składzie: mąka kukurydziana, ziemniaczana, z amarantusa, z tapioki i ryżowa W aktualnej edycji Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się z pieczywem bezglutenowym . Nie jestem wrażliwa na gluten, stąd zwykle nie mam do czynienia z tego rodzaju produktami zbyt często. Był to więc dla mnie swoisty eksperyment z wykorzystaniem mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa(...)wszystko to prozdrowotne i ekologiczne. Mąka ryżowa [u mnie od SKWORCU ] – dość gruba, o wyraźnej teksturze. Dobrze sprawdza się do wypieków. Warto ją mieszać z inną mąką – np, ziemniaczaną, gdyż sama w sobie w bardzo niewielkim stopniu wiąże ciasto. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Mąka z tapioki [u mnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel
Grunt to przepis!mniejsze) - 3 łyżki mąki ziemniaczanej (6 łyżek) - 1 duża cebula(...)łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec
Smaczne Zdrowezaczynamy ubijać białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy resztę cukru, najlepiej po 2 łyżki. Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego(...)ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoszklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy
Czerwona Porzeczkapół zwykły z domowym cukrem waniliowym, ale można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady gorzkiej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO MIODOWE - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze(...)zafoliować lub zamknąć w szczelnym pojemniku, żeby nie wysechł, nie należy go jednak przechowywać dłużej niż 1 dzień MASA BUDYNIOWA - 2/3 szklanki mleka wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną - resztę mleka przelać do rondelka, dodać cukier - zwykły i waniliowy, zagotować - do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka i mąki, mieszając energicznie, gotować na małej mocy palnika, aż masa
Smakołyki BerenikiZamiast tradycyjnych frytek polecam małe kuleczki ziemniaczane. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu bo trzeba ziemniaki ugotować a potem uformować w kuleczki ale raz na jakiś czas można się poświęcić i przygotować taką dawkę kalorii. składniki(...)ugotowanych wystudzonych ziemniaków 1 duże jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka tymianku sól ziołowa bułka tarta olej do głebokiego smażenia Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, tymianek i odrobinę soli ziołowej do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać za długo aby masa nie zrobiła się rzadka. Następnie z masy uformować kuleczki o średnicy
Monia miesza i gotujePrawdziwy kisiel to własnie taki domowy, a nie z kolorowej torebeczki. Taki kisiel to smak mojego dzieciństwa... Składniki: 4-5 średnich jabłek cukier do smaku 1/2 łyżeczki goździków mąka ziemniaczana Jabłka obrać (ale można też skórkę zostawić), wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze cząstki. (Nie mogą być zbyt małe, bo rozpadną się podczas gotowania(...)szklankę kompotu około 1 lekko czubatą łyżeczkę, chyba że ktoś woli gęstszy kisiel, wtedy można dodać więcej.) Do gotującego się kompotu, cały czas mieszając, wlać wodę z mąką ziemniaczaną. Gotować (na niewielkim ogniu) przez chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Przelać do wypłukanych zimną woda salaterek. Podawać po lekkim przestudzeniu lub na zimno. Jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Podzielcie
Codzienna kuchnia niecodziennaklopsik o średnicy ok. 2,5 – 3,5 cm. Gotowe klopsiki odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 12 minut lub do czasu, aż zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę(...)mleka, tym bardziej lejące się puree). Aby puree było wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą
Poezja smakupomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz , szczypta chili do smaku 2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 szklanki startego sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy(...)stopni około 35 minut. Przygotowanie sosu: Bulion podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy , przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , szczyptą chili. Zagotowujemy , następnie w około 1/2 szklanki wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do sosu i zagotowujemy , na końcu dodajemy śmietankę . Jeśli lubicie gęsty sos dodajcie więcej mąki ziemniaczanej . Zapiekankę polewamy sosem i podajemy . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy(...)składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Chrupkość potrawy zachowamy przygotowując jednorazowo nie więcej, jak 2 – 3 porcje. Zbyt duża ilość składników w woku
mojewypiekiinietylkoSpód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Mus malinowy: 800 g malin (mrożonych lub świeżych) opakowanie cukru wanilinowego 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa(...)dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę
Świat CiastaPlacki ziemniaczane, każdy powinien je zrobić nic prostszego !! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane Składniki : 10 ziemniaków różnej wielkości 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz Vegeta olej Przygotowanie
Sprawdzone przepisy kulinarnePlacki ziemniaczane za mną chodziły, to i pomimo, że pózno...są! Składniki -1 kg ziemniaków -2 cebule -2 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieprz do smaku -olej lub smalec do smażenia -sos czosnkowy Roleski Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę wylać na sitko i postawić(...)naczynia, lekko docisnąć. Następnie do masy przełożonej już do miski, dodać mąkę i roztrzepane jajka. Wymieszać. Z naczynia, w którym odcedzaliśmy masę odlać sok i "wybrać łyżką" mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy, wymieszać.Dodać czosnek. Dosmaczyć solą i pieprzem. Jeśli chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe
Z Kuchni Do Kuchniczasu do czasu na drugą stronę. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możecie dolać nieco wody lub wina. W czasie gdy mięso się poddusza, robimy puree. 6 . PUREE ZIEMNIACZANE (2 min) Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kremowego serka śmietankowego (musi mieć jednolitą konsystencję, coś na kształt bardzo gęstego serka homogenizowanego – np. Piątnica(...)ukazane na zdjęciu powstały na podstawie szablonów od http://emptysamurai.deviantart.com oraz http://www.nexusmods.com/fallout3/Images/41870/? Świeżutki post SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchengram ryby bez ości ( u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę(...)zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 10-15 minut. Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
AZgotuj!