minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa ajerkoniakowa: 700ml mleka, szklanka cukru, 3 żółtka, 2 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła, 180ml ajerkoniaku. W szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione
Z miłości do słodkościgarnka z naszą potrawką. Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią i kurczakiem, dlatego dodaję przepis
Zawsze głodna!Bardzo lubię różnego rodzaju placaki i placuszki. Te w wersji na słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się
Zawsze głodna!Polecam wypróbować, zwłaszcza w sezonie sylwestrowo-karnawałowym :) Przepis mam od Mamy, a ta ma go jeszcze od swojej mamy, a mojej Babci :) 300 g cukru pudru 300 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka margaryny 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje
Zawsze głodna!lekko kawowy Dutch baby z wiśniami* i płatkami migdałowymi *potem też z "sosem" wiśniowym, sok z wiśni zagęszczony mąką ziemniaczaną Jest tyle przepisów na tego omleta, że, aż głowa może rozboleć i weź tu wybierz takiego co to wyjdzie dobry, wiec jak zwykle z moim mózgiem stworzyłam własne proporcje, nie wygląda jak typowy, ale za to smaczny wyszedł
More food, love and dreamspszennej należy dokładnie rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody i dodać do potrawy. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje. Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami ziemniaczanymi
W SMAKmielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki: 6 ziemniaków sól pieprz cytrynowy tymianek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut, tak by były miękkie
W SMAKodgrzać sobie na drugi dzień w mikrofali. Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka
Smaczne Zdrowepieczenia . Ciasto jasne rozwałkować i przełożyć do blaszki . Na ciasto rozsmarować słoiczek powideł Z białek , cukru pudru i cukru waniliowego ubić pianę , na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na warstwę z powidłami. Na pianę zetrzeć ciasto kakaowe . Piec w temperaturze 180 stopni około 35 /40 minut , ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest
Sama słodycz i szczypta chilidrobny proszek 60 g masła rozpuszczonego Masa serowa : 1 kg sera twarogowego 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można pominąć ,jeśli używamy sera własnoręczne mielonego , który jest bardziej suchy niż wiaderkowy ) Polewa chałwowa : Pozostała 1/4 puszki mleka skondensowanego 100 g chałwy ( u mnie waniliowa ) 3 łyżki
Malinowa Kawiarenkaidealne Składniki: - 400 g mąki tortowej - 250 g margaryny - 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga
dom-agi.plbarwić, ja użyłam barwików w proszku i według mnie idealnie się do tego nadają. Ja wałkowałam masę na blacie wysmarowanym olejem, wałek też sobie posmarowałam olejem. Można użyć mąki ziemniaczanej, ale później trzeba ją strzepać z masy, a olej nie pozostawia śladów. Z racji tego, że mam małe dzieciątko w domu nie mogłam wszystkiego robić od razu. Najpierw zrobiłam
dom-agi.plsłodkie, a większości takie smaki idealnie pasują. Myślę, że na zbliżające się święta jest to opcja idealna. Składniki: - 5 jajek; - 1 szklanka cukru do wypieków; - 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej; - 200 g masła lub margaryny; - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; - łyżeczka cukru wanilinowego, ekstrakt o ulubionym smaku lub otarta skórka cytryny Wykonanie: Całe jajka ubić na jasną puszystą masę
dom-agi.plopcję na uczczenie tak wielkiego święta jakim jest Dzień Mamy. Pierogi ruskie z zasmażką, schabowy z mizerią i ziemniakami pokruszonymi koperkiem, gołąbki w sosie pomidorowym, bigos po staropolsku, placki ziemniaczane z cukrem… Brzmi, jak czasy z dzieciństwa, kiedy to Mama każdego dnia przyrządzała pyszny domowy obiad? Teraz masz szansę się odwdzięczyć! Od 26-maja do 2-go czerwca
dom-agi.plłyżki gęstej śmietany 18% Warstwa owocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek * 1/2 szklanki wody (125 ml) * 3/4 szklanki cukru * 40 g mąki pszennej * 50 g mąki ziemniaczanej Warstwa serowa: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18% * 3 duże jajka * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy (proszek) Z podanych składników zagniatamy
dom-agi.pl