ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:20/200)

Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 279

jest nie wiadomo jak wielka, to jednak zauważalna, a więc są to różne dania. Wiener Schnitzla podajemy tradycyjnie z jakimś rodzajem kwaśnej sałatki, np. opisywaną już przez nas sałatką ziemniaczaną (Kartoffelsalat) , często też z kawałkiem cytryny. Natomiast bodajże polskim wynalazkiem jest dodatkowe podanie go z sadzonym jajkiem – zwłaszcza w wersji „podrabianej” z wieprzowiny. Sznycel wiedeński teoretycznie nie jest trudny(...)sznycle cielęce (po ok. 180g) 1 duże (L) jajko bułka tarta mąka pszenna sól czarny pieprz świeżo mielony 3 czubate łyżki masła klarowanego olej rzepakowy Do podania sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) cytryna Instrukcje Sznycle rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 4 mm. Posypujemy lekko solą i pieprze, odkładamy na kilka minut. Jajko wybijamy ze skorupki i całą zawartość – żółtko z białkiem

Kulinarna Pokusa
Pychotka lub Pani Walewska 466

blaszek na papier do pieczenia, którym wyłożyłam blachy. Wstawiłam do lodówki i zabrałam  się za bezę. Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę, kiedy po przechyleniu miski białka nie wylały mi się na głowę miksowałam dalej stopniowo dosypując cukru. I tak sobie(...)palca w pianie i pocieram nim o drugi palec i kiedy nie wyczuwam kryształków cukru wiem, że już nie muszę dalej miksować, ale tu jeszcze na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam krótko.  Dodatkowo: 450 g słoik dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy) migdały w płatkach Blaszki z ciastem wyciągnęłam z lodówki, ciasto posmarowałam dżemem, na który

Blondynka Gotuje
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 458

jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu. Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak. Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk . Ciasteczka marchewkowe z bakaliami Składniki: 275g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 200g startej marchewki (na tarce(...)składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować marchewkę - miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać ekstrakt z wanilii i jajko, ponownie utrzeć - mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dokładnie wymieszać - bakalie pokroić na mniejsze kawałki (również duże rodzynki i żurawinę) - do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią

Smakołyki Bereniki
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 600

szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka(...)pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp. 200st C. 3. Krem: W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń dodając do gotującego się przygotowaną mieszankę z jajek i mąk. Dobrze rozmieszać, przestudzić mieszając co jakiś czas. Margarynę utrzeć do białości

Kuchnia w czekoladzie
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 206

składzie: mąka kukurydziana, ziemniaczana, z amarantusa, z tapioki i ryżowa W aktualnej edycji Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się z pieczywem bezglutenowym . Nie jestem wrażliwa na gluten, stąd zwykle nie mam do czynienia z tego rodzaju produktami zbyt często. Był to więc dla mnie swoisty eksperyment z wykorzystaniem mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa(...)wszystko to prozdrowotne i ekologiczne. Mąka ryżowa [u mnie od SKWORCU ] – dość gruba, o wyraźnej teksturze. Dobrze sprawdza się do wypieków. Warto ją mieszać z inną mąką – np, ziemniaczaną, gdyż sama w sobie w bardzo niewielkim stopniu wiąże ciasto. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Mąka z tapioki [u mnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel

Grunt to przepis!
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 169

mniejsze) - 3 łyżki mąki ziemniaczanej                                              (6 łyżek) - 1 duża cebula(...)łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec

Smaczne Zdrowe
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 129

zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy resztę cukru, najlepiej po 2 łyżki. Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego(...)ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 352

szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.  Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy

Czerwona Porzeczka
Ciasto królewiec 644

pół zwykły z domowym cukrem waniliowym, ale można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady gorzkiej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO MIODOWE - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze(...)zafoliować lub zamknąć w szczelnym pojemniku, żeby nie wysechł, nie należy go jednak przechowywać dłużej niż 1 dzień MASA BUDYNIOWA - 2/3 szklanki mleka wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną - resztę mleka przelać do rondelka, dodać cukier - zwykły i waniliowy, zagotować - do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka i mąki, mieszając energicznie, gotować na małej mocy palnika, aż masa

Smakołyki Bereniki
Kuleczki ziemniaczane 68015

Zamiast tradycyjnych frytek polecam małe kuleczki ziemniaczane. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu bo trzeba ziemniaki ugotować a potem uformować w kuleczki ale raz na jakiś czas można się poświęcić i przygotować taką dawkę kalorii. składniki(...)ugotowanych wystudzonych ziemniaków 1 duże jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka tymianku sól ziołowa bułka tarta olej do głebokiego smażenia Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, tymianek i odrobinę soli ziołowej do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać za długo aby masa nie zrobiła się rzadka. Następnie z masy uformować kuleczki o średnicy

Monia miesza i gotuje
Domowy kisiel jabłkowy 84

Prawdziwy kisiel to własnie taki domowy, a nie z kolorowej torebeczki. Taki kisiel to smak mojego dzieciństwa... Składniki: 4-5 średnich jabłek cukier do smaku 1/2 łyżeczki goździków mąka ziemniaczana Jabłka obrać (ale można też skórkę zostawić), wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze cząstki. (Nie mogą być zbyt małe, bo rozpadną się podczas gotowania(...)szklankę kompotu około 1 lekko czubatą łyżeczkę, chyba że ktoś woli gęstszy kisiel, wtedy można dodać więcej.) Do gotującego się kompotu, cały czas mieszając, wlać wodę z mąką ziemniaczaną. Gotować (na niewielkim ogniu) przez chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Przelać do wypłukanych zimną woda salaterek. Podawać po lekkim przestudzeniu lub na zimno.  Jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Podzielcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 100

klopsik o średnicy ok. 2,5 – 3,5 cm. Gotowe klopsiki odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 12 minut lub do czasu, aż zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę(...)mleka, tym bardziej lejące się puree). Aby puree było wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą

Poezja smaku
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 132

kokosowego 1/3 + 1/4 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić sojowym) 2-3 spore szalotki (120g przed obraniem) 1 łyżeczka oleju kokosowego garść rozmarynu (liście z jednej gałązki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty/kremu kokosowego (dostępny w Kuchniach Świata )* sól i pieprz (u mnie 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej i 1/5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu) *można pominąć Ser parmezan(...)część mleka ryżowego. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia 15 minut, w międzyczasie dodając drugą część mleka ryżowego, sól i pieprz*. 1/3 szklanki mleka kokosowego mieszamy z łyżeczką skrobii ziemniaczanej. Dokładnie rozgniatamy grudki o ścianki szklanki. Ściągamy sos z palnika lub nastawiamy minimalny gaz, wlewamy mleko ze skrobią dynamicznie mieszając sos. Uwaga! Sos nie może się zagotować bo skrobia

Fill The Bowl
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 147

pomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz , szczypta chili do smaku  2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej   2 szklanki startego sera żółtego  1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy(...)stopni około 35 minut. Przygotowanie sosu: Bulion podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy , przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , szczyptą chili. Zagotowujemy , następnie w około 1/2 szklanki wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do sosu i zagotowujemy , na końcu dodajemy śmietankę . Jeśli lubicie gęsty sos dodajcie więcej mąki ziemniaczanej . Zapiekankę polewamy sosem i podajemy . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak Gong Bao 宮保雞 121

łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy(...)składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Chrupkość potrawy zachowamy przygotowując jednorazowo nie więcej, jak 2 – 3 porcje. Zbyt duża ilość składników w woku

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania