łyżeczki soli 500 g mąki 5 jaj 350 g masła Składniki kremu budyniowego (Creme patissiere): 250 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko
Moja Delicjatemu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka cukrowa Wykonanie: Białka ubijamy z szczypta soli
Pyry na Gazpiekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 200 g śmietany 36% 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru) 4 jajka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Krówki pokroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i cukier. Stopniowo dodawać ser miksując
maniapieczeniacóż, ważne, że tym razem mogłam ze spokojem popełnić tort. BISZKOPT IDEALNY /na tortownicę o średnicy 24 / 26 cm; / 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Oba rodzaje mąki i proszek przesiewam do miski. W osobnym
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 40 dag, jajka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki, sól 2 łyżeczki, boczek parzony 20 dag, cebula 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać
W Mojej Kuchni Lubięfolię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Ser mielimy dwa razy. Ubijamy w osobnej misce białka ze szczyptą soli – na bardzo sztywną pianę. W dużej misce ucieramy masło z cukrem
kuchcikowniasosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Już od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania tego dania. I akurat dobrze się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita . Olej
Świat Domowej Kuchniniemniej pachniało smakowicie. Wróciwszy do siebie miałam wrażenie, że jestem wielkim, chodzącym i rudym pączkiem ;) PĄCZKI SMAŻONE Z NADZIENIEM /od przyjaciela;/ 1 kg mąki 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 50g drożdży 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 200g masła 1/2 szklanki wody (do wyrabiania) + ulubiona marmolada / dżem / konfitura olej do smażenia Najpierw przygotowuję
W kuchni Karmel-itkiciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 250 g cukru pudru 100 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 2 cytryn (umytych i wyszorowanych wcześniej szczoteczką) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku, dalej
maniapieczeniasłodkie i kaloryczne, jak to kremówki:) Krem budyniowy: 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde), 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 surowe żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki masła. Oba ciasta francuskie rozwinąć i upiec, około 12-15 minut
Z miłości do słodkościznalazłam babkę u Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Składniki 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła/margaryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 oleju 3 łyżki maku lukier białko
pink envelopekruszonkę na górę ciasta. Ser: 1 kg tłustego twarogu (najlepiej presidenta) 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 4 jajka, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej) 2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych
Smakowy Rajniż tradycyjny kotlet z kurczaka. Cechuje go mięciutka skorupka i czosnkowa nutka :) się mi zrymowało :) serdecznie polecam :) Składniki: 60dkg filetów z kurczaka Zalewa: 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oliwy 2 łyżki maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli lub vegety 2 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany Dodatkowo: Olej do smażenia Filety z kurczaka kroimy
Smakowy RajCiasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 10dag miękkiego masła 82% * można dodać 50 ml advocata, na koniec, gdy krem jest już gotowy :) Dodatkowo: 50g deserowej czekolady + kolorowa posypka W garnku
Smakowy Rajpłatków jęczmiennych z masełkiem. Do picia zielona herbata. Obiad: Karp z jarzynami w sosie śmietankowym. Do picia sok z jabłek Deser: Makówka z bakaliami + kawa zbożowa Kolacja: Tortilla, tarta ziemniaczana na cieście piwnym + herbata rooibos z wanilią R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Raj