jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi się o przygotowanie Królewicza :)Biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki zimnej wody.Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut.Masa budyniowa:1/2 litra mleka,2/3 szklanki cukru,1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej,2/3 kostki masła.Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę pszenną i ziemniaczaną
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki mąki ziemniaczanej-10 łyżek mąki pszennej-0,75 szklanki cukru pudru-kilka kropli aromatu śmietankowego-drylowane wisienki z syropu Miksujemy margarynę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąkipszennej oraz aromat.Dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę mąki pszennej i ręcznie zagniatamy ciasto.Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)wielkości ok. 1,5 cm.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości,ponieważ pomimo braku proszku do pieczenia ciasteczka i tak urosną.Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia. W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku na 15 minut w temp. 180 st. C.A oto efekt:Smacznego
Maminek kulinarnyBiałe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przedi po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.Składniki:-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków-mąka ziemniaczana-1/2 kg pieczarek-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)momentu całkowitego odparowania wody i studzimy. Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części. Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha
Maminek kulinarnyziemniaków1,5 kg miesa mielonego np z łopatkisól,pieprzsurowy boczekcebulaWykonanie:Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków(...)krochmal sie wytrąci gdy pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi
Z Majeczką w kuchnirównież jako dodatek np. do zup.Składniki na ok.15 sztuk:- 1kg surowych, obranych ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 2 plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą(...)wymieszać i formować kotlety z jeszcze ciepłego farszu. Ja do części masy dodałam również podsmażony boczek. Gdy będziemy nasze kotlety smażyć na patelni proponuję dodać również 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, skrobia sprawi, że nie będą się rozpadały (pierwsze, które smażyłam troszkę się rozsypywały, myślę iż zależy to od gatunku ziemniaków). Gdy przygotowujemy je w wersji z piekarnika mąkę ziemniaczaną
Smaczne Zdrowedo dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i kisiele razem z mąką ziemniaczaną.Wszystko dokładnie miksujemy.Foremkę natłuszczamy
charlotte gotujeMiękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę
Ala piecze i gotujekawy połączyłam przyjemne z pożytecznym. Składniki na wzór.1 jajko1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru.Barwnik spożywczy fioletowy, lub łyżka kakao. Wówczas jeżeli używamy kakao pomijamy mąkę ziemniaczaną.Blaszkę o wymiarach 24x 28 wykładamy białym papierem do pieczenia. Drukujemy, malujemy własnoręcznie wzór i układamy na blaszce pod papierem. Białko ubijamy na sztywna pianę dodajemy barwnik i cukier(...)Idealnie sprawdzają się woreczki strunowe.Taką blachę z gotowym wzorem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na ok.5 min. Wyjmujemy i odkładamy.Biszkopt5 jajek1/2 szkl cukru1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 szkl mąki pszennejMałe opakowanie cukru waniliowegoBarwnik amarantowyBiałka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy barwnik ( można go pominąć), partiami cukier i cukier waniliowy. Nadaj ubijając dodajemy kolejno
Malinowe PocałunkiKluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki(...)się skrobia, więc wodę wylewamy a ten mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U
prawdziwe jedzenierobię gesty.Nie jest to jakieś "ę", "ą", ale szybki, owocowy i zdrowy deser, bez grama konserwantów, z kawałkami owoców... Składniki;2 szklanki owoców świeżych lub mrożonych5 łyżek mąki ziemniaczanej /dodajemy więcej jeżeli lubimy bardziej gesty lub mniej jeżeli bardziej płynny/3 szklanki wodycukier do smaku wg . uznaniaWykonanie;Gotujemy owoce z wodą /2 i 1/2 szklanki/ i cukrem(...)momemtu wrzenia ok 2 min. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w pozostałej wodzie i dodajemy do gotujących sie owoców.Ponownie mieszamy i gotujemy. Ot i tyle;) Smacznego
Anioły w kuchnicząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów(...)najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po prostu utłuc. Ostudzić, dodać zmiażdżony czosnek, ocet i oliwę . Przyprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać widelcem. Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy czosnek
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki starty imbir 1 łyżeczka sos sojowy 0,5 szt. sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki miód 0,25 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie Wszystkie składniki marynaty, oprócz mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej na 3 godziny krewetki ( w pancerzach, albo obrane - pozostawić tyko ogonki). Po tym czasie krewetki wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni. Papaję(...)pokroić w pół księżyce i grillować na lekko przesmarowanej oliwą patelni. Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno. Pestki papai są jadalne
Kulinarny karnet ChristopheraBiałorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową. Składniki na 12- 15 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajo sól pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać(...)ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt, nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać
Apetyczna babeczkaSkładniki: ugotowane ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana kilka łyżek Przygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę(...)zmielić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem. Jeśli używamy dopiero co ugotowanych, to trzeba je ostudzić zanim dodamy mąkę. Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany
głodny alergikjabłkowy 1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa(...)wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki
głodny alergik