszamy. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarnecukrem Winiary 700 ml mleka 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 3 łyżki masła Beza : 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 duża paczka płatków migdałowych 2 małe słoiczki powideł śliwkowych po 280 g. Wykonanie : Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść ciasto , podzielić(...)pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki. Wierzch ciasta posmarować 1 słoiczkiem powideł . Białka na bezę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Podzielić na pół , jedną połowę wyłożyć na powidła i równo rozsmarować , wierzch posypać migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 / 30 minut , beza ma być złocista. Czynność powtórzyć
Sama słodycz i szczypta chilidzieciństwa. Dlatego powinniśmy jak najczęściej sięgać po te danie, tym bardziej że jego przygotowanie trwa tylko chwilę. Składniki Danie dla trzech osób 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 4 łyżki cukru waniliowego, przepis na który znajduje się tutaj odrobina startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 2 szklanki mleka gotujemy w garnku z cukrem waniliowym. Pozostałą(...)szklankę wlewamy do miski , dosypujemy mąkę ziemniaczaną, oraz żółtka jaj i mieszamy trzepaczką lub widelcem. Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miski, intensywnie mieszamy całość trzepaczką i ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie rozlewamy do salaterek. Dodajemy ulubione owoce i posypujemy startą gorzką czekoladą
Miód i pieprzproponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z kapustą i brie (6 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki 300 g kapusty, posiekanej 50 g masła 200 ml mleka, lekko podgrzanego
karmelowywina – 1,5 łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki 30% – 1/2 łyżeczki tymianku – 1/5 łyżeczki cukru – sól, pieprz – opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurki dokładnie wypłukać i w zależności od ich wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni(...)kilka minut mieszając. Dodać cukier i tymianek, zamieszać. Jeśli konieczne – dodać sól i pieprz. Jeśli z jakichś powodów sos nie chce się zredukować, można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej (rozmieszać z kilkoma łyżkami sosu w kubku, wlać na patelnię i energicznie mieszać, aż rozprowadzi się w całości sosu). Dodać podsmażonego kurczaka i dusić 3 minuty mieszając. Kurczaka
Pociąg Do KuchniSkładniki: jajka 1 sztuka, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia(...)mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić
W Mojej Kuchni Lubięmasy połączyć. Przełożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Posypać jagodami. Bezy 2 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 100 g drobnego cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Białka ze szczyptą soli przelać do misy miksera. Ubijać na średnich obrotach do mocnego spienienia, zwiększyć obroty do maksymalnych. Ubijać do uzyskania sztywnej(...)piany. Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną. Ubita piana powinna być gęsta i błyszcząca. Masę bezową przełożyć do szprycy. Wyciskać na blachę niewielkie bezy w dowolnym kształcie (ja starałam się robić chmurki(; ). Piec w 140°C z termoobiegiem przez ok. 45-60 minut. Bezy powinny być z wierzchu kruche
Pełny talerzSkładniki: ·3 szklanki mleka; ·3 łyżki mąki ziemniaczanej; ·3 łyż ki cukru ; ·1,5 łyżeczki masła; · cukier waniliowy ; ·2 łyżki kakao owoce do dekoracji; listki mięty Wykonanie: W pół szklanki mleka , rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.Pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego , masła i zwykłego cukru. Do wrzącego roztworu wlewamy mąką wymieszaną w zimnym mleku.Dzielimy roztwór
w mojej kuchnisklepie nie są dostępne! Do dzieła! :) Dla kogo: dla najmłodszych dla lubiących styl fit dla tych, którym nie straszne są fioletowe zęby :) Składniki: 300g borówek kopiata łyżka mąki ziemniaczanej łyżka miodu 150ml wody Wykonanie: Na dno miseczek nałożyć po łyżce lub dwie łyżki borówek w całości. Resztę borówek zmiksować w rondlu. Dodać wodę i miód. Zagotować. W szklance rozmieszać(...)mąkę ziemniaczaną w dwóch łyżkach wody. Dodać do kisielu i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Gotuj przez minutę, po czym przelej do miseczek. Z przepisu otrzymamy 3 małe lub 2 duże porcje kisielu
Mania WypiekaniaSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej około 75ml sosu sojowego (ciemnego) około 5 łyżek ziół dalmatyńskich 2 ząbki czosnku olej do smażenia 5 brzoskwiń sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Szynkę myjemy i suszymy. Nacieramy ziołami, sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej wieczorem). W rondlu rozgrzewamy olej a następnie rumienimy(...)godziny. Po tym czasie brzoskwinie kroimy na ćwiartki a mięso w plastry i dalej razem dusimy przez około 20 minut. Gdy mięso zmięknie robimy sos. W szklance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody. Zawiesinę wlewamy do wytworzonego podczas duszenia sosu i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Całość dosalamy do smaku
Qchnia po prostupudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała proszku do pieczenia Dodatkowo szkl.malin Skladniki na bezę: 3 białek 1/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto.Walkujemy i wykrawamy szklanką kółka ,które wkladamy do papilotek i do formy babeczkowej.Pieczemy(...)temp. 160-165 C przez ok. 25-30 min. Studzimy .Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczana , miksujemy ok. 2-3 min. Pod koniec dodajemy sok z pół cytryny i chwilę miksujemy. Do ostudzonych kółeczek wkladamy maliny Na wierzch wykładamy bezę, Pieczemy w temp. 160 C przez
w mojej kuchnijogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej) 3 białka 2 op budyniu śmietankowego - proszek ( takie po 40g) 300g owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem(...)ubic na sztywną pianę. Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka