ziemniaczane - 3000 przepisów (strona:32/200)

Sernik z żelką mango 223

Ingredients 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany

Wędrówki po kuchni
Domowy kisiel malinowy z cynamonem 115

żeby podać szybki i pyszny deser to domowy kisiel robi się w 10 minut, a smak bajeczny!. Składniki: - 2 do 3 szklanek malin - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 szklanki wody  - kora cynamonu 1. Maliny rozgniatamy żeby puściły sok. Gotujemy szklankę wody z malinami, cukrem i cynamonem, gdy zacznie wrzeć dodajemy drugą szklankę wody z rozpuszczoną(...)mąką ziemniaczaną. Wyciągamy korę cynamonu i gotujemy razem ok. 2 minuty. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak również na gorąco. Na www.Skworcu.com.pl dostaniecie dobrej jakości cynamon

Apetyczna babeczka
Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek) 248

podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda(...)document,'script','facebook-jssdk')); PaleoSMAK Ze względu na ilość węglowodanów ciasteczka te nie są raczej dozwolone na diecie niskowęglowodanowej . Wiele składników także nie jest dozwolonych na protokole autoimmunologicznym . Mąka ziemniaczana nie mieści się w dietach SCD i GAPS , a rodzynki w większych ilościach nie mają miejsca na diecie FODMAP . Smacznego! Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik

PaleoSMAK
sernik Śpiącej Królewny (gotowany, na biszkopcie) 270

proszku do pieczenia odrobina różowego barwnika na masę serową: 1 kg sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem  bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając(...)wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Masło rozpuścić, dodać cukier. Gotując powoli na małym ogniu dodać ser i jajka, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy serowej wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i gotować jeszcze chwilę. Masa powinna trochę zgęstnieć ale nadal ma pozostać dość rzadka. Podzielić ją na połowę i przełoży biszkoptowe placki. Odstawić do wystudzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 160

antonówka) sok z połowy cytryny 200 g frużeliny żurawinowej ( z tego przepisu ) lub kupnej 300 g twarogu co najmniej 2-krotnie zmielonego  100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Wierzch migdałowy : 75 g masła 75 g cukru 75 g kremówki  200 g migdałów w płatkach Ponadto:  2 łyżki bułki tartej  szczypta cynamonu(...)ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały.  5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając by nie potrzebnie nie napowietrzać masy, która urośnie podczas pieczenia a po wystudzeniu opadnie co popsułoby efekt.  6. Przygotowane jabłka

vaniliowoczekoladowa
Cepeliny z mięsem 105

Podlasia, choć w formie okrągłych pyz znane są również w kuchni śląskiej. * SKŁADNIKI na 16 cepelinów dla 8 głodnych osób Ciasto: 3 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi mąka ziemniaczana 2 jajka sól Okrasa: 200 g surowego boczku 200 g wędzonego boczku 2 cebule Farsz: 1 kg łopatki wieprzowej 100 g surowego boczku 1 jajko 2 cebule 6 ząbków(...)surowe ziemniaki połącz z ugotowanymi. Wbij następnie jajka, dopraw solą i dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia (po odlaniu wody). Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie. Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni

Food Square
Sernik nowojorski 305

150g masła 900g tłustego twarogu 1 szklanka cukru 5 całych jajek 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml śmietany 18% cukier waniliowy Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika(...)250ml kwaśnej śmietany oraz skórkę z cytryny i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko, tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie

Jacob Tastes
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 479

waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane)  Przygotowanie:  Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190'C na 6 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu placki studzimy. Masa kajmakowa: Jajka miksujemy  z mąką ziemniaczaną. Dodajemy  1/4 mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Powoli dodajemy masę jajeczną. Mieszamy, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Następnie partiami dodajemy masę kajmakową. Dokładnie mieszamy. Studzimy. Gdy masa jest

