dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle
Kuchnia BeatyWitam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki
Kuchnia Beatymoże konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy: 500ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 150g masła, 300g chałwy. W 200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko
Z miłości do słodkościjuż sam widok truskawkowego musu na wierzchu wygląda zachęcająco. Składniki: 2 szklanki (dość gęstego) jogurtu naturalnego 2 łyżki ryżu preparowanego 1 szklanka truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 średnie jabłko (dość twarde) 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Pieczone jabłko z cynamonem: Jabłko obieramy i kroimy
Słodkie okruszkibędzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej (40g) 5 łyżek mąki ziemniaczanej (50g) 4 jajka 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Z pozostałą 1 szklanką mleka zmiksować jajka i mąkę. Wlać go wrzącego mleka. Gotować 1-2 minuty. Wystudzić
kulinarnyswiatdomibędzie takim właśnie tłustoczwartkowym wspomnieniem. Co roku staram się smażyć/piec pączki z innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą. Ciasto jest świetne
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki ajerkoniaku 4 jajka 2 szklanki mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Truskawki myjemy
Amatorka kuchennaciasteczka dostałam od góralki. Są bardzo kruchutkie. Po prostu przepyszne a w szczególności zajadają się nimi dzieci :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 duże lub 3 małe żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Amatorka kuchennadomu mam dużo jabłek postanowiłam upiec jabłecznik, ale w innej odsłonie. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200g masła 5 jajek
Amatorka kuchennajajko 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sok z pół cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru
Amatorka kuchennaPlacki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć do malaksera Dodać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardzo prosty w wykonaniu i zajmujący niewiele czasu, który można podawać do mięs z grilla lub wędlin. Ja podaję również do placków ziemniaczanych i placków z cukinii . Fajnie smakuje też z pasztetem drobiowym . Tzatziki robię tak, że łączę śmietanę, jogurt naturalny, czosnek i świeży ogórek. Składniki: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commakiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru słoiczek dżemu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Tak więc do kubeczka przekładamy 3 łyżeczki koncentratu wraz z dwiema łyżeczkami śmietany i jedną łyżeczką mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com