ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:34/200)

Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi {v, gf, sf} 153

chipsami kokosowymi. Składniki: Makaron Opakowanie makaronu ryżowego (grubego!) Sos 400g truskawek + parę sztuk do dekoracji 185ml mleka kokosowego* szczypta soli 1 łyżka stewii z erytrytolem 1 czubata łyżeczka skrobii ziemniaczanej listki mięty do dekoracji *Jeśli chcecie by sos nie był bardzo kremowy, dodajcie odrobinę mniej mleka kokosowego Kokosowa śmietanka schłodzona puszka mleka kokosowego 1 łyżka stewii z erytrytolem(...)czasie rozbijamy je widelcem, dodajemy słodzidło i mleko kokosowe (bez 2 łyżek). Po ok. 10 minutach gotowania, dodajemy kolejne 100g truskawek. Gotujemy kolejną minutę i dodajemy 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej dokładnie rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnego mleka kokosowego. Gdy sos zrobi się gęsty, ściągamy z ognia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami

Fill The Bowl
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 126

śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego Składniki na bezę: 2 duże białka 110-120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do ozdobienia konfitura z czarnej morwy, najlepiej z całymi owocami  (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)pianą będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 167

masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Pianka: 4 białka (jajka "L") szczypta soli 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego (64 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowej roboty ) 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) ok. 45-50 dag truskawek Kokosowa kruszonka: 120 g mąki kokosowej(...)szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Małymi partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się lśniąca, małymi partiami dodawaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania strużką dolewaj olej kokosowy. Chwilę ubijaj i odstaw piankę do lodówki. Truskawki dokładnie umyj, oderwij szypułki i poprzecinaj na pół wzdłuż.  Kokosowa kruszonka: Mąkę kokosową

Moje Qulinaria
Truskawkowiec 174

wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa: 350g truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 100ml wody Masa waniliowa: 3 jajka 3 łyżki cukru 400g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Wierzch: 800g truskawek(...)galaretka owocowa 300ml wody Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodawać po jednym żółtku i po łyżce wymieszanej mąki ziemniaczanej z mąką pszenną oraz po łyżecce cukru. Dokładnie wymieszać mikserem. Dodać kolejne żółtko, łyżkę mąki i cukru i tak, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotową masę wylać na blaszkę

Jacob Tastes
Torcik truskawkowo-kokosowy 442

siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA(...)dodając stopniowo - po jednej łyżce - cukier (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym) - do sztywno ubitej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiewać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od spodu do góry - na koniec do masy dodać wiórki kokosowe

Smakołyki Bereniki
Tarta Truskawkowa Chmurka 185

złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić(...)łyżki zimnej wody (ewentualnie) Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików'; document.write

moj przepis na
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 159

cukierkami i zabarwiany odrobiną niebieskiego koloru - pal licho odrobinę chemii, raz na rok można. Niech żyją dzieci :-) Składniki na biszkopt małą tortownicę: 5 małych świeżych jaj 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella 3/4 szklanki drobnego cukru odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku Blaszkę posmarować cienko masłem i posypać bułką tartą. Białka oddzielić(...)opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Składniki na krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kostka masła o temperaturze pokojowej Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kokosanki 145

Źródło mojej inspiracji znajduje się tutaj . SKŁADNIKI: 50 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g wiórków kokosowych najlepiej niesiarkowanych 2-3 łyżki mleka 2 białka płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli WYKONANIE: W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe(...)wymieszać i odstawić do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcję masy. Nie ma potrzeby dociskania i wygładzania, nieforemne kokosanki są zdecydowanie ładniejsze

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową 471

150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa: 50ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 50-60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% Dodatkowo: migdały do ozdoby(...)mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do masy serowej wsypać cukier, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, przesiać mąkę ziemniaczaną (na masę serową, patrz FILM ), dodać przyprawy, wymieszać. 5. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut

Mała Cukierenka
Truskawkowa pianka 136

miłośników i łasuchów truskawek proponuję delikatną piankę truskawkową.   Składniki: Biszkopt (kwadratowa blaszka): 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubijamy na sztywną pianę,  stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem

Pyszności Słodkości
Ciasto rabarbarowy cudak 178

mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)rabarbarowa: Pozostały rabarbar przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż masa się rozgotuje. W osobnej szklance rozpuścić w minimalnej ilości wody mąkę ziemniaczaną i przelać ją do rabarbaru. Gotować mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji kisielu, po czym wyłączyć palnik. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wlać do kisielu

Passions hobbies life
Marcinek lany 268

dużych jajek (w temp. pokojowej) 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru z wanilią 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Marcinek lany – masa: 1 litr śmietany kremówki 30% sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku) listonic(...)Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy żółtka z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodajemy rozpuszczone masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy i miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy część białek do masy i delikatnie

Poezja smaku
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 118

mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 1 kg rabarbaru 500 g mąki 2 jajka 100g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 6 łyżek mąki Wykonanie Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy(...)dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki 1-2 cm. Mieszamy z mąką ziemniaczaną Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno kładziemy ciasto i wyrównujemy je palcami. Placek smarujemy jajkiem. Na placek wyjmujemy rabarbar. Kruszonka Składniki kruszonki mieszamy opuszkami palców. Kruszymy kruszonkę

Mieszam w Garnku
Idealne placki ziemniaczane, Kasha (Seinfeld) 179

Najlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej(...)mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków wylej powoli wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą

Qlinarnie i Qlinarnie
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 136

przybyciu następnym razem rowerem . Menu bogate i zachwycające słowem. Ten Kurczak Cukinsyn czy Kurak na lazurowym    brzmi dumnie! :) Przede mną talerz zapiekankowej dobroci. Nazwa wiele mówiąca: zBoczek! Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane

Grunt to przepis!