Tagebuch po polsku
Ciasto z gruszkami i masą jogurtową 724

zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Warstwa gruszkowa: 850 g gruszek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny Masa jogurtowa: 700 g gęstego jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu serwatki powinno być około 380 g ) 1 budyń waniliowy 40 g (proszek) 100 g cukru(...)jaja 100 ml zimnej śmietany kremówki Kruszonka: 150 g  mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych 50 g cukru 125 g zimnego masła Dzień przed przygotowaniem ciasta należy odsączyć jogurt. Przygotowujemy sitko, nakładamy na nie gazę, a do niej jogurt. Skręcamy i delikatnie odciskamy nadmiar serwatki. Następnie odstawiamy na noc do lodówki, na sitku umieszczonym

Świat Ciasta
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 138

się w nim pojawić - postawiłam na czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Biszkopt ciemny:  - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej

Wielopokoleniowo
Domowa frużelina z aronii 244

aronia pozostała z przygotowania soku sok z 2 pomarańczy sok z 1 cytryny pół łyżeczki cynamonu 0,5kg cukru trzcinowego 0,1kg ksylitolu 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej połowa szklanki zimnej wody Przygotowanie: Owoce aronii umieść w garnku i chwilę pogotuj, cały czas mieszając. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Gotuj około 10 minut. Jeśli frużelina już wrze(...)dodaj cukry, cynamon i wymieszaj. Gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie mąkę ziemniaczaną rozpuść w szklance w zimnej wodzie i porządnie wymieszaj. Stopniowo wlewaj ją do garnka. Najpierw połowę, dokładnie zamieszaj, pogotuj 2 minuty i jeśli masa nie zgęstniała wystarczająco, to dodaj kolejną partię rozpuszczonej mąki. Tak reguluj gęstość, jaką chcesz osiągnąć. Frużelina po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje. Gorącą

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Szarlotka z bezą i złotą rosą 159

jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło pokroiłam w kostkę i dodałam do suchych składników. Posiekałam i wymieszałam. Kiedy masa wyglądała jak kruszonka(...)gazu. Białka ubiłam na małych obrotach miksera z dodatkiem soli. Zwiększyłam obroty i ubijałam w dalszym ciągu. Kiedy piana była sztywna wsypywałam porcjami cukier. Na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną.  Teraz już miałam piękną sztywną i lśniącą pianę.     Podpieczony spód ciasta można lekko obsypać bułką tartą, żeby nie nabrał zbyt dużo wilgoci z jabłek. Ja tego

Kuchnia u Krysi
Makaron po chińsku z wieprzowiną 287

chili mały korzeń imbiru (ok 8 cm) 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Robimy marynata do mięsa: w miseczce łączymy sos teriyaki i sos sojowy, dodajemy połowę obranego i startego na tartce imbiru(...)dodajemy całą marynatę  plus ocet ryżowy i cukier a po minucie pokrojonego na kawałki ananasa i całą zalewę z puszki. W  1/4 szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i warzywa, jeszcze chwile razem przesmażamy i podajemy gorące danie. Smacznego

W kuchennej krainie
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 127

litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz do smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała cebula 5-8 ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)liść laurowy. Wlać około półtora litra wody, posolić, zagotować.  Masę rybną na pulpety wyjąć z lodówki. Dłońmi lekko zwilżonymi wodą formować niewielkie kulki. Każdą obtaczać w mące ziemniaczanej i wkładać na wrzący wywar. (Gdyby wody było zbyt mało, można jej dolać. Należy jednak pamiętać, że dojdzie jeszcze sok pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z kremem patissiere i owocami 202

font:minor-latin;} Krem patissiere:  3 żółtka w temperaturze pokojowej  0,5 szklanki cukru  1 szklanka mleka  1 szklanka śmietanki 30%  4 łyżki mąki ziemniaczanej sezonowe owoce ( u mnie maliny, jeżyny i borówki )  Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do masy żółtkowej, nie przerywając ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje. Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy

kolorowotorcikowo